VALKOAPILA,
reseptit
Amerikkalaiset
valkoapilanlehtipannukakut
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
2 kevyesti vatkattua kananmunaa
2,25 dl maitoa
2 rkl sulatettua voita
0,5 - 1 dl valkoapilan lehtiä hiukan
pienittynä
Jauhot, suola, leivinjauhe ja sokeri sekoitetaan. Munat,
maito ja sulatettu voi lisätään. Taikina
sekoitetaan nopeasti; näin kakut
säilyttävät kuohkeutensa. Taikina paistetaan
paksuiksi letuiksi ja tarjotaan aamiaisella vaahterasiirapin
kera.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Valkoapilaleipä
3 dl kuivattuja valkoapilankukkia
1,4 l tummia vehnäjauhoja
5 dl grahamjauhoja
1 dl vehnänalkioita
0,5 dl vehnänleseitä
1 tl mineraalisuolaa
2 tl kuminoita
7 dl vettä
1 dl öljyä
50 g hiivaa
Apilankukat jauhetaan joko lihamyllyssä tai
tehosekoittimessa. Kaikki kuivat aineet sekoitetaan ja hiiva
liotetaan haaleaan veteen, johon myös öljy
lisätään. Taikina alustetaan ja kohotetaan 30
min. Leivotaan pitkiksi leiviksi tai sämpylöiksi,
kohotetaan ja voidellaan piimällä. Paistetaan 40
min 200°:ssa.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Onnenapilakastike
2 dl kermaviiliä
1/2 apilanlehtisilppua
1 sipuli
1/2 dl tillisilppua
ripaus suolaa, sokeria ja viinietikkaa
koristeeksi apilankukkia
Hienonna sipuli. Sekoita kaikki aineet
keskenään. Koristele apilankukilla. Sopii
erinomaisesti uusien perunoiden tai salaatin kanssa
tarjottavaksi.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.