JOULUNAIKAAN YRTTITARHASSA

Joulunajan tunnelmaan virittävät tuoksut. Myös yrteillä voi taikoa jouluisia ihanuuksia. Tunnelmaa ja hyviä muistoja voi herätellä monella tavalla.

Joulumausteita
Tuoksuva joulusauna
Yrttitarhan lahjavihjeitä:

Kaardemumman ja kanelin lisäksi joulu tuoksuu myös yrteille

  • Anis on leivän mauste, mutta siitä syntyy pakkaspäivän lämmin juoma. Lisää teelehtien kanssa hautumaan aniksen siemeniä.
  • Basilikasta valmistettua pestokastiketta voi käyttää piristämään graavia joulukalaa tai jopa kinkkua. Tuore basilika sopii rosollin piristeeksi.
  • Fenkolilla eli saksan kuminalla voi terästää joulusillin marinadilientä.
  • Katajanmarja sopii niin joulukaljan kuin riistaruokienkin mausteeksi. Kokeilla voi myös joulusimaa, joka on maustettu katajanmarjoilla.
  • Kirveli sopii joulukalkkunan punajuuri-, porkkana- ja sieni ruokien piristäjäksi. Kokeile rosollin mausteeksi!
  • Korianteria ripaus kinkulle tai kalkkunalle!
  • Muutama kuminan siemen antaa keitinperunoille makua. Muuten kumina kuuluu mausteleipiin, mutta sitä voi kokeilla myös possupaistille, kotijuustolle tai punakaalisalaatille.
  • Kynteli on herneiden mausteena verraton. Se sopii myös kinkun, papu- ja vihannesruokien kaveriksi. Itsetehtyihin joulumakkaroihin kynteliä ehdottomasti!
  • Meiramilla maustetaan vahvat maksa- ja makkararuuat sekä riista.
  • Minttu maustaa myös joululampaan. Muuten se sopii lämmittäväksi teeksi ja jälkiruokiin.
  • Piparjuuri maustaa jouluhauen.
  • Rakuuna voi ripauttaa porkkanalaatikkoon tai lisäkeporkkanoihin. Sopii myös maltillisesti annosteltuna sieni- ja kalkkunaruokiin.
  • Voimakas rosmariini maustaa joulukalkkunaa ja riistaa.
  • Salvia ryydittää yrttisekoituksessa maksapasteijaa tai kinkkua.
  • Sinapinsiemenet ovat paikallaan kurkku- ja lasimestarinsilliliemissä. Jauhetuista siemenistä valmistetaan kotisinappia kinkun seuraksi.
  • Timjami on punajuuren ja sianlihan mausteena parhaimmillaan. Kelpaa myös silliliemeen.

Tuoksuvia lahjavihjeitä

Yrttietikkaa

Mauste-etikat ovat mainioita lahjoja ja niitä voi tehdä myös ruukkuyrteistä. Joulupöydän antimien mausteeksi aiotut etikat on hyvä laittaa maustumaan jo marraskuulla, sillä niitä pitää kypsytellä vähintään kuukausi. Lahjaetikat ehtivät lähempänä jouluakin, jos niitä ei oteta käyttöön ihan heti.

Mauste-etikan voi valmistaa rosmariinista, mintusta, tillistä, timjamista tai basilikasta. Myös yrttisekoitukset ovat kokeilun arvoisia.

Mauste-etikan perusohje
n. 400 -500 g yrtin oksia, ei puumaisia
6 dl omena- tai valkoviinietikkaa
Huuhtele ja kuivaa puolet yrteistä, murskaa hiukan. Laita yrtit lasitölkkiin ja kaada etikka päälle. Peitä kankaalla ja anna maustua 2 päivää. Sekoita ja peitä uudelleen. Anna maustua viikon verran, sitten siivilöi etikka ja heitä yrtit pois.
Toista menettely jäljellä olevalla yrttimäärällä, nyt anna maustua vähintään kuukauden verran. Siivilöi ja pullota. Mukaan voit laittaa muutaman tuoreen yrtin oksan. Sulje korkki. Säilytä pimeässä ja viileässä.

Lisää viinietikkaohjeita Yrttitarhan Keittokirjan säilöntä-osiosta. Samasta kohdasta löydät myös ruuanlaitossa käytettävien yrttiöljyjen valmistusohjeet.

Väkeviä Yrttijuomia...

Perinteisiä yrteillä maustettuja alkoholijuomia voi valmistaa itse. Kokeile esimerkiksi minttuliköörin tai anisviinan valmistusta! Ne ehtivät maustua lahjaksi vielä vähän ennen joulua.

Mustaherukka- ja vadelmaliköörit olisi pitänyt laittaa mehustumaan jo reilua puolta vuotta aiemmin. Eli jos saat pullollisen sellaista nektaria lahjaksi, arvosta sitä!

Viinan maustamisen salaisuuksiin opastaa Yrttitarhan kansanperinteen sivuilta tarinapolku Villiyrteistä viljelyyn.

Yrteistä kauneutta

Yrttikosmetiikka-ohjeita löytyy Yrttitahan Rohto-sivuilta. Suosikkimme lahjavinkiksi on piparminttuhuulirasva! Selaa ohjeita ja etsi omasi...

Joulusaunaa juhlistamaan tuoksuva löylyvesi

Löylyveteen voi lisätä tervan tai koivun tuoksua kaupasta saatavilla löylyaromeilla, mutta niitä voi korvata myös omilla yrttisekoituksilla. Hauduta kuumassa vedessä vaikkapa koivunlehtiä, pieniä kuusen-, katajan- tai männynoksia, vadelmanlehtiä, siankärsämöä, mustaherukkaa mieltymyksesi ja varastojesi mukaan. Siivilöi haudevesi ja käytä löylyvetenä.

Takaisin Yrttitarhan etusivulle