Viherminttu

Mentha spicata
Lamiaceae -heimo (Huulikukkaiskasvit)

Herneminttu, juomaminttu,lampaanminttu

Grönmynta
Spearmint (Lamb mint)
Krauseminze

Valokuva

Yleiskuvaus

Viherminttu on rönsyilevä monivuotinen minttu. Sillä on nimensä mukaisesti heleänvihreät lehdet, joiden alapuolella suonet ovat selvästi koholla. Kasvin aiempi tieteellinen lajinimi viridis tarkoittikin kirkkaan vihreää. Uudempi lajinimi spicata tarkoittaa puolestaan tähkämäistä. Kukat ovat vaaleanvioletit, ja ne sijaitsevat pitkinä tiheinä latvatähkinä. Viherminttu tuoksuu miellyttävästi mintulle, mutta sen aromi ei ole yhtä voimakas kuin piparmintun. Kasvin sisältämän haihtuvan öljyn pääainesosa on kuitenkin sama kuin kuminan eli karvoni. Haihtuvan öljyn määrä vaihtelee paljon viljelyolosuhteiden ja ilmaston mukaan. Luontaisesti viherminttu kasvaa Etelä-Euroopassa, mutta siitä ei tunneta lainkaan varsinaista luonnonvaraista muotoa. Sen onkin arveltu olevan viljelyn tuloksena syntynyt kahden mintun tetraploidi (nelinkertaisen kromosomiston omaava) risteymä, joka pystyy tuottamaan siementä. Meillä se menestyy hyvin Pohjois-Suomea myöten ja onkin eniten viljelty minttumme. Puutarhassa kukkiva viherminttukasvusto houkuttelee runsaasti perhosia medenkeruuseen.

Vihermintun kähärälehtinen muoto (Mentha spicata var. crispa) on nimeltään kähäräminttu. Sen lehdet ovat liuskahampaiset, vaihtelevan poimuiset ja alta karvaiset. Viljelyssä kähäräminttu on yhtä varma kuin viherminttukin.

Näköislajit

Vihermintun voi sekoittaa helposti joihinkin muihin minttuihin. Varsinkin eri minttujen väliset risteymät ovat vaikeasti tunnistettavia. Myös viherminttu risteytyy muiden minttujen kanssa. Esimerkiksi piparminttu (Mentha x. piperita) on vihermintun ja vesimintun risteymä, joka ei tee itävää siementä.

Käyttö ravintona

Viherminttu kuuluu varsinkin englantilaiseen keittiöön ja siellä erityisesti lampaanlihan mausteeksi minttukastikkeen ja -hyytelön muodossa. Viherminttu ja kähäräminttu sopivat tuoreeltaan syötäviksi, sillä ne eivät ole niin voimakkaan makuisia kuin piparminttu. Niillä voi myös maustaa salaatteja, kastikkeita sekä lämpimiä peruna- ja kasvisruokia. Lehdet sopivat koristeeksi jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Teeyrttinä viherminttu on erinomainen ja sopii sekä lämpimänä että kylmänä nautittavaksi.

Ruokaohjeet

Käyttö rohtona

Vihermintun lääkinnälliset vaikutukset ovat samanlaiset kuin piparmintunkin. Se edistää ruuansulatusnesteiden eritystä, ja sitä käytetään ilmavaivoja poistavana ja kouristuksia helpottavana yrttirohtona. Mausteena käytettynä se kiihottaa ruokahalua.

Muu käyttö

Vihermintusta saatavaa eteeristä öljyä käytetään kosmeettisten tuotteiden hajusteena ja lääkkeiden makuaineena.

Kansanperinne