Maitohorsma, reseptit

Kaalilaatikko

500 g karkeaksi raastettua kaalia
100 g karkeaksi raastettua palsternakkaa
3 dl vettä
2-3 dl maitohorsmasilppua
100 g purjosilppua
2 rkl oliiviöljyä
2dl puuroutumatonta riisiä
2dl vettä
100 g Koskenlaskijajuustoa
2 rkl soijajauhoja
½ tl maustesuolaa
2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä

Kaali ja palsternakka kiehautetaan vedessä. Purjo kuullotetaan öljyssä, riisi lisätään ja hetken kuluttua vesi ja myöhemmin maito. Seosta keitetään, kunnes riisi hiukan turpoaa. Suola, juusto ja soijajauho lisätään, sitten palsternakka-kaaliseos ja maitohorsma. Seos kaadetaan voideltuun paistovuokaan. Ja pinta peitetään seesaminsiemenillä. Lisätään muutama voi nokare pinnalle ja ruoka paistetaan 200°:ssa 1 tunti.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Venäläinen maitohorsmakeitto

100 g tuoretta maitohorsmaa
100 g nokkosia
100 g niittysuolaheinää
200 g perunaa
100 g porkkanaa
40 g sipulia
20 g voita
2 keitettyä kananmunaa
20 g smetanaa
8-10 dl vettä tai lihalientä
suolaa ja mausteita maun mukaan

Maitohorsmaa liotetaan pari minuuttia kylmässä vedessä, valutetaan ja pienitään. Maitohorsma, pienitty sipuli ja porkkana kuullotetaan rasvassa. Nokkonen ja niittysuolaheinä ryöpätään ja silputaan. Kuorittu, lohkottu peruna pannaan kiehumaan kuumaan veteen tai lihaliemeen, maitohorsma-porkkana-sipuliseos sekä nokkonen ja suolaheinä lisätään kattilaan. Keitetään kypsäksi ja maustetaan. Munaa ja smetanaa lisätään aterialla keittolautaselle.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Maitohorsma-porkkanakeitto

½ dl öljyä
200 g karkeaa porkkanaraastetta
1 sipuli kuutioina
200 g maitohorsmaa kiehautettuna tai pakastettuna, hienoksi silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
8 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl paprikajauhetta
2 tl mineraali- tai yrttisuolaa

Öljy, porkkanat ja sipuli sekoitetaan kattilassa, kypsennetään hetken ja lisätään maitohorsma. Vehnäjauho ripotellaan muhennoksen pinnalle, mutta ei ruskisteta. Vesi lisätään pienissä erissä koko ajan hämmentäen. Keitosta kypsennetään noin vartti. Lisätään maito ja mausteet. Keitto keitetään kypsäksi ja maustetaan ruohosipulilla. Ohje on Marja Siiropään kehittämä.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Horsma-porkkanamuhennos

3 porkkanaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
n. 1½ dl silputtuja nuoria maitohorsman versoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
4 dl maitoa
1 tl rakuunaa
yrttisuolaa
ruohosipulia

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipuli. Hauduta niitä hetki tilkassa öljyä. Lisää joukkoon silputut maitohorsman versot. Ripottele päälle jauhot. Kaada hetken kuluttua pikkuhiljaa vesi ja maito koko ajan sekoittaen. Anna muhennoksen hautua noin 20 minuuttia. mausta. Sopii tarjottavaksi esim. uunikalan kanssa.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

Maitohorsmaa parsan tavoin

Keitä nuoria maitohorsman versoja tilkassa vettä, joka on maustettu suolalla. Tarjoaparsan tapaan lämpimänä maustevoin kera.
Keitetyt voikukan nuput sopivat maitohorsman tavoin maustevoin kanssa nautittavaksi.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

Maitohorsma-sienikastike

1-2- rkl öljyä tai voita
1 silputtu sipuli
noin 100 g maitohorsman lehtiä tai aivan nuorta kasvustoa pienittynä
1 purkki (n.200 g) herkkusieniä, valutetaan
1 rkl vehnäjauhoja
1-2 dl kermamaitoa + sienien neste
suolaa, pippuria ja muskottia

Sipuli, sienet ja maitohorsman lehdet kaadetaan paistinpannuun öljyn joukkoon ja seosta haudutetaan muutama minuutti kuumassa rasvassa. Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, kiehautetaan ja joukkoon lisätään neste. Kastiketta keitetään n. 10 minuuttia ja maustetaan joko yllä mainitulla tavalla tai kuivatulla persiljalla, kirvelillä ja jauhetulla korianterilla.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.