Etelänarnikki, viljelyohjeet

Käyttö ja markkinat

Etelänarnikkia viljellään lähinnä rohtokasvina. Viljelyyn on ryhdytty luonnonkantojen säilyttämiseksi. Arnikista hyödynnetään kukkamykeröt, jotka kuivataan, ja joista valmistetaan rohtoja ruhjeiden, mustelmien, nyrjähdysten ja erilaisten särkyjen hoitoon. Joskus käytetään koko maanpäällistä osaa ja juuriakin. Kukilla on käyttöä myös kosmetiikka- ja likööriteollisuudessa.

Viljelyedellytykset

Etelänarnikki viihtyy tasaisen kosteassa kasvualustassa, joka on puhdas taudinaiheuttajista. Erityisesti kasvi on herkkä Fusarium-sienitaudille. Turvepitoinen kasvualusta ja varjoinen kasvupaikka ovat eduksi. Arnikki ei pidä keinolannoitteista. Lannoitteeksi sopii 3 - 4 kg kompostia neliölle ennen istutusta ja lisäksi keväisin 2 - 3 kg. Talvenkestävyys on hyvä maan pohjoisosissa asti.

Lisäys

Lisäys tapahtuu siemenkylvön avulla joko heti syksyllä siementen tuleennuttua tai keväällä. Suomessa kasvatetun etelänarnikin siemenet itävät 78 -100-prosenttisesti. Siemenet voi kylvää keväällä toukokuussa 5 x 5 cm:n ruukkuihin 2-4 siementä kuhunkin. Itäminen vie aikaa 1 - 2 viikkoa, ja koulimaan taimet päästään n. 1½ kuukauden kuluttua kylvöstä. Taimien kasvu on hidasta, ja avomaalle ne kannattaa istuttaa mieluummin vasta seuraavana keväänä. Sopiva istutustiheys on n. 50 x 40 - 50 cm.

Hoito

Kate sopii hyvin arnikille, sillä se pitää rikkaruohot kurissa ja estää maan kuivumisen. Kate voi olla orgaanista ainesta tai esim. mansikkakangasta. Jos katetta ei käytetä, rikkakasvit pidetään kurissa haraamalla ja maata kastellaan tarpeen mukaan.

Sadonkorjuu ja käsittely

Kukinta ajoittuu yleensä heinäkuun ensimmäiselle puoliskolle. Ensin puhkeavat kukkaan suuret pääkukat ja myöhemmin pienemmät sivukukat. Täysin avautuneet kukat kerätään keskipäivällä toisena tai kolmantena päivänä kukinnan alkamisesta. Ylikukkineita kukkia ei saa tulla mukaan, sillä ne rikkoutuvat kuivatuksessa ja tuovat siemeniä mukaan kuivattuun erään. Kuivatuslämpötilan on oltava alle +40 oC. Kuivatus vie aikaa 12 - 24 tuntia; hitaimmin kuivuvia ovat mykeröiden keskiosat.

Kukkien käsittely voi aiheuttaa yliherkkyysoireita kuten kutinaa ja yskää.

Satoisuus

Kasviyksilöt tuottivat Mikkelissä tehdyissä kasvatuskokeissa kukin keskimäärin 73 g tuoreita kukkia, mikä vastaa kuivattuna 13 g. Tämän perusteella voidaan aarisadoksi laskea 6 - 10 kg kuivattuja kukkia kasvien istutustiheydestä riippuen.

Arnikin kukkasadosta ja antioksidanttivaikutuksista löytyy tietoa Yrttitarhan tutkimusosiosta

Lähteet:

Pentti Alanko: Tammen suuri puutarhakirja, osa 1. Sulkava 1998.
Bertalan Galambosi: Mauste- ja rohdosyrttien luonnonmukainen viljely.
Helsinki 1995.