TILLI,
reseptit
Skånelainen perunakeitto
½ l raakoja viipaloituja perunoita
1-2 purjoa renkaina
1 omena karkeana raasteena
1 l vettä
½ tl suolaa
½ dl tilliä
2 rkl voita
Kasviksia keitetään parikymmentä
minuuttia, suola, tilli ja voi lisätään.
Keitto syödään juustolla ja omenanviipaleilla
päälystettyjen voileipien kera.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän
olon keittokirja
Tillikastike
1,5 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä
½-1 dl tillisilppua
1 rkl sitruunamehua
1 maustemitallinen sokeria
½ dl kermaa
(1 munankeltuainen)
Rasva sulatetaan ja jauhot sekoitetaan joukkoon.
Kasvisliemi lisätään joukkoon vähitellen
hämmentämällä. Keitetään 3 - 5
minuuttia. Kastike maustetaan tillillä, sitruunalla ja
sokerilla, niin että se maistuu hapan
imelältä. Kerma lisätään. Jos munaa
käytetään, keltuainen sekoiteaan kerman
joukkoon. Kastiketta ei saa silloin enää
keittää. Tämä hienonmakuinen kastike
sopii keitettyjen kasvisten ja papumurekkeiden kanssa
tarjottavaksi.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän
olon keittokirja.
Elokuun herkku
nokare voita
1 sipuli
2 - 3 dl paloiteltuja tatteja
1 pieni kukkakaali
1 pieni parsakaali
kirveliä
tilliä ja tillinsiemeniä
1 - 2 dl kermaa tai kasvislientä
suolaa
Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa. Paloitellut
tatit lisätään ja paistetaan kevyesti. Kaalit
paloitellaan ja lisätään pannuun.
Kypsytetään hiukan. Kerma tai kasvisliemi
lisätään. Seosta haudutetaan miedolla
lämmöllä kannen alla 10 - 15 minuuttia.
Kaalit saavat jäädä kovan kypsiksi.
Maustetaan.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän
olon keittokirja.
Tillitee
1 l vettä
2-3 rkl kuivattuja tillin varsia
Kuuma vesi ja tilli kiehautetaan. Maku on täyteläinen, jos tee hautuu parikymmentä minuuttia. Jos tillin varret pannaan kiehumaan kylmään veteen, on tee valmista, kun ensimmäiset kuplat nousevat veden pintaan ja vesi alkaa kiehua.
Tilliteen kanssa käytetään rasvatonta
maitoa. Hunaja sopii erityisen hyvin makeuttamaan
tätä juomaa. Ruokajuomana tillitee nautitaan hyvin
jäähdytettynä, mietona ja ilman maitoa.
Kuivattu tilli on talvisten teejuomien aine. Se sopii monen
luonnon ja puutarhanyrtin seuraksi. Tilli, vadelma,
mustaherukka, mansikka, kangas- ja sitruuna-ajuruoho
sekä sitruunamelissa sopivat hyvin erilaisiin
teesekoituksiin.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Soijapapua ja tilliä
1 kg soijapapuja
Pavut pestään hyvin, liotetaan 10-12 tuntia ja keitetään kypsiksi. Jäähdytetään.
Ruokaisa papusalaatti
5 dl keitettyjä papuja
2 pienehköä omenaa ohuina viipaleina
1 purjo ohuina renkaina
2 rkl öljyä
1 rkl tomaattikastiketta
1-2 valkosipulin kynttä pieninä murusina
runsaasti silputtua tilliä
Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi
lorauttaan hiukan punaviinietikkaa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Paistetut soijapavut
2-4 silputtua sipulia
keitettyjä soijapapuja
1-2 rkl öljyä
tillisilppua
Sipuli kuullotetaan, mutta sitä ei ruskisteta. Soija
pavut lisätään kuumenemaan. Maustetaan
tuoreella tai pakastetulla tillillä.
Soijapapuaterioilla ei syödä lihaa, kalaa
eikä makkaroita. Soija itsessään on
täydellistä ravintoa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Kala-härkäpapuvuoka
6-8 hengelle
2 pakettia pakastekalaa
hiukan suolaa
1 l pakastettuja härkäpavun siemeniä tai
taitepapuja 2-3 osaan leikattuna
2 dl vaahdotettua kermaa
2 dl tomaattimurskaa
1 dl tillisilppua
2 rkl tomaattisosetta
Pakastekala viipaloidaan uunivuokaan ja hiukan suolaa
ripistellään kalojen pinnalle. Vuoka pannaan
uuniin kypsymään noin 15 minuutiksi. Vaahdotettu
kerma ja tomaatti sekitetaan, tilli ja tomaattisose
lisätään. Kalavuoka otetaan uunista,
jäiset tai tuoreet pavut kaadetaan kalapalojen
ympärille ja ruoka valellaan kerma-tomaattiseoksella.
Kalapaistetaan kypsäksi ja tarjotaan uuniperunoiden
kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Tillisilakat
600 g silakkafilettä
1 dl tillisilppua
1 dl persiljasilppua
0,5 dl ruohosipulisilppua
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
suolaa
Silakkafileet huuhdotaan ja kuivataan. Yrttisilput
yhdistetään ja silakat täytetään
seoksella ja taitetaan kalan muotoon. Jauhot ja voi
sekoitetaan tahnaksi. Silakat ladotaan matalaan kattilaan ja
jauho-voiseos pannaan nokareina kalojen väliin. Suolaa
lisätään haluttaessa. Vesi kaadetaan ruuan
joukkoon ja kaloja kypsennetään 6-8 minuuttia.
Kattilaa ravistellaan silloin tällöin, että
suurus tasoittuisi. Ruoka koristellaan yrttisilpulla ja
tarjotaan perunan kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.