Maustevenkoli

Foeniculum vulgare var. dulce
Apiaceae-heimo (Sarjakukkaiskasvit)

Maustefenkoli, Fenkoli, Saksankumina
Fenikeli, vankooli

Fenkål
Fennel
Fenchel

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Maustevenkoli on tillin näköinen kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, joka tuoksuu ja maistuu anikselta. Kasvi on kotoisin Välimeren alueelta. Se tunnetaan meillä lähinnä siemenmausteena, mutta siemeniä täällä ei pystytä tuottamaan, koska kasvi ei kestä Suomen talvea. Maustevenkolia voi kuitenkin viljellä yksivuotisena lehtiyrttinä. Jo egyptiläiset käyttivät venkolia, ja siitä kerrotaan pyramideista löydetyissä papyruskääröissä. Suvun nimi Foeniculum tarkoittaa tuoksuvaa heinää. Aniksen maku johtuu kasvin haihtuvan öljyn pääkomponentista, anetolista.

Salaattivenkoli eli mukulavenkoli eli italiankumina (Foeniculum vulgare var. azoricum) on venkolin tunnetumpi muoto, jota käytetään vihanneksena. Sen lehtikannat paisuvat muodostaen kasvin tyvelle ison nyrkin kokoisen pallukan. Myös salaattivenkolissa on mieto aniksen maku. Sitä voi syödä joko tuoreena salaateissa tai siitä voi valmistaa lämpimiä ruokia. Lehtiä voi käyttää mausteena samoin kuin maustevenkolin lehtiä.

Käyttö ravintona

Maustevenkolin siemeniä käytetään kokonaisina ja jauhettuina leipiin, kekseihin, kakkuihin ja makeisiin. Muualla maailmassa niitä käytetään paljon myös kalaruokien sekä sianlihan ja siipikarjan mausteena. Ne sopivat myös hyvin maksaruokien ja marinointiliemien maustamiseen sekä säilykkeisiin. Sekä murskatut siemenet että lehdet sopivat muna-, juusto-, sieni-, kaali- ja lantturuokiin sekä moniin salaatteihin ja keittoihin. Venkolin siemenet ovat myös liköörien ja katkeroiden mauste. Kalan kanssa tarjottavaksi sopii hyvin venkolin lehdistä tehty silppu yhdessä tillisilpun kanssa. Venkoli on suositeltava mauste niihin ruokiin, jotka helposti aiheuttavat ilmavaivoja.

Käyttö rohtona

Kansanlääkinnässä maustevenkolin siemenet eli oikeammin hedelmät ovat olleet perinteisesti vatsavaivojen rohto. Venkoliteetä ja -vettä on käytetty ilmavaivoihin ja lisäämään imettävien äitien maidoneritystä. Fenkoliveden käyttö on nykyisin kielletty vauvojen ilmavaivoihin mahdollisten karsinogeenisten vaikutusten vuoksi. Muutamasta hedelmästä voi kuitenkin hauduttaa teetä vauvoillekin. Niiden sisältämällä anetolilla on kouristuksia lievittäviä ominaisuuksia. Hedelmät sopivatkin rohdoksi ruuansulatusvaivoihin, turvotukseen ja vatsan kouristuksiin. Anetoli vaikuttaa lisäksi liman eritystä lisäävästi ja bakteereja tuhoavasti, ja siitä syystä venkolia käytetään myös hengitysteiden vaivoihin irrottamaan limaa ja rauhoittamaan yskänärsytystä.

Varoitukset

Venkolia ei pidä käyttää jatkuvasti, sillä se kiihdyttää estrogeenin tuotantoa. Myös allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Eteeristä öljyä ei pidä käyttää sisäisesti myrkkyvaikutusten vuoksi. Venkoliveden käyttö vauvojen ilmavaivoihin on nykyisin kielletty mahdollisten karsinogeenisten vaikutusten

Muu käyttö

Hajuvesiteollisuus käyttää venkolia raaka-aineenaan.

Viljelyohjeet

Kansanperinne