Koristekrassi

Tropaeolum majus
Tropaeolaceae-heimo (Koristekrassikasvit)

Köynnöskrassi, Pensaskrassi
Elämänlanka, intiankrassi, kapusiinikrassi, isointiaanikrassi

Indiankrasse
Common nasturtium
Kapuzinerkrasse

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Koristekrassi on kaunis yksivuotinen kesäkukka, josta on sekä pensasmainen että köynnöstävä muunnos. Se kasvaa nopeasti ja kukkii runsaasti, mikä on tehnyt siitä hyvin suositun. Luontaisena kasvaessaan koristekrassi on monivuotinen. Kasvi on kotoisin Perusta.

Koristekrassi voidaan kylvää suoraan ulos, mutta taimien kasvattaminen sisällä nopeuttaa kasvuunlähtöä. Kylvön suoraan kasvupaikalle voi tehdä jo toukokuussa. Krassi viihtyy sekä köyhässä maassa aurinkoisella kasvupaikalla että voimakkaassa mullassa puolivarjossa. Laihassa maassa kukinta on runsas, jos kastelusta huolehtii hyvin. Savipitoiset maalajit ovat parhaita krassille.

Ristikukkaisten heimon vesikrassia (Nasturtium officinale) ja vihanneskrassia (Lepidium sativum) käytetään pippurisena mausteena. Vesikrassi on pehmeä mehukas ruoho, joka kasvaa ojissa, puroissa ja lammissa Etelä-Ruotsin korkeudelle asti. Vihanneskrassia on sanottu Englannissa keskiajalla köyhän miehen pippuriksi, sillä sitä viljeltiin ja käytettiin yleisesti erittäin kalliin pippurin asemesta. Molempia kasveja voi viljellä sekä ikkunalla talvella että kesällä puutarhassa. Vihanneskrassille riittää sisätiloissa kasvualustaksi pelkkä talouspaperi, vesikrassi vaatii multaa alleen ja jatkuva kosteuden. Vesikrassia on paras käyttää tuoreravintona salaateissa, voileivän päällä ja esim. tuorejuustoissa. Vihanneskrassi sopii lisäksi keittoihin, liharuokiin, juuresten maustamiseen sekä muna- ja sieniruokiin. Molempia kasveja on käytetty rohtona virtsatievaivoihin ja yskään.

Käyttö ravintona

Koristekrassi on keittiössä hyvin käyttökelpoinen, sillä kasvin kukkia, kukkanuppuja, lehtiä ja kypsymättömiä siemeniä voidaan käyttää mausteena pippurin tapaan. Kukilla ja lehdillä voidaan kaunistaa salaatteja, raasteita, juomia ja lämpimiäkin ruokia. Ne antavat kohtuullisesti käytettynä oman pikantin säväyksensä ruokiin. Kasvin kolmilohkoisia siemeniä käytetään yleisesti kapriksen korvikkeena, kun ne ensin on kiehautettu suolavedessä. Parasta kaprista saadaan kuitenkin kukkanupuista. Raa´at siemenet sopivat hyvin etikkasäilykkeisiin, hapatteisiin ja perunasalaattiin.

Ruokaohjeet

Käyttö rohtona

Koristekrassi on virtsateiden ja hengityselinten tulehdusten rohto. Rohtona käytetään lähinnä hiostetusta kasvista vesihöyrytislauksella saatua haihtuvaa öljyä, joka sisältää bentsyyli-isotiosyanaattia eli bentsyylisinappiöljyä. Öljyllä on bakteereja ja homesieniä tuhoava vaikutus, ja sitä käytetään munuaisaltaan tulehdukseen sekä virtsa- ja hengitysteiden sieni-infektioiden hoitoon.

Muu käyttö

Koristekrassia käytetään luonnonmukaisessa viljelyssä tuholaistorjuntaan: siitä tehdyllä uutteella torjutaan hedelmäpuiden punapunkkia. Omenapuiden juurille ja kaalimaalle istutettuna se toimii houkutuskasvina vetäen kirvoja puoleensa.