Valkosipuli, reseptit
Hunajamarinoidut valkosipulin kynnet
kuorittuja valkosipulin kynsiä
hunajaa
rosepippuria
Kuoritut valkosipulin kynnet laitetaan pieneen lasipurkkiin. Hunaja kuumennetaan kattilassa ja sekaan ripotellaan rosepippureita. Kuuma hunaja kaadetaan valkosipulien päälle. Herkkupalat ovat valmiita tarjottavaksi muutaman päivän kuluttua.
Saimin flunssajuoma
1 kookas valkosipulin kynsi ohuina siivuina
1 rkl hunajaa
2 tl sitruunamehua
1 lasillinen keitettyä, hiukan jäähtynyttä vettä
Kaikki ainekset sekoitetaan veteen, neste juodaan ja mennään peiton alle.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.
Valkosipulilla täytettyjä kyljyksiä
8 ohutta siivua sianlihaa tai kyljystä, joista on poistettu luut.
1 kookas nippu persiljaa
2 valkosipulin kynttä
4 rkl jauhoja
suolaa, pippuria
2 rkl voita
1 dl olutta tai vettä
Persilja silputaan va valkosipuli murskataan, seos kaadetaan neljälle lihapalalle ja loput neljä palaa niiden päälle. Lihat jauhotetaan, maustetaan ja paistetaan nopeasti kullanruskeiksi. Neste lisätään ja lihoja paistetaan miedolla lämmöllä kannellisessa padassa 30-45 minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Lammaspata
700-800 g lammasta
4 rkl jauhoja
suolaa
pippuria
1 rkl öljyä
1 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
1 tl rosmariinia
5 tomaattia
1 dl lihalientä tai valkoviiniä
Lampaanliha leikataanpaloiksi, käännellään suola-pippuri-jauhoseoksessa ja paistetaan voi-öljyseoksessa. Valkosipuli pienitään ja lisätään pataan tomaatin ja rosmariinin kanssa. Neste lisätään ja ruokaa kypsennetään tiiviskantisessa padassa miedolla lämmöllä tunnin verran tai kunnes liha on kypsää.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Kesäkurpitsaa provencelaiseen tapaan
500 g pientä kesäkurpitsaa
suolaa
2-3 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli silputtuna
1-3 valkosipulin kynttä
3 keskikokoista tomaattia kuorittuna ja lohkottuna( tomaattimurskaa tai jauhettuna pakastettua tomaattia)
1 rkl persiljasilppua
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
¼ tl rosmariinia
2 rkl kuivaa valkoviinia tai vettä
suolaa ja vasta jauhettua pippuria
Kesäkurpitsat pestään, kanta poistetaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripsottele kurpitsanviipalille suolaa ja anna niiden olla jääkaapissa puoli tuntia. Huuhdo suola kylmällä vedellä ja kuivaa viipaleet paperilla. Tätä suolakäsittelyä suositaan eteläisessä ruuanvalmistuksessa, jotta "kitkeryys" häviäisi ja palat pysyisivät rapeina. Toimenpide on turha ja lisää vain suolan kulutusta. Kokeile kuitenkin kerran!
Puolet öljystä kuumennetaa paistinpannulla ja kurptsaviipaleet ruskistetaan kevyesti ja siirretään syrjään. Öljy kaadetaanpois ja uutta öljyä otetaan tilalle. Sipuli kuullotetaan pehmeäksi, valkosipuli lisätään. Hämmennetään minuutin verran, tomaatit, yrtit, viini ja kesäkurpitsa lisätään. Keitetään vielä 10 minuuttia ja maustetaan pippurilla ja suolalla. Kesäkurpitsan tulee olla "purtavaa". Tähän ruokaan voidaan kypsentää muitakin vihanneksi kesäkurpitsan lisäksi. Mukaan käyvät vihreä ja punainen paprika, kurkku, porkkana, myös sipulin määrää voi lisätä.
