VUOHENPUTKI,
reseptit
Vuohenputkea venäläiseen tapaa
eli Vuohenputki-perunamuhennos
100 g tuoretta vuohenputkea
100 g perunaa
15 g keltasipulia
15 g tomaattisosetta
tilliä
100 g smetanaa
suolaa maun mukaan
Nuoret vuohenputken lehdet ja varret pienitään
ja keitetään miedossa suolavedessä
lähes kypsiksi. Valutetaan. Peruna ja sipuli
viipaloidaan ja kuullotetaan kevyesti rasvatilkassa
kattilassa. Lisätään hiukan vettä,
samoin vuohenputki ja smetana. Haudutetaan kypsäksi ja
maustetaan tomaattisoseella ja tillillä.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Vuohenputki-kaalipata
2 rkl öljyä
150 g sipulia hienoksi silputtuna
2 maustemitallista karria
noin 300 g kaalia ohuina suikaleina
noin 300 g pinaattikiinankaalin lehtiruoteja pieninä
paloina ja hiukan myös lehtiä
2 dl nuoria vuohenputken lehtiä karkeana silppuna
3 dl A-piimää
(1 tl mineraalisuolaa)
Sipulit kuullotettaan öljy-karriseoksessa, kaali
sekä pinaattikiinankaali ja vuohenputki
lisätään joukkoon. Seosta
kypsennetään ahkerasti käännellen
viitisen minuuttia. Piimä lisätään
joukkoon ja haluttaessa myös hiukan suolaa. Kasviksia
kypsennetään kannen alla, kunnes kaali on
kypsää.
Pinaattikiinankaalin voi korvata kiinankaalilla tai
tavallisella kaalilla.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Vuohenputki-sipulipaistos
500 g sipulia
2-3 dl vuohenputken nuoria lehtiä ja versoja
valkokastiketta kuorrutukseen
2 dl juustoa
Sipulit halkaistaan ja keitetään vedessä
juuri ja juuri kypsiksi. Sipulinpuolikkaat nostetaan
paistinvadille ja peitetään kastikkeella, joka on
tehty puoliksi maidosta ja puoliksi sipulin
keitinvedestä ja maustettu juustolla ja
vuohenputkisilpulla. Paistetaan kunnes kastike kuorruttuu
kauniin väriseksi. Paistoksen voi valmistaa myös
halkaistuista, kiehautetuista purjoista.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Vuohenputkella höystetty kasvispata
4-5 kookasta porkkanaa
2 keltasipulia
1 hapahko omena
25 g voita
1 tl karria
noin ½ dl vettä
2 dl hyvin nuoria vuohenputken lehtiä
(hiukan maustesuolaa)
Porkkanat kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi.
Sipulit kuoritaan, halkaistaan ja leikataan ohuiksi
viipaleiksi. Karri ja voi kiehautetaan, porkkanat ja sipuli
lisätään joukkoon.
Hämmennetään hetkinen. Omena
lisätään joukkoon viipaleina tai raasteen,
vuohenputki silputtuna, viimeiseksi lisätään
vesi. Kasviksia keitetään kannen alla miedolla
lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausteeksi
haluttaessa hiukan suolaa ja persiljaa.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Punajuurisalaatti
150 g omenia
350 g keitettyjä punajuuria
2 dl pakasteherneitä
0,5 dl silputtuja vuohenputken nuoria lehtiä
2 dl kermaviiliä
2-3 rkl kevytmajoneesia
basilikaa
Omenat kuoritaan ja kuutioidaan, samoin kylmät
punajuuret. Kermaviili maustetaan majoneesilla ja
basilikalla. Kaikki aineet sekoitetaan yhteen. Salaatti
koristellaan vuohenputkenlehdillä.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Porkkana-ananassalaatti
3-4 porkkanaa
2 dl ananasmurskaa
1 dl kermaviiliä
1 dl aivan nuoria vuohenputkia
Porkkanat kuoritaan ja raastetaan. Kermaviili ja
vuohenputkisilppu sekoitetaan ja kaadetaan
ananasporkkanseoksen pinnalle.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.
Toukokuun salaatti
2 dl pakastettuja herneitä
4 dl tuoretta kurkkua pieninä kuutioina
1,5 dl nuoria vuohenputkenlehtiä silputtuna
0,5 dl tuoretta kirveliä tai ruohosipulia
silputtuna
2-3 rkl ranskalaista öljykastiketta
Kaikki aineet sekoitetaan salaatiksi. Seos tarjotaan
laakealta vadilta kekona, jonka ympärille nostellaan
pöyheää idätettyä sinimailasta.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.
Palsternakkasalaatti
1 porkkana raastettuna
1 palsternakka raastettuna
1 dl kermaviiliä
1 tl karria
4 rkl = 0,6 dl vuohenputki-, nokkos- tai
suolaheinäsilppua
Kermaviili maustetaan karrilla, raasteet ja vuohenputki
lisätään.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon
hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.