Perilla

Perilla frutescens
Lamiaceae -heimo (Huulikukkaiskasvit)

Veripeippi

Bladmynta
Perilla (Purple common perilla)
Schwarznessel

Valokuva

Yleiskuvaus

Perilla on yksivuotinen lähes metrin korkuiseksi kasvava itäaasialainen vihannes-, öljy- ja rohtokasvi. Sen lehdet ovat suuret ja voimakastuoksuiset. Perillasta tunnetaan monia erilaisia muotoja, jotka poikkeavat toisistaan lehtien värin ja ryppyisyyden perusteella. Alkuperämaissaan, mm. Intiassa ja Kiinassa, sitä viljellään laajalti. Euroopassa kaupallinen perillan viljely on lähtenyt alkuun Suomesta. Kasvin siemenistä puristettua öljyä käytetään ruokaöljynä, mutta Suomessa siementuotanto ei ole mahdollista.

Käyttö ravintona

Kiinassa perillaa käytetään perinteisesti tuoresalaattina erityisesti kalan kanssa. Suomalaisesta lehtien voimakas pistävä maku saattaa tuntua vastenmieliseltä. Perillan siemenistä puristettua hyvälaatuista ruokaöljyä käytettiin Aasian lisäksi myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa toiseen maailmansotaan asti. Nykyisin öljyllä on käyttöä lähinnä itämaisissa keittiöissä.

Käyttö rohtona

Perilla on rohtokasvi joka kuuluu perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Siitä käytetään rohtona koko maanpäällistä osaa: lehtiä, nuoria oksia, hedelmiä ja siemeniä. Aikaisemmin kasvia on käytetty tulehdussairauksien, yskän, pahoinvoinnin, malarian ja myrkytysten hoitoon. Nykyisin tärkeäksi hoitoalueeksi ovat tulleet erilaiset allergiaoireet.

Varoitukset

Suurehkoista käyttömääristä voi aiheutua ihoyliherkkyyttä.

Muu käyttö

Siementen öljyä käytetään painomuste- ja maaliteollisuudessa sen voimakkaasti kuivuvien ominaisuuksien takia.

Viljelyohjeet