Tämä on mainio pakasteruoka ja sopii hyvin "kastikkeeksi" perunalle, lihapullille, pihveille ja kalalle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Aioli, ranskalainen valkosipulikastike
4 valkosipulin kynttä kuorittuna ja ienittynä
2 munankeltuaista
ripaus suolaa
3 dl oliiviöljyä
1,5 rkl valkoviinietikkaa
valkosipulit pannaan tehosekoittimeen ja hiennonnetaan. Munankeltuaiset lisätään, sekoitetaan ja suola lisätään. Öljyä lisätään tipoittain, kunnes noin puoletoljystä on kulunut, loput voidaan lisätä nopeammin. Kun kaikki öljy on sekoittunut lisätään etikka. Tämä provencelainen kastike on perinteisesti tarjottukeitetyn kalan tai kanan kanssayhdessä keitettyjen vihannesten kera. Se sopii myös keitettyjen kananmunien, keitetyn perunan ja raakojen tai keitettyjen vihannesten seuraksi.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Ruotsalaisia aioli-muunnoksia
2 viipaletta valkoista leipää
maitoa
1 munankeltuainen
3-4 muserrettua valkosipulin kynttä
1 dl öljyä
½ sitruunan mehu
suolaa
Leipää liotetaan hetki maidossa, valutetaan ja pannaan tehosekoittimeen munankeltuaisen ja valkosipulin kanssa. Hienonnetaan, lisätään öljy. Maustetaan sitruunalla ja suolalla.
VAIHTOEHTO:
10-15 murskattua valkosipulin kynttä
1 raaka ja 1 keitetty munankeltuainen
suolaa kevyesti
öljyä
Valkosipuli, kanamunat ja suola sekoitetaan, joukkoon lisätään öljy tipoittain kunnes saadaan sopivanpaksuinen kastike. Molempia aioli-vaihtoehtoja voidaan käyttääeteläranskalaiseen tapaan kalakeiton kanssa tai salaatin kera tai dippaukseen.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Ruotsalainen valkosipulikastike
5 dl korppujauhoja
8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 dl öljyä
½ dl viinietikkaa
haaleaa vettä
Korppujauhot kostutettann haalealla vedellä ja sipulin kynnet murskataan. Korppujauhot, sipuli ja suola sekoitetaan. Joukkoon lisätään vuorotellen öljyä ja vuorotellen viinietikkaa. Kastike sopii salaattien, pihvien, paistetun kalan ja kasvisten seuraksi.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Kreikkalainen tzatziki-kastike
3 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa ja pippuria
0,5 dl öljyä
1 rkl viinietikkaa
5 dl maustamatonta jogurttia
1 kasvihuonekurkku kuutioina
0,5 dl tilliä
Sipulin kynnet muserretaan, suolataan ja pippuroidaan. Oljy ja viinietikka lisätään. Joukkoon vatkataan jogurtti, kurkku ja tilli lisätään. Koska kreikkalainen jogurtti on kiinteämpää, voidaan osa jogurtista korvata kermaviilillä.
Kastike sopii dippaukseen, salaaattien kastikkeeksi ja perunankin kanssa tarjottavaksi.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Skordalia - kreikkalainen valkosipulikastike
2 suurta viipaletta valkoista leipää ilma kuoria
4-6 rkl kylmää vettä
½ valkosipulia, kuorittuna ja kynneti pienittynä
1 suuri keitetty peruna
1,5 dl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
1 rkl kermamaitoa
Leipää liotetaan vedessä 10 minuuttia. Valkosipuli muserretaan ja peruna hienonnetaan ( esim. hangataan siivilän läpi) ja hämmenetään joukkoon. Leipä puserretaan kuivaksi ja lisätään seokseen. Kun seos on tasista, lisätään öljyä tipoittain joukkoon koko ajan hämmentäen. Lopuksi lisätään sitruunamehu ja kerma. Kerman lisääminen ei ole välttämätöntä, mutta kuuluu kreikkalaiseen tapaan.
