Ruohosipuli, viljelyohjeet
Käyttö ja markkinat
Hienoaromisen ruohosipulin lehtiä käytetään mausteena pääasiassa tuoreena.
Lajikkeet
Grolau SP on nopeakasvuinen suosittu lajike, joka soveltuu sekä avomaalle että kasvihuoneeseen.
Viljelyedellytykset
Ruohosipuli viihtyy kevyessä kuivahkossa maassa, josta monivuotiset rikkaruohot on hävitetty. Liian kosteassa maassa juuret saattavat mädäntyä. Monivuotisena kasvina ruohosipuli tarvitsee voimakkaan peruslannoituksen. Kompostoitu karjanlanta sopii hyvin siihen tarkoitukseen, ja keväisin tarvitaan lisäksi typpilisäys esim. nokkos- tai lantaveden muodossa. Muita sipuleita suuremman kalin tarpeen tyydyttämiseen sopii vuosittainen tuhkalannoitus. Kellastuneet lehtien kärjet ovat merkki veden tai ravinteiden puutteesta.
Ruohosipuli sopii viljeltäväksi kotipuutarhassa perennapenkissä, ja sitä voi kasvattaa myös sisällä ruukussa tai parvekkeella laatikossa. Syksyllä kellariin nostetuista juurista voidaan hyötää tuoretta ruohosipulia jo keskellä talvea. Mätäs voidaan myös kuivattaa syksyllä, jolloin ravinteet siirtyvät pikkusipuleihin. Niistä alkaa pian kasvaa huoneenlämmössä tai mieluummin sitä viileämmässä lämpötilassa uusia vihreitä varsia.
Lisäys
Lisäys onnistuu joko siemenestä tai jakamalla vanhoja mättäitä keväällä tai syksyllä. Siemenet kannattaa kylvää muutaman siemenen ryhmiin potteihin maalis-huhtikuussa. Taimikasvatus kestää kuutisen viikkoa, jonka jälkeen taimet voi istuttaa avomaalle esim. 25 cm:n etäisyyksille toisistaan.
Hoito
Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia, vaan kukkavarret on syytä katkaista hyvissä ajoin. Jos ruohosipuli kuitenkin pääsee kukkimaan, se täytyy leikata alas uusien versojen kasvattamiseksi. Kolmen vuoden välein ruohosipulikasvustot on syytä uusia.
Sadonkorjuu ja käsittely
Rehevä kasvusto tuottaa satoa jo ensimmäisenä vuonna, mutta yleensä satoa saadaan vasta toisesta kasvuvuodesta lähtien. Kasvusto korjataan 3-4 kertaa kesässä aina kun se on n. 15 cm:n korkuista. Leikattaessa on jätettävä muutaman cm:n sänki. Ruohosipulia voidaan pakastaa ja kuivata pakastekuivatusmenetelmällä, mutta parasta se on tuoreeltaan käytettynä.
Lähteet:
Seija Hälvä: Mausteita omasta maasta. Rauma 1986.