Maarianohdake

Silybum marianum
Asteraceae -heimo (Asterikasvit)

Marianohdake

Mariatistel
Milk Thistle (Holy Thistle)
Mariendistel

Valokuva

Yleiskuvaus

Maarianohdake on yksi- tai kaksivuotinen jäykkäkasvuinen ruoho, joka saattaa kasvaa jopa puolentoista metrin korkuiseksi. Tummanvihreissä lehdissä on etenkin suonien kohdalla valkoisia juovia; lehtien laitoja reunustavat vahvat keltaiset piikit. Sinipunaiset mykerökukinnot muodostuvat yksittäin haarojen latvoihin heinä-elokuussa. Maarianohdake kasvaa luonnossa kuivilla ja aurinkoisilla tienvarsilla ja joutomailla Välimeren alueella ja Etu-Aasiassa. Ihmisen mukana se on kulkeutunut Amerikkaan ja Australiaankin, ja mm. Etelä-Amerikan pampalla siitä on tullut paha rikkakasvi.

Maarianohdaketta kasvatetaan sekä koriste-, ravinto- että rohtokasvina siemenistä lisäämällä. Suomessa viljely on yksivuotista. Siemenet voi kylvää suoraan avomaalle, mutta taimikasvatus sisällä varmistaa paremman kasvun ja kukinnan. Joskus kasvi voi ehtiä kylväytymään itsestäänkin. Maarianohdaketta on helppo viljellä, ja se myös villiintyy helposti. Suomestakin sitä on joskus löydetty viljelykarkulaisena mutta myös tulokaskasvina.

Käyttö ravintona

Nuoria maarianohdakkeen lehtiä, versoja, kuorittuja varsia ja kukkapohjuksia voi syödä muiden vihannesten tapaan. Siemenistä on valmistettu paahtamalla kahvin korviketta.

Käyttö rohtona

Maarianohdake lienee tunnetuin maksarohto yrttien maailmassa. Rohtovaikutus perustuu pääasiassa kypsien siementen sisältämään kolmen yhdisteen (silybiinin, silydioniinin ja silykristiinin) seokseen, jota nimitetään silymariiniksi. Silymariinia on siemenissä prosentin verran. Silymariini, ja erityisesti sen silybiini, edistää maksan toimintaa ja suojelee maksaa. Se mm. vahvistaa solukalvojen vastustuskykyä erilaisia ulkoisia häiriötekijöitä vastaan ja auttaa maksan peruskudoksen uusiutumista edistämällä valkuaisyhdisteiden syntyä. Kasvin kuivattuja ja jauhettuja hedelmiä käytetään maksakirroosin, maksatulehduksen sekä maksan vajaatoiminnasta aiheutuvien ruuansulatusvaivojen hoitoon. Kasvilla hoidetaan myös kavalakärpässienen aiheuttamia maksakuolioita. Lisäksi maarianohdake nostaa liian alhaista verenpainetta kiihdyttämällä sydämen toimintaa.

Varoitukset

Siemeniä ei pitäisi käyttää maksasairauksien hoitoon ilman lääkärin valvontaa.