Tyräruoho

Herniaria glabra
Caryophyllaceae-heimo (Kohokkikasvit)

Ketotyräruoho


Valokuva

Yleiskuvaus

Tyräruoho on harvinainen tulokaskasvi, jota tapaa lähinnä Etelä-Suomen kuivilta avoimilta paikoilta, kuten mäenrinteiltä, hietikoilta ja radanvarsilta. Varmimmin sitä voi löytää etelärannikolta ja Ahvenanmaalta, mutta esiintymiä on myös Sisä-Suomessa. Tyräruoho on yksivuotinen tai lyhytikäinen monivuotinen. Sillä on kellertävänvihreät maanmyötäiset versot ja soikeat lehdet. Noin millimetrin levyiset palleromaiset kellanvihreät kukat sijaitsevat lehtihangoissa. Ne lienevät itsepölytteisiä. Tyräruohoa on nimensä mukaisesti käytetty tyrärohtona.

Käyttö rohtona

Sisältämiensä saponiinien ja flavonoidien ansioista tyräruoholla on voimakkaasti virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Lisäksi se edistää sapen eritystä. Tyräruoholla hoidetaan rakko- ja virtsaputken tulehduksia sekä virtsapakkoa. Sopiva kerta-annos on 1,5 g kuivattua kasvia pari kolme kertaa päivässä. Perinteisesti tyräruohoa on käytetty tyrän parantamiseen panemalla siitä tehty haude tyrän päälle.

Varoitukset

Tyräruoho on jossain määrin myrkyllinen, joten sen käytössä on oltava varovainen. Sappi- ja maksavaivoja poteville tyräruohoa ei suositella.