Maitohorsma, reseptit
Kaalilaatikko
500 g karkeaksi raastettua kaalia
100 g karkeaksi raastettua palsternakkaa
3 dl vettä
2-3 dl maitohorsmasilppua
100 g purjosilppua
2 rkl oliiviöljyä
2dl puuroutumatonta riisiä
2dl vettä
100 g Koskenlaskijajuustoa
2 rkl soijajauhoja
½ tl maustesuolaa
2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä
Kaali ja palsternakka kiehautetaan vedessä. Purjo
kuullotetaan öljyssä, riisi
lisätään ja hetken kuluttua vesi ja
myöhemmin maito. Seosta keitetään, kunnes
riisi hiukan turpoaa. Suola, juusto ja soijajauho
lisätään, sitten palsternakka-kaaliseos ja
maitohorsma. Seos kaadetaan voideltuun paistovuokaan. Ja
pinta peitetään seesaminsiemenillä.
Lisätään muutama voi nokare pinnalle ja ruoka
paistetaan 200°:ssa 1 tunti.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.
Venäläinen maitohorsmakeitto
100 g tuoretta maitohorsmaa
100 g nokkosia
100 g niittysuolaheinää
200 g perunaa
100 g porkkanaa
40 g sipulia
20 g voita
2 keitettyä kananmunaa
20 g smetanaa
8-10 dl vettä tai lihalientä
suolaa ja mausteita maun mukaan
Maitohorsmaa liotetaan pari minuuttia kylmässä
vedessä, valutetaan ja pienitään.
Maitohorsma, pienitty sipuli ja porkkana kuullotetaan
rasvassa. Nokkonen ja niittysuolaheinä
ryöpätään ja silputaan. Kuorittu,
lohkottu peruna pannaan kiehumaan kuumaan veteen tai
lihaliemeen, maitohorsma-porkkana-sipuliseos sekä
nokkonen ja suolaheinä lisätään
kattilaan. Keitetään kypsäksi ja maustetaan.
Munaa ja smetanaa lisätään aterialla
keittolautaselle.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.
Maitohorsma-porkkanakeitto
½ dl öljyä
200 g karkeaa porkkanaraastetta
1 sipuli kuutioina
200 g maitohorsmaa kiehautettuna tai pakastettuna, hienoksi
silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
8 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl paprikajauhetta
2 tl mineraali- tai yrttisuolaa
Öljy, porkkanat ja sipuli sekoitetaan kattilassa,
kypsennetään hetken ja lisätään
maitohorsma. Vehnäjauho ripotellaan muhennoksen
pinnalle, mutta ei ruskisteta. Vesi lisätään
pienissä erissä koko ajan hämmentäen.
Keitosta kypsennetään noin vartti.
Lisätään maito ja mausteet. Keitto
keitetään kypsäksi ja maustetaan
ruohosipulilla. Ohje on Marja Siiropään
kehittämä.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.
Horsma-porkkanamuhennos
3 porkkanaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
n. 1½ dl silputtuja nuoria maitohorsman versoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
4 dl maitoa
1 tl rakuunaa
yrttisuolaa
ruohosipulia
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipuli.
Hauduta niitä hetki tilkassa öljyä.
Lisää joukkoon silputut maitohorsman versot.
Ripottele päälle jauhot. Kaada hetken kuluttua
pikkuhiljaa vesi ja maito koko ajan sekoittaen. Anna
muhennoksen hautua noin 20 minuuttia. mausta. Sopii
tarjottavaksi esim. uunikalan kanssa.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.
Maitohorsmaa parsan tavoin
Keitä nuoria maitohorsman versoja
tilkassa vettä, joka on maustettu suolalla.
Tarjoaparsan tapaan lämpimänä maustevoin
kera.
Keitetyt voikukan nuput sopivat maitohorsman tavoin
maustevoin kanssa nautittavaksi.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.
Maitohorsma-sienikastike
1-2- rkl öljyä tai voita
1 silputtu sipuli
noin 100 g maitohorsman lehtiä tai aivan nuorta
kasvustoa pienittynä
1 purkki (n.200 g) herkkusieniä, valutetaan
1 rkl vehnäjauhoja
1-2 dl kermamaitoa + sienien neste
suolaa, pippuria ja muskottia
Sipuli, sienet ja maitohorsman lehdet kaadetaan
paistinpannuun öljyn joukkoon ja seosta haudutetaan
muutama minuutti kuumassa rasvassa. Vehnäjauhot
sekoitetaan joukkoon, kiehautetaan ja joukkoon
lisätään neste. Kastiketta
keitetään n. 10 minuuttia ja maustetaan joko
yllä mainitulla tavalla tai kuivatulla persiljalla,
kirvelillä ja jauhetulla korianterilla.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.