VADELMA,
reseptit reseptit
Vattu-punaherukkahillo
1 l kypsiä, tertuista irrotettuja
punaherukoita
1 l metsä- tai puutarhavadelmia
9 dl sokeria
Marjat pannaan kerroksittain kattilaan.
Keitetään kannen alla ilman sokeria noin 10
minuuttia. Kattilaa ravistellaan muutaman kerran. Sokeri
lisätään ja keitetään noin 10
minuuttia avoimessa kattilassa. Vaahto kuoritaan tarkaan
pois. Hämmennetään välillä. Hillo
kaadetaan kuumiin steriloituihin purkkeihin.
Säilytetään jääkaapissa tai
kylmiössä.
Hilloa tarjotaan paahtoleivän, korppujen,
sämpylöiden, pannukakun tai lettujen kanssa. Se on
hyvää myös luonnonteejuomien
makeuttajana.
Lehtonen, Ullan yrtit.
Persikoita vadelmakastikkeessa
4 säilykepersikan puolikasta
4 palloa vaniljajäätelöä
yrtti-iison kukkia ja lehtiä
kastike:
200 g tuoreita tai pakastettuja vadelmia
1 1/2 dl makeaa valkoviiniä
tai omenamehua
1/2 dl säilykepersikan lientä
1/2 dl sokeria tai hunajaa
1 tl maissitärkkelysjauhoja
1/2 rkl silputtua yrtti-iisoa
Sekoita liemi, lisää siihen
maissitärkkelysjauhot ja silputtu yrtti-iiso. Kuumenna
liemi kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia,
lisää tuoreet tai jäiset vadelmat ja
kiehauta, mutta älä keitä. Nosta
annoslautaselle persikanpuolikas, täytä se
jäätelöpallolla, kaada kuuma kastike annoksen
ympärille ja koristele annos yrtti-iison kukilla ja
lehdillä.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.
Lämmin vadelmajuusto
1 l vadelmia
3 munaa
2 rkl sokeria
1 tlk raejuustoa
2 rkl perunajauhoja
2 dl kevytkermaa
1 dl maitoa
pinnalle tomusokeria
Voitele uunivuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita perunajauhot raejuustoon ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sekoita kerma, maito ja vadelmat joukkoon. Kaada seos vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin puoli tuntia. Sirota jäähtyneen vadelmajuuston pintaan sihdin läpi tomusokeria. Tarjoa heti.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.