Jälkiruuat Tässä on joukko erilaisia marjaherkkuja, mutta mukana on myös erilaisista yrteistä valmistettavia makupaloja. Lisää jälkiruokasuosikkeja löytynee makeiden leivonnaisten joukosta. Kesä- tai talvikurpitsaa mustaherukan kera1,5 l kurpitsakuutioita sokeriliemi: 1 l mustaherukoita tertuista irroitettuna Sokeriliemi kiehautetaan ja kurpitsakuutiot lisätään. Keitetään varovasti, kunnes kuutiot muuttuvat läpikuultaviksi. Seos jäähdytetään ja liemi valutetaan pois. (Se voidaan käyttää esim. marjapuurojen makeuttamiseen.) Kurpitsakuutiot ja herukat pannaan kerroksittain tarjoiluastiaan. Kermavaahto tarjotaan erikseen. 1 l vettä Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vispilöi grahamjauhot joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää kevyesti survotut mustikat ja sokeri. Keitä vielä noin 5 minuuttia. 2 valkuaista Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen valkuaisvaahto. Mausta vanilliinisokerilla. Laita jälkiruokakulhoon tai annosmaljoihin kerroksittain riisiä, mustikoita ja vaahtoa. Koristele mustikoilla. Sirota päälle sihdin läpi tomusokeria. ½ l survottuja mustikoita Sekoita kaikki aineet keskenää. Ahomansikoista tulee myös hyvä möllö. 1 l kypsiä, tertuista irrotettuja punaherukoita Marjat pannaan kerroksittain kattilaan. Keitetään kannen alla ilman sokeria noin 10 minuuttia. Kattilaa ravistellaan muutaman kerran. Sokeri lisätään ja keitetään noin 10 minuuttia avoimessa kattilassa. Vaahto kuoritaan tarkaan pois. Hämmennetään välillä. Hillo kaadetaan kuumiin steriloituihin purkkeihin. Säilytetään jääkaapissa tai kylmiössä. 4 säilykepersikan puolikasta kastike: Sekoita liemi, lisää siihen maissitärkkelysjauhot ja silputtu yrtti-iiso. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia, lisää tuoreet tai jäiset vadelmat ja kiehauta, mutta älä keitä. 7,5 dl kylmää vettä Vesi, perunajauhot ja sokeri sekoitetaan hyvin. Kattila nostetaan kuumalle levylle. Hämmennetään, kunnes kiiisselipohja kuplii. Kattila otetaan liedeltä ja omenasose hämmennetään joukkoon. Tarjotaan lämpimänä kauraleseiden kanssa. Nautitaan maidon tai seesammaidon kera. 150 g väinönputkea Hauduta väinönputken lehtiä noin 15 minuuttia. Siiviöi lehdet pois. Lisää silputut mausteet ja sokeri, kiehauta.Suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla. Alä vatkaa. Mikäli haluat kirkkaan kiisselin, lisää mausteetkin kokonaisina oksina ja siivilöi ne pois. 2 dl tyrnituoremehua 2 dl sokeria 1½-2 dl mannasuurimoita 1tl vanilliinisokeria Vispilöi mannasuurimot kiehuvaan sokerilla maustettuun mehuun. Keitä noin 15 minuuttia. Lisää vanilliinisokeri. Vatkaa vähän jäähtynyt puro kuohkeaksi. Tarjoa maidon kera. 1 dl pihlajanmarjoja Huuhdotut pihlajanmarjat keitetään vedessä huuhdottujen, paloiteltujen omenien kanssa. Sokerilla maustettuun kiehuvaan liemeen vatkataan ruisjahot vähitellen. Puuroa keitetään hiljalleen tunnin verran, usein hämmentäen. Jos se ei ole kyllin sakeaa, se suurustetaan kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja saa kiehahtaa. Puuro kaadetaan välille jäähtymään ja pinta sokeroidaan. 1½ dl karpaloita Survo marjat kattilassa. Lisää vesi ja hauduta liedellä noin 10 minuuttia. Siivilöi mehu. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne tilkkaan kiehuvaa mehua. Sekoita liivateseos, sokeri ja jäähtynyt loppu mehu keskenään. Tarkista maku. Vatkaa seosta, kunnes se alkaa hyytyä. Jaa vatkattu hyytelö jälkiruokamaljoihin. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja kokonaisilla karpaloilla. 1 l vadelmia Voitele uunivuoka. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita perunajauhot raejuustoon ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sekoita kerma, maito ja vadelmat joukkoon. Kaada seos vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin puoli tuntia. Sirota jäähtyneen vadelmajuuston pintaan sihdin läpi tomusokeria. Tarjoa heti. Amerikkalaiset valkoapilanlehtipannukakut 3 dl vehnäjauhoja Jauhot, suola, leivinjauhe ja sokeri sekoitetaan. Munat, maito ja sulatettu voi lisätään. Taikina sekoitetaan nopeasti; näin kakut säilyttävät kuohkeutensa. Taikina paistetaan paksuiksi letuiksi ja tarjotaan vaahterasiirapin kera.
|