Saksankirveli, reseptit

Kurpitsakeitto

500 g kesäkurpitsaa
5 isoa perunaa
3 keltasipulia
2 l vettä
1-1,5 dl kermaa tai maitoa
suolaa
pippuria
kirveliä

Kasvikset kuoritaan, paloitellaan ja keitetään pehmeiksi vedessä. Soseutetaan liemineen, kerma lisätään ja keitto kiehautetaan. Maustetaan ja tarjotaan paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Ullan mansikka-voikukkasalaatti

6 dl suikaloitua kesäkaalia
4 dl suikaloituja voikukanlehtiä
2 dl mansikoita puolikkaina tai ahomansikoita kokonaisina

Kastike:
1 dl kermaviiliä
1 dl raejuustoa
½ dl kirvelisilppua

Voikukan lehdet leikataan suikaleiksi keskiruodin ympäriltä. Kaali- ja voikukkasuikaleet asetellaan kulhoon ja mansikat kaadetaan keskelle keoksi. Kastike sekoitetaan ja valutetaan vihreiden lehtien pinnalle.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kurkkusalaatti

1 kasvihuonekurkku tai muutama avomaan kurkku
3 rkl ölyä
1 vajaa ruokalusikallinen viinietikkaa
ripaussuolaa ja sokeisa sekä pippuria
runsaasti kirveliä

Kurkku leikataan ohuiksi viipaleiksi ja ladotaan kulhoon suolan kanssa. Saa vetäytyä, niin että suola sulaa. Öljy, viinietikka ja mausteet sekoitetaan ja kaadetaan kurkun päälle, ja kirveli ripotellaan silppuna pinnalle.
Salaatin voi maustaa myös puoleksi persiljalla ja puoleksi kirvelillä.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tanskalainen kirvelikeitto

4 kookasta nippua kirveliä
2 rkl voita
5 dl lihalientä
3 munankeltuaista
3 dl vispikermaa
suolaa, valkopippuria

Voi sulatetaan mutta se ei saa ruskistua. Kirvelit leikataan silpuksi ja sekoitetaan voihin hautumaan pariksi minuutiksi. Kiehuva liemi kaadetaan joukkoon, keitetään 5 minuuttia. Munankeltuaiset sekoitetaan huolella kerman joukkoon ja seos kaadetaan keittokattilaan kokoajan sekoittaen. Keitto ei saa enää kiehua. Keitto maustetaan lopuksi suolalla ja pippurilla ja tarjotaan paahtoleivän kera.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Ruotsalainen kirvelikeitto

7,5 dl lihalientä
7,5 dl kasvislientä
2 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tuoretta kirvelisilppua
pieniä nuoria kesäporkkanoita
muuutama tuore vihreä parsa

Voi sulatetaan, jauhot hämmenetään joukkoon, liemi lisätään. Kiehautetaan ja pienennetyt vihannekset ja kirveli lisätään. Kypsä keitto maustetaan tarvittaessa vielä hiukan suolalla ja pippurilla.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Amerikkalainen kirvelikeitto

50 g voita
9 dl kana-, liha- tai kasvislientä
225 g purjoa viipaleina
225 g kukkakaalia ruusukkeina
100 g porkkanoita viipaleina
6-8 vihersipulia, ainoastaan vaalea osa tai 1 keltasipuli viipaleina
100 g herneitä, tuoreita tai pakastettua
225 g perunoita
2 dl kahvikermaa
suolaa
mustapippuria
3 rkl silputtua tuoretta kirveliä

Voi sulatetaan kattilassa, purjolisätään, kypsennetään miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Perunat ja kukkakaalit lisätään, kypsennetään pari minuuttia. Lientä lisätään joukkoon 6 dl ja keittoa keitetään 30 minuuttia.
Loppu liemi, 3 dl, kaadetaan toiseen kattilaan. Porkkanat lisätään ja keitetään 5 minuuttia. Vihersipulit ja herneet lisätään, keitetään viel 5 minuuttia.
Kattila jossa on purjo, perunat ja kukkakaalit, otetaan pois liedeltä. Keittososeutetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Porkkanat, herneet ja vihersipulit hämmennetään keiton joukkoon, kerma lisätään ja keitto maustetaan. Kuumennetaan, mutta ei keitetä. Kirveli lisätään. Keiton annetaan maustua 5 minuuttia ennn tarjoitlua. Tämä keitto voidaan tarjota mös kylmäksi jäähdytettynä. Kirveli lisätään silloin vasta juuri ennen tarjoilua.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.