KATAJA, reseptit

 

Katajakalja

7 litraa kiehuvaa vettä3 dl katajanmarjojakahvikupillinen sokeria1/2 rkl humalan emikäpyjä

Seosta keitetään10 minuuttia ja annetaan jäähtyä kädenlämpöiseksi, minkä jälkeen siihen lisätään 1 rkl vesitilkassa liotettua hiivaa. Kaljan annetaan käydä pari päivää, minkä jälkeen se on valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi. Säilytetään kylmässä.

Jos katajanmarjoja ei ole riittävästi saatavilla, katajakaljaa voidaan valmistaa lisäämällä tavalliseen maltaista tehtyyn kaljaan katajanhavuista haudutettu tee, josta havut on siivilöity pois.

(Ulla Lehtonen)

Liiri

Aineosat

Karjalainen liiri valmistetaan tynnyrissä, jonka pohjalla on olkia. Olkien päälle pannaan survottuja katajanmarjoja ja niiden päälle vettä niin paljon, että marjat peittyvät. Parin päivän päästä juoma on valmista laskettavaksi hanasta tynnyrin pohjalta. Samalla voidaan lisätä vettä tilalle vastaava määrä.(Ulla Lehtonen)