PELTOKORTE, reseptit
Kasvisyöjän lehtivihreäjauhe
kuivattua peltokortetta; nuoria,
kauniinvihreitä ja pehmeitä kesäversoja
kuivattuja voikukan lehtiä
kuivattuja poimulehtiä
kuivattuja nokkosen lehtiä (ryöpättyinä
kuivattuja)
kuivattuja ahomansikan lehtiä
kuivattua persiljaa
kuivattua saksankirveliä
Kuivatut lehdet muserretaan esim. muovipussin
sisällä pusertelemalla. Rouheet
yhditetään. Hienoa jauhetta haluttaessa kasvit
hienonnetaan tehosekoittimessa. Lehtivihreä jauhetta
käytetään
kivennäisainelähteenä ruoanvalmistuksessa,
leivonnassa, aamupuuron tai viilin pinnalla,
salaatinkastikkeissa jne.
Jauhetta voi valmistaa monista muista luonnon- ja puutarhan
kasveista. Lehti- eli varsisellerin lehdet sopivat mainiosti
tähän tarkoitukseen.
Koska peltokortteen myrkyttömyydestä ei olla
täysin varmoja, käytä sitä vain
pieniä määriä, äläkä
missään tapauksessa jatkuvasti. Sama koskee
muitakin kasveja; vaihtele seoksen koostumusta.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.
Juhannussalaatti 12 hengelle
noin 3 litraa revittyjä tai saksittuja
lehtivihanneksia: salaattia, pinaattikiinankaalia,
kyssäkaalin nuoria lehtiä yms.
1,5 dl silputtua persiljaa
1,5 dl silputtua tilliä
1,5 dl ruohosipulia ja sipulin varsia
1,5 dl peltokortetta: vihreistä kesäversoista
irroitetaan varret, joita ei käytetä, koska ne
ovat salaatissa liian karkeita. Peltokortteen vihreät
haarat leikataan saksilla pieneksi silpuksi, silppu on
pehmeää ja sopii hyvin salaattien ja raasteidenkin
joukkoon.
(tuoreita mintun, sitruunamelissan tai rakuunan lehtiä)
Kastike:
2 dl kermaviiliä ja 0,5 dl ranskalaista kastiketta,
joka maustetaan voimakkaasti sinapilla ja hivenellä
tummaa kidesokeria.
Kastikeaineet sekoitetaan. Lehtivihannekset ja yrtit
sekä peltokorte asetellaan kerroksittain kulhoon.
Tuoreita mintun, melissan tai rakuunan lehtiä
lisätään halutessa kerrosten väliin.
Kastike valutetaan salaatin pinnalle. Koristeeksi
lisätään tomaattikuutioita ja kanankaalin
keltaisia kukkia.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.