Maustekirveli

Anthriscus cerefolium
Apiaceae-heimo (Sarjakukkaiskasvit)

Ryytikirveli, tanskankirveli, tarhakirveli

Körvel
Chervil
Gartenkerbel

Piirroskuva isompana
Valokuva

Yleiskuvaus

Maustekirveli on nopeakasvuinen ja kasvupaikkansa suhteen vaatimaton yrtti, joka maistuu tuoreena miedosti anikselle tai lakritsalle. Siron kirvelimäisen ulkonäön saavat aikaan vaaleanvihreät pitsimäisen hienoliuskaiset lehdet ja pienet valkoiset kukat huiskilomaisissa sarjoissa. Maustekirveli on kotoisin Etelä-Venäjältä ja Aasian länsiosista. Eurooppaan se tuli roomalaisten legioonien mukana. Yleensä pelkästä kirvelistä puhuttaessa tarkoitetaan juuri maustekirveliä (ei saksankirveliä). Yksivuotisena kasvina maustekirveli menestyy Suomessa hyvin.

Näköislajit

Koska maustekirveli kasvaa vain viljeltynä, sitä ei juurikaan voi sekoittaa muihin kasveihin. Taimiasteella se muistuttaa persiljaa ja isompana samaan sukuun kuuluvaa koiranputkea (Anthriscus sylvestris), jolta kuitenkin puuttuu maustekirvelin anismainen maku.

Käyttö ravintona

Maustekirveli sopii mausteeksi lähes kaikkiin ruokiin, erityisesti kasvis- ja sieniruokiin sekä sienisäilykkeisiin. Sitä voi kokeilla mm. salaatteihin, keitettyihin perunoihin, erilaisiin keittoihin, papuruokiin, yrttivoihin ja -juustoon sekä munakkaisiin. Mm. tanskalaisten ja ranskalaisten herkkuruokiin kuuluu kirvelin lehdistä ja kukista valmistettu makea kirvelikeitto. Miedon makuiset kasvikset (esim. kukkakaali, porkkana, palsternakka, artisokka, mustajuuri, parsa) sopivat hyvin yhteen maustekirvelin kanssa. Maustekirveli sopii kaikkiin niihin ruokiin, joihin käy persiljakin, ja sitä voi käyttää persiljan asemesta. Rasvaiset liha- ja kalaruuat se tekee keveämmän makuisiksi, mutta voimakkaan makuista lihaa maustettaessa tarvitaan kirvelin lisäksi muitakin yrttejä. Maustekirveliä voi käyttää tillin tapaan keitetyn ja suolatun kalan maustamiseen. Lämpimiin ruokiin se pitäisi lisätä vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Maustekirveli kuuluu osana perinteiseen "Fines herbes" -maustekimppuun. Sen maku sopii hyvin yhteen varsinkin basilikan, rakuunan ja ruohosipulin kanssa. Kirvelillä on kyky tuoda esiin muiden yrttien makua. Makeisiin jälkiruokiin kuten kiisseleihin, mehukeittoihin, ja hedelmäsalaatteihin sekä simaan ja coctaileihin maustekirveli sopii oikein hyvin. Lehdet ovat koristeellisia kaikessa ruuan asettelussa.

Maustekirveli sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, joten sen käyttö tuoreena on suositeltavaa. Terveellinen tapa on tuoda pöytään kupillinen kirvelisilppua, jota jokainen voi lisätä annokseensa maun mukaan. Kuivatusta kirvelistä myös aromi häviää nopeasti, joten säilöminen öljyyn, etikkaan tai pakastimeen on suositeltavampi säilöntäkeino.

Ruokaohjeet

Käyttö rohtona

Maustekirveli on aineenvaihduntaa stimuloiva ja elimistöä puhdistava yrtti, jota on nautittu kuureina mm. keväisin paaston yhteydessä. Vaikuttavana aineena on mm. eteerisen öljyn sisältämä metyylikavikoli.

Muu käyttö

Yrttikosmetiikassa maustekirvelillä on puhdistava vaikutus, ja se sopii käytettäväksi hauteena tai kasvonaamiona ihon puhdistamiseen ja sen kimmoisuuden säilyttämiseen.

Viljelyohjeet

Kansanperinne