VALKOAPILA, reseptit

Amerikkalaiset valkoapilanlehtipannukakut

3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
2 kevyesti vatkattua kananmunaa
2,25 dl maitoa
2 rkl sulatettua voita
0,5 - 1 dl valkoapilan lehtiä hiukan pienittynä

Jauhot, suola, leivinjauhe ja sokeri sekoitetaan. Munat, maito ja sulatettu voi lisätään. Taikina sekoitetaan nopeasti; näin kakut säilyttävät kuohkeutensa. Taikina paistetaan paksuiksi letuiksi ja tarjotaan aamiaisella vaahterasiirapin kera.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Valkoapilaleipä

3 dl kuivattuja valkoapilankukkia
1,4 l tummia vehnäjauhoja
5 dl grahamjauhoja
1 dl vehnänalkioita
0,5 dl vehnänleseitä
1 tl mineraalisuolaa
2 tl kuminoita
7 dl vettä
1 dl öljyä
50 g hiivaa

Apilankukat jauhetaan joko lihamyllyssä tai tehosekoittimessa. Kaikki kuivat aineet sekoitetaan ja hiiva liotetaan haaleaan veteen, johon myös öljy lisätään. Taikina alustetaan ja kohotetaan 30 min. Leivotaan pitkiksi leiviksi tai sämpylöiksi, kohotetaan ja voidellaan piimällä. Paistetaan 40 min 200°:ssa.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Onnenapilakastike

2 dl kermaviiliä
1/2 apilanlehtisilppua
1 sipuli
1/2 dl tillisilppua
ripaus suolaa, sokeria ja viinietikkaa
koristeeksi apilankukkia

Hienonna sipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään. Koristele apilankukilla. Sopii erinomaisesti uusien perunoiden tai salaatin kanssa tarjottavaksi.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.