VADELMA, reseptit reseptit

Vattu-punaherukkahillo

1 l kypsiä, tertuista irrotettuja punaherukoita
1 l metsä- tai puutarhavadelmia
9 dl sokeria

Marjat pannaan kerroksittain kattilaan. Keitetään kannen alla ilman sokeria noin 10 minuuttia. Kattilaa ravistellaan muutaman kerran. Sokeri lisätään ja keitetään noin 10 minuuttia avoimessa kattilassa. Vaahto kuoritaan tarkaan pois. Hämmennetään välillä. Hillo kaadetaan kuumiin steriloituihin purkkeihin. Säilytetään jääkaapissa tai kylmiössä.
Hilloa tarjotaan paahtoleivän, korppujen, sämpylöiden, pannukakun tai lettujen kanssa. Se on hyvää myös luonnonteejuomien makeuttajana.
Lehtonen, Ullan yrtit.

Persikoita vadelmakastikkeessa

4 säilykepersikan puolikasta
4 palloa vaniljajäätelöä
yrtti-iison kukkia ja lehtiä

kastike:
200 g tuoreita tai pakastettuja vadelmia
1 1/2 dl makeaa valkoviiniä
tai omenamehua
1/2 dl säilykepersikan lientä
1/2 dl sokeria tai hunajaa
1 tl maissitärkkelysjauhoja
1/2 rkl silputtua yrtti-iisoa

Sekoita liemi, lisää siihen maissitärkkelysjauhot ja silputtu yrtti-iiso. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia, lisää tuoreet tai jäiset vadelmat ja kiehauta, mutta älä keitä. Nosta annoslautaselle persikanpuolikas, täytä se jäätelöpallolla, kaada kuuma kastike annoksen ympärille ja koristele annos yrtti-iison kukilla ja lehdillä.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Lämmin vadelmajuusto

1 l vadelmia

3 munaa

2 rkl sokeria

1 tlk raejuustoa

2 rkl perunajauhoja

2 dl kevytkermaa

1 dl maitoa

pinnalle tomusokeria

Voitele uunivuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita perunajauhot raejuustoon ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sekoita kerma, maito ja vadelmat joukkoon. Kaada seos vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin puoli tuntia. Sirota jäähtyneen vadelmajuuston pintaan sihdin läpi tomusokeria. Tarjoa heti.

Lähde: Kanankaalista karpaloon.