Kastiketta tarjotaan kalan, kovaksi keitettyjen munien ja vihannesten kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Kreikkalainen jogurttikastike salaateille
4dl bulgarian jogurttia tai 2dl jogurttia ja 2 dl kermaviiliä
1 kookas kasvihuonekurkku
1-5 valkosipulin kynttä puristettuna tai pieninä paloina
Kurkku huuhdotaan ja raastetaan kulhoon karkeimmalla terällä. Kurkkumassa painellaan kasaan ja irtoava neste valutetaan pois. Se voidaan laimentaa janojuomaksi. Kurkku ja jogurtti yhdistetään ja maustetaan valkosipulilla. Suolaa ei tarvita!
Aterialla kastike tarjotaan erillisestä kulhosta. Sitä syödään kaali- tai kiinankaalisilpun, herneitten, kukkakaalin ja tomaattien kanssa. Se sopii myös raasteiden makuun. Vierasruokana tarjotaan lisätksi raejuustoa tai fetajuustokuutioita sekä oliiveja.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Amerikkalainen jogurttikastike
1 kookas valkosipulin kynsi
1,5 dl maustamatonta jogurttia
rouhittua mustaa pippuria
2 tl rakunaa tuoreena tai 1 tl kuivattuna
2 tl kirveliä tuoreena tai 1 tl kuivattuna
2 tl ruoho- tai muuta sipulia
2 tl persiljaa
tuoreita yrttejä koristeeksi
Valkosipuli kuoritaan, silputaan pienenpieniksi paloiksi ja murskataan haarukalla pienen suolamäärän kanssa. Jogurtti lisätään, samoin yrtit ja pippuri. Valmista kastiketta jäähdytetään tunnin verran jääkaapissa. Kastiketta tarjotaan grillatun lampaan, kanapalojen, paistetun kalan tai vihannesten seuraksi.
Peruskastike voidaan maustaa myös 2 rkl tuoretta minttua (2 tl kuivattua) ja muutamalla ruokalusikallisella raastettua kurkkua. Tämä seos on erinomaista lampaanlihan ja lihapullien kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Jugurtti-minttukastike
3 dl luonnonjugurttia
1 pieni tai keskikokoinen kurkku
1-2 valkosipulinkynttä
hienoa merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
24 kpl vihermintunlehtiä
Kaada jugurtti kulhoon ja vatkaa kunnes sen koostumus on pehmeän samettimainen. Kuori kurkku ja raasta se, purista ylimääräinen neste pois. Lisää raaste jugurttiin ja mukaan vielä mintunlehdet ja murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki hyvin keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita kerran vielä.
Tarjoile kylmä kastike paahdetun lampaan, salaatin tai keitettyjen vihannesten kanssa. Piristävä maku ei jätä ketään kylmäksi.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta
Ullan yrtti-öljykastike
1 tl mineraalisuolaa
1 tl sokeria tai vähän reilummin hunajaa
2 rkl kuivattua rouhittua basilikaa
1 rkl kuivattua rouhittua kirveliä
3 rkl kuivattua rouhittua persiljaa
2 rkl sinappia
2-6 valkosipulinkynttä
1 dl viinietikkaa
1,5 dl vettä
3 dl öljyä
Suola, hunaja, yrtit, sinappi, valkosipuli, viinietikka ja vesi mitataan tehosekoittimeen tai litran kannuun. Hienonnetaan; kannussa kastike tehdään sauvasekoittimella. Öljy lisätään ja hienotamista jatketaan, kunnes kastike on tasaista ja mukavan paksua. Valmis kastike säilytetään jääkaapissa pullossa. Kun kastike tehdään tuoreista yrteistä, niitä käytetään 1,5 - 2 kertaa enenmmän kuin kuivattuja.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.