Pähkämöt

Stachys spp.
Lamiaceae -heimo (Huulikukkaiskasvit)

Rohtopähkämö, Lehtopähkämö, Peltopähkämö
Lehtopähkämö: mettänokkonen, siannokkonen, sianpoltikkainen, sianviholainen
Peltopähkämö: maapähkinä, maapäkkänä, maapähkänä, sianpähkinä, sianpäkkänä

Humlesyska, (läkebetonica), stinksyska, knölsyska
Betony

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Rohtopähkämö (Stachys officinalis, Betonica officinalis; piirroskuvassa ja valokuvassa yllä) on monivuotinen noin puolimetriseksi kasvava ruoho, jonka varret ovat pystyjä, nelisärmäisiä, pehmeäkarvaisia ja niukkalehtisiä. Lehdet ovat kapean herttamaiset ja isohampaiset. Pitkäruotiset tyvilehdet muodostavat ruusukkeen kasvin tyvelle. Heinä-elokuussa aukeavat purppuranpunaiset kukat tiheisiin latvatähkiin. Rohtopähkämö on erittäin vanha ja arvostettu lääkekasvi ja taikakasvi, jota Suomessakin on viljelty ainakin 1700-luvulta lähtien. Vieläkin sitä voi löytää paikoitellen viljelyjäänteenä. Etelä-Suomen rajojen takana se on jo yleisempi luonnossa. Rohtopähkämö on kuiville paikoille sopiva helppohoitoinen perenna. Lisääminen onnistuu siemenistä tai vanhoja kasveja jakamalla.

Luonnonvarainen lehtopähkämö (Stachys sylvatica) on vaatelias Etelä-Suomen lehtojen kasvi. Sen isot pehmeäkarvaiset pitkäruotiset lehdet muistuttavat nokkosen lehtiä, ja kukattoman kasvin voi helposti sekoittaa nokkoseen. Kukat ovat kuitenkin paljon näyttävämmät kuin nokkosella tumman purppuranpunaisine ja valkokuvioisine terälehtineen. Kukinta-aikaa on heinä-elokuu. Kasvin tuoksu on epämiellyttävä, mistä juontunevat sikaan viittaavat halventavat lempinimet. Puutarhaan lehtopähkämö käy hyvin varjoperennaksi; kukinta-aika on sopivan myöhäinen muihin varjon kasveihin verrattuna.

Toinen Etelä-Suomen luonnonvarainen pähkämö on peltopähkämö (Stachys palustris), joka kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomen rannoilla, pelloilla ja ojissa. Sillä on kapeat vastakkaiset lehdet, joista ainakin ylälehdet ovat ruodittomia. Kasvi kukkii heinä-elokuussa tähkämäisin latvakukinnoin. Yksittäiset kukat ovat noin sentin pituisia ja väriltään vaaleanpunaisen ja valkoisen kirjavia. Peltopähkämön juuristo ulottuu syvälle maahan, ja sen leviäminen on erittäin tehokasta maarönsyjen avulla, joten pelloilla se on vaikeasti torjuttava rikkaruoho.

Jalopähkämö (Stachys grandiflora, Betonica macrantha) on yleinen perennapenkkien koristekasvi. Se eroaa rohtopähkämöstä mm. leveän herttamaisten lehtiensä ja runsaamman lehdistönsä perusteella. Kotoisin kasvi on Kaukasukselta. Koristekasveista löytyy muitakin pähkämöiden suvun edustajia.

Osa pähkämöiden Stachys-suvun kasveista erotetaan joskus omaan Betonica-sukuunsa. Tämä siksi, että Betonica lajeilla on omia tyypillisiä piirteitään kuten lehtiruusuke kasvin tyvellä. Nimitys pähkämö tullee maarönsyjen mukulamaiseksi turpoavista kärjistä, joiden on katsottu muistuttavan pähkinöitä.

Käyttö ravintona

Peltopähkämön maarönsyjen kärjet turpoava sormenpaksuisiksi mukuloiksi, jotka ovat syötäviä. Mukulat kerätään syksyllä. Kaukoidästä kotoisin olevaa mukulapähkämöä (Stachys sieboldii, englanniksi Japanese artichoke) viljellään varsinkin Belgiassa ja Ranskassa juureskasvina. Sen, kuten muidenkin pähkämöiden, mukulat sisältävät tärkkelyksen sijasta stakyoosi-nimistä polysakkaridia.

Käyttö rohtona

Rohtopähkämö on ollut eräs arvostetuimpia rohtoja, mutta ainakin osa arvostuksesta johtuu kasvin maineesta taikakasvina. Rohdoksi käytetään juurta sekä lehtiä, joilla on vatsaa toimintaa vahvistava, oksettava ja ulostava vaikutus. Varsinkin juurten runsas nauttiminen saa nopeasti aikaan vatsan tyhjentymisen. Lisäksi kasvilla on hoidettu kuumesairauksia, reumatismia ja keuhkotautia sekä vahvistettu yleiskuntoa. Kasvi sisältää parkkiaineita jopa 15%, joten sillä on merkitystä myös haava- ja ripulirohtona.

Lehto- ja peltopähkämöä on käytetty rohtona samaan tapaan kuin rohtopähkämöä. Peltopähkämöä nimitetään Englannissa haavayrtiksi, Woundwort. Haavojen lisäksi sillä on parannettu huimausta ja kouristustiloja sekä lievitetty särkyä.

Varoitukset

Rohtopähkämön juurakon yliannostelu voi aiheuttaa oksentelua.

Muu käyttö

Tuoreesta rohtopähkämöstä saadaan keltaista väriä. Lehtopähkämön pahanhajuiset lehdet karkottavat hyttysiä ihoon hierottuna.