Kynteli, reseptit

Kyntelillä maustetut vihreät herneet

3 pientä sipulia
3 rkl voita
2 rkl kuumaa vettä
1 rkl kuivattua kynteliä
5 dl pakastettuja herneitä tai purkillinen säilykeherneitä

Sipulit kuoritaanja leikataan renkaiksi. Keitetään pehmeässä voissa, johon vesi lisätään hetken kuluttua. Herneet ja kynteli lisätään. Tarjotaan kuumana perunan ja liharuokien kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kyntelipavut

noin 200 g keitettyjä soijapapuja
noin 200g vihreitä papuja tuoreina tai pakastettuina
noin 200 g härkäpapuja tuoreina tai pakastettuina
2 rkl oliiviöljyä
3 pientä sipulia
1 kookas valkosipulin kynsi
1,5 rkl tuoretta silputtua kynteliä
2 rkl tuoretta silputtua persiljaa
ripaus jauhettua mustapippuria
(suolaa)

Vihreät pavut leikataan parin sentin paloiksi. Ne ja härkäpavut keitetään vesitilkassa kypsiksi. Soijapapuja on hyödyllistä pitää valmiiksi keitettyinä pakastimessa. Niistä saa nopeasti monenlaista tarjottavaa.
Keltasipuli silputaan öljyn joukkoon paistinpannulle. Kypsennetään miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Valkosipuli ja kynteli lisätään, kypsennetään pari minuuttia koko ajajn hämmentäen. Soijapavut lämmitetään seoksessa. Pavut valutetaan ja kaadetaan lämpimään tarjoilukulhoon. Jos nestettä on niukasti, se voidaan lisätä pannulle sipulin joukkoon. Kuuma sipuli-soijapapuseos kaadetaan kulhoon papujen joukkoon. Seos maustetaan halutessa suolalla ja mustapippurilla. Koristetaan tuoreilla kyntelin oksilla.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Papuja, mantelia ja kynteliä

Vihreitä tai keltaisia pensaspapuja tuoreina tai pakastettuina
kuorittuja manteleita
kynteliä
oliiviöljyä

Pavut keitetään puolikypsiksi. Muutama kyntelinoksa lisätään ja pavut keitetään täysin kypsiksi. Vesi kaadetaan pois. Pavut huuhdotaan kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyisi.
Kuoritut mantelit paistetaan öljyssä miedolla lämmöllä kullanruskeiksi, noin viisi minuuttia. Pavut lisätään ja kuumennetaan. Juuri ennen tarjoitlua lisätään silputtua kynteliä sekä ehkä hieman suolaa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Hapanimelä kaali

750 g valkokaalia
2 rkl oliiviöljyä tai voita
6 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl kynteliä
½ tl jauhettua neilikkaa

Kaali suikaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja keitetään vedessä kypsäksi. Neste valutetaan pois. (Käytetään vedellä laimennettuna aamujuomana.) Rasvaa, viinietikkaa ja mausteita keitetään muutama minuutti, kaali lämmitetään nesteessä ja tarjotaan lisäkeruokana.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Provencelainen mausteseos

20 g tarha- tai kangasajuruohoa
20 g laventelin siemeniä
20 g laakerinlehtiä
20 g mausteneilikoita
20 g kuivattua appelsiininkuorta
1 muskottipähkinä
20 g kynteliä

Kaikki aineet jauhetaan hienoksi. Seos säilytetään tiiviskantisessa purkissa.