TILLI, reseptit

Skånelainen perunakeitto

½ l raakoja viipaloituja perunoita
1-2 purjoa renkaina
1 omena karkeana raasteena

1 l vettä
½ tl suolaa
½ dl tilliä
2 rkl voita

Kasviksia keitetään parikymmentä minuuttia, suola, tilli ja voi lisätään. Keitto syödään juustolla ja omenanviipaleilla päälystettyjen voileipien kera.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja

Tillikastike

1,5 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
½-1 dl tillisilppua
1 rkl sitruunamehua
1 maustemitallinen sokeria
½ dl kermaa
(1 munankeltuainen)

Rasva sulatetaan ja jauhot sekoitetaan joukkoon. Kasvisliemi lisätään joukkoon vähitellen hämmentämällä. Keitetään 3 - 5 minuuttia. Kastike maustetaan tillillä, sitruunalla ja sokerilla, niin että se maistuu hapan imelältä. Kerma lisätään. Jos munaa käytetään, keltuainen sekoiteaan kerman joukkoon. Kastiketta ei saa silloin enää keittää. Tämä hienonmakuinen kastike sopii keitettyjen kasvisten ja papumurekkeiden kanssa tarjottavaksi.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Elokuun herkku

nokare voita
1 sipuli
2 - 3 dl paloiteltuja tatteja
1 pieni kukkakaali
1 pieni parsakaali
kirveliä
tilliä ja tillinsiemeniä
1 - 2 dl kermaa tai kasvislientä
suolaa

Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa. Paloitellut tatit lisätään ja paistetaan kevyesti. Kaalit paloitellaan ja lisätään pannuun. Kypsytetään hiukan. Kerma tai kasvisliemi lisätään. Seosta haudutetaan miedolla lämmöllä kannen alla 10 - 15 minuuttia. Kaalit saavat jäädä kovan kypsiksi. Maustetaan.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Tillitee

1 l vettä
2-3 rkl kuivattuja tillin varsia

Kuuma vesi ja tilli kiehautetaan. Maku on täyteläinen, jos tee hautuu parikymmentä minuuttia. Jos tillin varret pannaan kiehumaan kylmään veteen, on tee valmista, kun ensimmäiset kuplat nousevat veden pintaan ja vesi alkaa kiehua.

Tilliteen kanssa käytetään rasvatonta maitoa. Hunaja sopii erityisen hyvin makeuttamaan tätä juomaa. Ruokajuomana tillitee nautitaan hyvin jäähdytettynä, mietona ja ilman maitoa.
Kuivattu tilli on talvisten teejuomien aine. Se sopii monen luonnon ja puutarhanyrtin seuraksi. Tilli, vadelma, mustaherukka, mansikka, kangas- ja sitruuna-ajuruoho sekä sitruunamelissa sopivat hyvin erilaisiin teesekoituksiin.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Soijapapua ja tilliä

1 kg soijapapuja

Pavut pestään hyvin, liotetaan 10-12 tuntia ja keitetään kypsiksi. Jäähdytetään.

Ruokaisa papusalaatti

5 dl keitettyjä papuja
2 pienehköä omenaa ohuina viipaleina
1 purjo ohuina renkaina
2 rkl öljyä
1 rkl tomaattikastiketta
1-2 valkosipulin kynttä pieninä murusina
runsaasti silputtua tilliä

Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi lorauttaan hiukan punaviinietikkaa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Paistetut soijapavut

2-4 silputtua sipulia
keitettyjä soijapapuja
1-2 rkl öljyä
tillisilppua

Sipuli kuullotetaan, mutta sitä ei ruskisteta. Soija pavut lisätään kuumenemaan. Maustetaan tuoreella tai pakastetulla tillillä. Soijapapuaterioilla ei syödä lihaa, kalaa eikä makkaroita. Soija itsessään on täydellistä ravintoa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kala-härkäpapuvuoka

6-8 hengelle

2 pakettia pakastekalaa
hiukan suolaa
1 l pakastettuja härkäpavun siemeniä tai taitepapuja 2-3 osaan leikattuna
2 dl vaahdotettua kermaa
2 dl tomaattimurskaa
1 dl tillisilppua
2 rkl tomaattisosetta

Pakastekala viipaloidaan uunivuokaan ja hiukan suolaa ripistellään kalojen pinnalle. Vuoka pannaan uuniin kypsymään noin 15 minuutiksi. Vaahdotettu kerma ja tomaatti sekitetaan, tilli ja tomaattisose lisätään. Kalavuoka otetaan uunista, jäiset tai tuoreet pavut kaadetaan kalapalojen ympärille ja ruoka valellaan kerma-tomaattiseoksella. Kalapaistetaan kypsäksi ja tarjotaan uuniperunoiden kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tillisilakat

600 g silakkafilettä
1 dl tillisilppua
1 dl persiljasilppua
0,5 dl ruohosipulisilppua
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
suolaa

Silakkafileet huuhdotaan ja kuivataan. Yrttisilput yhdistetään ja silakat täytetään seoksella ja taitetaan kalan muotoon. Jauhot ja voi sekoitetaan tahnaksi. Silakat ladotaan matalaan kattilaan ja jauho-voiseos pannaan nokareina kalojen väliin. Suolaa lisätään haluttaessa. Vesi kaadetaan ruuan joukkoon ja kaloja kypsennetään 6-8 minuuttia. Kattilaa ravistellaan silloin tällöin, että suurus tasoittuisi. Ruoka koristellaan yrttisilpulla ja tarjotaan perunan kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.