Kuusi, reseptit
Kuusenkerkkäsima
1,5 l tuoreita 3-4 cm pitkiä kuusenkasvaimia
6 l vettä
nokare hiivaa
2 dl hunajaa
Murskaa kuusenkerkät. Kaada kiehuva vesi murseen päälle ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja hunaja. Anna käydä 1-2 vrk, siivilöi ja pullota. Säilytä viileässä. Kuusen kasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja tekevät terveellisen ja pirteän makuisen siman.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.
Kuusenkerkkäsiirappi
Juomiin, voileivän tai esim. lättyjen päälle
1 osa kuusenkasvaimia
3 osaa kylmää vettä
Lämmitetään hitaasti lähes kiehuvaksi. Seoksen annetaan itsestään jäähtyä, jonka jälkeen yrttimassa puristellaan pois. Jäljelle jäänyt liuos yhdistetään 2 osaan raakasokeria ja annetaan olla liedellä ilman kantta pienellä lämmöllä niin, että liika neste haihtuu pois. Paksu siirappi pidetään mieluiten jääkaapissa.
Ohje:Virpi Raipala-Cormier