MUSTAHERUKKA, reseptit
Louhisaaren juoma
5 l vettä
1 l mustaviinimarjan lehtiä
1-2 sitruunaa
400 g sokeria
herneenkokoinen pala hiivaa
Huuhdo lehdet, kuori sitruuna ja viipaloise. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se lehtien ja sitruunaviipaleitten päälle. Lisää sokeri. Jäähdytä juoma kädenlämpöiseksi ja lisää sitten hiiva. Anna juoman käydä vuorokauden ajan, jonka jälkeen se on valmista. Säilytä jääkaapissa.
Kesä- tai talvikurpitsaa mustaherukan kera
1,5 l kurpitsakuutioita
sokeriliemi:
5 dl vettä
5 dl sokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
1 l mustaherukoita tertuista irroitettuna
kermavaahtoa
Sokeriliemi kiehautetaan ja kurpitsakuutiot
lisätään. Keitetään varovasti,
kunnes kuutiot muuttuvat läpikuultaviksi. Seos
jäähdytetään ja liemi valutetaan pois.
(Se voidaan käyttää esim. marjapuurojen
makeuttamiseen.) Kurpitsakuutiot ja herukat pannaan
kerroksittain tarjoiluastiaan. Kermavaahto tarjotaan
erikseen.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja
käyttöopas.