Islanninjäkälä, reseptit
Islanninjäkäläleipä
1-2 dl liotettua islannin- eli
isohirvenjäkälää
1 l ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl rouhittua anista
½ rkl rouhittua venkolia
50 g hiivaa
5 dl vettä
Jäkälää liotetaan ensin vuorokausi
kylmässä vedessä. Vettä vaihdetaan
useamman kerran. Jäkälä, jauhot, suola ja
mausteet sekoitetaan kulhossa. Hiiva murennetaan haalean
veden joukkoon ja alustetaan taikinaan jauhojen kanssa.
Taikinaa kohotetaan puolisen tuntia ja leivotaan sitten
halutun muotoisiksi leiviksi. Paistetaan 225-250°:ssa
puolisen tuntia.
Ohje Miljö och framtid - lehdestä.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.
Jäkäläleipä
5 dl tattarijauhoja
5 dl ohrajauhoja
6 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 rkl Demeter-siirappia
1 rkl jauhettua venkolia
1 rkl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua kaardemummaa
kourallinen isohirvenjäkälää
Jäkälä puhdistetaan roskista, huuhdellaan
ja hiononnetaan tehosekoittemessa. Vesi
lisätään ja seos kaadetaan leivinkulhoon.
Kaikki aineet alustetaan taikinaksi, kohotetaan. Taikinaa
vaivataan pöydällä hiukan jauhoja
lisäämällä kohtalaisen kiinteäksi.
Taikina leivotaan litteiksi leiviksi tai kaaviloidaan
levyiksi ja leikataan taikinapyörällä sopivan
kokoisiksi neliöiksi. Leivät pistellään
haarukalla ja sivellään kuumalla vedellä
ennen paistamista. Leipiä säilytetään
muutama päivä ennen tarjoamista.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.