Sinapit, reseptit

Skånelainen sinappi niin kuin se Ruotsissa tehdään

½ purkkia keltaisia sinapin siemeniä
½ purkkia ruskeita sinapin siemeniä
1,5 dl vettä
1,5 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
rakuunaa

Ruskeat sinapin siement rouhitaan morttelissa. Ne ja kokonaiset keltasinapin siemenet yhdistetään. Päälle kaadetaan vesi haaleana. Jätetään seisomaan yöksi.

Sinapin siemen seos kaadetaan monitoimikoneeseen ja siemenet rikotaan teräosaa käyttämällä. Viinietikka, suola, rakuunaa maun mukaan, sokeri ja öljy lisätään. Sekoitetaan kunnes sinappi on tasaista. Säilytetään kannellisessa purkissa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Itämainen linssikeitto

2 dl punaisia linssejä
1 l vettä
2 pientä hienoksi hakattua sipulia
1 valkosipulin kynsi pieneksi hakattuna
hiukan voita
1 pieni pala kokonaista kanelia
1 maustemitallista valkopippuria
2 laakerinlehteä
½ tl kokonaisia sinapinsiemeniä
½ tl paprikajauhetta
½ tl currya
2 dl murskattua tomaattia
2 dl kokonaisia pinaatin lehtiä tai pensaspapua tai kukkakaalia
1 tl suolaa
1 sitruuna
2 dl persiljasilppua

Linssit pestään hyvin ja keitetään täysin kypsiksi ( noin 40 minuuttia). Voi sulatetaan kattilassa, sipulit kuullotetaan, mutta ne eivät saa ruskistua. Kaikki mausteet lisätään, sekoitetaan nopeasti ja tomaatti lisätään. Keitetään 5 minuuttia. Pinaatti tai muut kasvikset lisätään. Kypsennetään, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Linssit ja tomaattiseos yhdistetään, suolan maku tarkistetaan, persilja lisätään. Kuuma keitto jaetaan lautasille ja sitruunalohkot lisätään. Keitto menettää ilman sitruunaa osan herkullisuuttaaan. Intiassa keittoon lisätään hiukan kookosmaitoa samanaikaisesti linssien kanssa, mutta keitto on hyvää muuutenkin.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.