Ruusut, reseptit
Ruusumarmeladi Annemärta Borgenin tapaan
50 täysin avautunutta punaista ruusua
1 l vettä
1 kg fariinisokeria
1 sitruunan mehu
Keitä vettä ja sokeria, kunnes seos rupeaa sakenemaan. Lisää ruusujen puhdistetut terälehdet ja sitruunan mehu. Kiehauta ja hämmentele puuhaarukalla. Keitä miedoimmalla mahdollisella lämmöllä noin tunnin ajan. Hämmennä usein, muuten marmeladista tulee ruskeaa, eikä lainkaan punaista. Kaada lasipurkkeihin, anna jäähtyä ja peitä kannella.
Ruusunmarjapiriste Ulla Lehtosen tapaan
500 g ruusunmarjoja
3 dl vettä
1 dl etikkaa
3 dl sokeria
5 neilikkaa
1 pala kanelia
Marjat puhdistetaan, halkaistaan, siemenet poistetaan, marjat huuhdotaan ja keitetään vedessä pehmeiksi. Etikka, sokeri ja mausteet lisätään ja ruusunmarjoja keitetään vielä 10-15 minuuttia. Purkitetaan kuumana.