Peltoemäkki

Fumaria officinalis
Fumariaceae -heimo (Emäkkikasvit)

Rohtoemäkki
Ahmaloheinä, emäruoho, hinkuheinä, härkäheinä, hökäheinä, koirankusiruoho kukonkuusi, kusiruoho, köhäheinä, liharepimäheinä, linnunherne, maasappi, maitoheinä, peltokrassi, peltoneilikka, perhonkukka, potunheinä, revenneenheinä, ruusuheinä, sydänriisiheinä, tattariheinä, tervaheinä

Jordrök
Fumitory
Erdrauch

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Peltoemäkki on yksivuotinen harsomaisen hento peltojen ja muiden avoimien paikkojen rikkaruoho. Monihaaraiset varret eivät pysy pystyssä, vaan ne matavat veltosti maata myöten tai kiipeilevät toisia kasveja vasten lehtiruotien avulla. Hienoliuskaiset lehdet ovat sinertävän vihreät ja kukat vaaleanpunaiset tummaa kärkeä lukuunottamatta. Kukinta-aikaa on kesä-elokuu. Kasvi pölyttää pääasiassa itse itsensä, vaikka mehiläiset kukissa vierailevatkin. Kasvin hedelmät ovat lähes pyöreitä pähkylöitä. Peltoemäkki viihtyy erityisesti ravinteikkailla typpipitoisilla kasvualustoilla, mihin viittaa nimitys koiran kusiheinä. Yleisenä se kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa.

Kasvin latinalainen sukunimi Fumaria tulee latinan sanasta "fumus", savu. Kasvia on nimetty myös maasavuksi (fumus terra). Suvun nimi saattaa johtua kasvuston savuharsomaisesta ulkonäöstä tai voimakkaan pistävästä savumaisesta hajusta. Jos peltoemäkkiä poltetaan, siitä muodostuva savu on silmiä kirvelevää, ja sen onkin uskottu ajavan pois pahoja henkiä.

Käyttö rohtona

Rohtona käytetään kukkavaiheessa kerättyä versoa. Kasvi sisältää noin sataa eri alkaloidia joista eniten protopiinia. Protopiini vilkastuttaa sydämen toimintaa ja hengitystä sekä lievittää rytmihäiriöitä. Se myös laukaisee kouristuksia ja lihasjännityksiä sekä hillitsee tulehduksia. Lisäksi protopiini toimii antihistamiinina. Rohtona peltoemäkki vaikuttaa myös sapen erittymistä tasaavasti avaamalla sappitiehyen sulkijalihasta, joka säätelee sapen pääsyä suolistoon. Kasvia käytetäänkin sapen eritystä säätelevänä rohtona ruuansulatusvaivoissa. Se sopii myös rakkotulehdusten hoitoon ja lisäämään virtsan eritystä. Kansanlääkinnässä rohtoemäkki on ollut tärkeä ihorohto

Varoitukset

Peltoemäkki sisältää myrkyllisiä aineita, mutta oikein annosteltuna sitä voi käyttää rohtona lyhyinä kuureina korkeintaan 10 päivän ajan yhtäjaksoisesti. Tämän jälkeen on pidettävä yhtä pitkä tauko.