Puolukka, kansanperinne

"Marjat ovat janonsammuttavia, vilvoittavia. Käyt. paljon kuumetaudeissa." kirjoitti Lönnrot. Kansanlääkinnässä on lisäksi puolukanlehtiteetä käytetty virtsataudin ja ripulin hoidossa sekä reumatismissa.

Linné kuvaili puolukoiden käyttöä Lapin kasveija kuvaavassa teoksessaan seuraavasti: "Vaikka marjat ovat happamia, lappalaiset syövät niitä virkistyksekseen ja sekoittavt niitä usein myös kappatialmas-ruokaansa. (Juustomainen ruoka, joka valmistettiin poronmaidosta, talista ja siihen lisättiin erilaisia marjoja.) Länsipohjalaiset käyttävät niitä omassa ruuanlaitossaan ja lähettävät niitä syksyisin valtavia määriä Tukholmaan; suuren happamuutensa vuoksi ne ovat siellä haluttuja hillomarjoja, joita tarjotaan paistetun lihan kanssa, jotta kasvishappo tasoittaisi lihan alkalisuuden."