Sinapit, kansanperinne

Alkuaan keltasinappi on kasvanut villinä Keski- ja Etelä-Euroopassa; Suomeen sinapin siementen on arveltu tulleen ulkomaisen siemenviljan mukana.

Suomalaisessa Raamatun käännöksessä sinapinsiemen oli vertauskuva: pienen pieni siemen, joka kasvaa suureksi puuksi. Tosiasiassa sinapin siemenet ovat varsin isokokoisia, eikä kasvi kasva puun kokoiseksi. Kyseessä olikin käännösvirhe. Luultavammin Raamatussa mainittu sinapin siemen olikin Salvadora perica L. nimisen kookkaan pensaan pieniä simeniä; Syyriassa kasvia kutsuttiin Khardal-nimellä, joksi kutsuttiin myös tavallista sinappia.

RUOKANA:

Sinapin käytön lääkkeenä ja mausteena tunsivat jo antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset. Keskiajalla sinappia kasvatettiin jo useimmissa Euroopan maissa ja se oli arvostettu mauste, jota kulutettiin valtavia määriä juhla-aterioilla ja muutenkin. Hienomman väen sinappi oli valmistettu jauhetuista sinapinsiemenistä, joihin oli sekoitettu manteleita, leivänmuruja, etikkaa, rypälemurskaa ja jopa kaneliakin. Ruotsissa siemeniä murskattiin veteen ja vellimäistä seosta tarjottiin kalan mausteena. Köyhän väestön sinappi koostui lähinnä etikassa liotetuista sinapinlehdistä. Näin lienee ollut myös suomalaisen kansan keskuudessa.

ROHTONA:

Mustasinapin käyttö rohtona on ollut yleistä. Siemeniä nautittiin sisäisesti eri vaivoihin. Kääreillä ja hauteilla hoidettiin mm. reumaa ja kihtiä. Yleensä kääreisiin ja kylpyihin käytettiin joko siemenistä puristettua öljyä tai siemeniä, joista oli ensin poistettu rasva. Sinappilaastareita käytetään edelleen ja niillä voi helpottaa esim. yskää.

Myös keltasinappia on käytetty rohtona. Sen siemeniä on käytetty ihon kiihotusaineena. Sisäisesti nauttuna sinapin siemenillä on hoidettu ruuansulatushäiriöitä ja ihotauteja. Farmaseuttinen Aikakauskirja kirjoitti vuonna 1930 keltasinapin kansanomaisesta käytöstä: "Siemenet etikan kanssa nautittuna lieventävät päänsärkyä, nautittuna hunajan kanssa ne ovat rauhoittavia mielenhäiriöissä. Ulkoisesti etikalla kastettuna auttava kääre päänsärkyyn."

MUU KÄYTTÖ:

Sinapin valmistuksen yhteydessä siemenistä puristettua öljyä on käytetty mm. polttoöljyksi, saippuanvalmistukseen tai erilaisten koneiden voiteluöljyksi.