POIMULEHTI, reseptit
Vihreä salaatti
1 dl poimulehden lehtiä rihmoiksi
leikattuina
1 dl kurkkuyrtin tai saksankirvelin pehmeitä
lehtiä rihmoiksi leikattuna
3 dl salaatin tai pinaattikaalin lehtiä rihmoiksi
leikattuna
½ dl kevyt- tai erikoiskermaa maustettuna tilkalla
viinietikkaa, suolaa ja sokeria
2 dl metsämansikoita tai viipaloituja
puutarhamansikoita
Vihreät lehdet sekoitetaan salaattikulhossa ja
koristellaan mansikkaviipaleilla.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.
Leivänpäälyste
1 dl raejuustoa
1 dl A-piimää, kermaviiliä tai
ranskankermaa
½ dl korintteja huolellisesti huuhdottuna
1 dl hyvin nuoria poimulehden lehtiä pieniksi
siluttuna
1-2 rkl auringonkukan siemeniä rouhittuna
Aineet sekoitetaan. Seos tuodaan tarjolle kulhossa
koristeltuna poimulehdenkukilla. Tarjotaan voileipien ja
sämpylöiden päällysteenä tai
salaattien ja raasteiden kastikkena.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.
Kesäkurpitsa-poimulehti-salaatti
kesäkurpitsaviipaleita
poimulehtiä
viinietikkaa
öljyä
Tamari-soijakastiketta
Pienet kesäkurpitsat viipaloidaan. Nuoret
poimulehden lehdet huuhdellaan ja leikataan saksilla
suikaliksi. Kurpitsa ja poimulehdet sekoitetaan ja salaatti
valellaan kastikkeella, jossa on maun mukaan
öljyä, viinietikkaa ja soijaa. Salaatti
koristellaan poimulehden kukkasilla.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.
Palsternakkasalaatti
noin. 150 g raakaa, hienoksi raastettua
palsternakkaa
0,75 dl kermaviiliä
1 tl tummaa kidesokeria
1 tl skånelaista sinappia
0,5 dl auringonkukan siemeniä
1 dl nuoria silputtuja poimulehtiä
Sokeri ja sinappi sekoitetaan kermaviiliin. Palsternakka
ja auringnkukansiemenet lisätään seokseen.
Raaste nostetaan kulhoon ja poimulehdet
lisätään pinnalle.
Lähde:Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien
keruu- ja käyttöopas.
Kitkijän ilo
2 dl saviheinän nuoria lehtiä
silputtuna
1 dl poimulehden nuoria lehtiä silputtuna
2 dl sipulinnaatteja tai ruohosipulia silputtuna
1 omena ohuina, pieninä suikaleina
kastike:
1 dl hyvää kermaa
2 tl etikkaa
suolaa, sokeria
Vihannekset huuhdellaan huolellisesti ennen silpuamista.
Salaatti sekoitetaan ja kastike kaadetaan pinnalle.
Lähde: Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja
puutarhasta.