Mäkimeirami, reseptit

Oregano-avokadosalaatti

2 kypsää avokadoa
salaatin kerä
4 kiinteää tomaattia
noin 150 g voimakasta juustoa
0,9 dl oliiviöljyä
0,3 dl valkoviinietikkaa
4 tl tuoretta silputtua mäkimeiramia eli oreganoa

Matala kulho peitetään salaatinlehdillä. Avokadot kuoritaan, halkaistaan pituussuunnassa ja viipaloidaan. Avokado asetellaan keskelle kulhoa. Tomaatit viipaloidaan ja asetellaan vuorotellen juustoviipaleiden kanssa avokadon ympärille. Öljy ja viinietikka sekoitetaan ja pirskotellaan salaatin pinnalle. Oregano lisätään.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Säilyvä herkkusienisalaatti

225 g pientä herkkusieniä
1 sitruuna
1,25 dl silputtua spulia
0,6 dl viinietikkaa
1,8 dl oliiviöljyä
valkosipulia, oreganoa eli mäkimeiramia

Sienet huuhdotaan, kuituiset jalat poistetaan haluttaessa. Sienet pannaan kattilaan jaaa sitruunan mehu puristetaan joukkoon. Sipuli lisätään ja vettä sen verran, että sienet peittyvät. Keitetään 5 minuuttia. Sienet valutetaan, viinietikka, öljy ja maun mukaan valkosipulia ja oreganoa lisätään. Marinoidaan 2-3 tuntia, sekoitetaan välillä. Tarjotaan salaatinlehtien päältä. Salaatti säilyy hyvänä jääkaapissa useita päiviä.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Soijapapusalaatti

noin litra keitettyjä soijapapuja
1 paprika
1 punasipuli
1 keltasipuli
runsaasti silputtua sipulia

Kastike:
1 tl sinappia
1-2 valkosipulin kynttä pieninä paloina
1 rkl kuivattua oraganoa
1 rkl viinietikkaa
3 rkl öljyä

Paprika ja sipulit pienitään ja sekoitetaan soijapapujen joukkoon. Kastike sekoitetaan ja kaadetaan salattiin. Sekoitetaan. Persilja ripotellaan pinnalle. Annetaan maustua ennen tarjoilua.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Sannan juhla-jauhelihakastike

1 kg hyvää jauhelihaa
2-3 purjoa tai keltasipulia
1 purkki (400g) tomaattimurskaa
1-2 purkkia tomaattipureeta
1-3 rkl currya, öljyä
2 pientä purkkia herkkusieniä
3 rkl vehnäjauhoja
3-4 valkosipulin kynttä puristettuna
1-2 rkl kuivattua oreganoa

Jauheliha kuullotetaan pannulla omassa rasvassaan, sipuli kuullotetaan öljy-curryseoksessa ja lisätään jauhelihan joukkoon. Jauhot ripistellään pinnalle, sekoitetaan. Tomaattimurska, tomaattipure ja valkosipuli lisätään. Kastike keitetään kypsäksi, sienet liemineen lisätään ja viimeksi oregano.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Oreganosienet

500 g tuoretta herkkusienet
2-3 rkl silputtua persiljaa
1 valkosipulin kynsi pieninä paloina
2 rkl öljyä
1dl juustoraastetta
1 tl oreganoa
2 dl tuoretta valkoista leipää muruina
(suolaa ja pippuria maun mukaan)

Sienet puhdistetaan. Tulenkestävä vuoka voidellaan ruokalusikallisella öljyä. Sienet ladotaan vuokaan hattu päälläpin. Persilja, oregano, valkosipuli, leivänmurut ja juusto levitetään sienien päälle. Öljy lisätään viimeiseksi.
Sienet paistetaan uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä. Jos sienet vaikuttavat kuivilta, lisätään pinnalle pari ruokalusikallista kuumaa vettä.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Oreganolla ja tomaatilla maustettua kampelaa

1 paketti pakastettua kampelaa
1 rkl oreganoa
2 rkl silputtua persiljaa
1 dl leivänmuruja
2 kookasta tomaattia
2 rkl öljyä
(suolaa)

Leivänmurut, oregano, persilja ja suola sekoitetaan. Seos jaetaan kalafileille, jotka kääritään rulliksi. 1 rkl öljyä kaadetaan vuokaan, kalarullat ladotaan vuoan pohjalle. Tomaatit viipaloidaan ja ladotaan kalojen päälle, öljy lisätään. Tomaattiviipaleille ripistellään hiukan suolaa ja haluttaessa myös pippuria. Paistetaan kuumassa uunissa 15-20 minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Spagettivuoka

250 g spagettia
2 rkl voita
3-5 tomaattia
1 rkl oreganoa
juustoraastetta

Spagetti keitetään kypsäksi ja valutetaan. Voi pannaan palasina tulenkestävän vuoan pohjalle. Puolet tomaattiviipaleista ladotaan vuokaan. Spagetti levitetään tomaattien päälle ja peitetään tomaattiviipaleilla. Oregano ja juustoraaste ripotellaan pinnalle viimeisenä. Kypsennetään 250 asteessa 25-30 minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.