Saint Germain -keitto kuudelle 7 dl perattuja herneitä omasta maasta Pane kaikki kattilaan herneet, pekonipala, yrtit ja paloitellut porkkana, (Älä suotta kuori porkkanoita, kuori antaa keitolle oman hyvän makunsa. Kaada kattilaan vettä, niin että ainekset ovat juuri ja juuri veden peitossa. Anna keitoksen aluksi kiehua reippaasti noin puolisen tuntia ja vähennä lämpö miedoksi ja hauduta kunnes kaikki ainekset soseutuvat. Tähän kuluu ainakin kolme tuntia. Vettä täytyy lisätä monta kertaa, sillä herneet imevät itseensä paljon nestettä. 3 palaa häränhäntää 1,5 l vettä 2 oksaa lipstikkaa 4 oksaa timjamia 2 oksaa basilikaa 1/2 kg kaalia 3 punajuurta 1/4 selleriä 1 sipuli 1 dl smetanaa suolaa 1 rkl silputtua basilikaa Keitä häränhäntä kypsäksi suolalla ja yrtinoksilla maustetussa vedessä. Siivilöi liemi. Suikaloi kaali, kuoritut punajuuret - jätä puolikas punajuurta syrjään ja raasta se - selleri ja sipuli, lisää ne liemeen ja keitä kypsäksi. Irrota häränhäntäpaloista liha, silppua se ja lisää keittoon. Hauduta keittoa hetki, lisää raastettu punajuuri ja silputtu basilika äläkä keitä enää. Tarkista suola. Tarjoa smetanan kanssa. 1kg pikkuahvenia 2 l vettä 5-8 mustapippuria 1 porkkana 1 sipuli 2-3 liperinlehteä suolaa, rosmariinia, ruohosipulia, tilliä 3 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta saostamiseen: Perkaa ahvenet poistamalla niistä sisälmykset ja kidukset. Laita kattilaan vesi, kalat, kuorittu ja lohkottu porkkana ja sipuli sekä mausteet ja keitä noin 30 minuuttia. Siivilöi keitos. Sulata kattilassa rasva, lisää siihen jauhot ja kiehauta. Sekoita joukkoon kalaliemi ja nokkoshakkelus. Kuumenna kiehuvaksi. Ripottele pinnalle hienonnettua tilliä. Valmiin keiton joukkoon voi lisätä savukalasuikaleita. onkikaloja, mieluiten pieniä ahvenia, vettä suolaa, pippuria, sipulia, laakerinlehtiä ja tillinvarsia. Kaloista poistetaan sisälmykset ja mahdollisesti päätkin, mutta niitä ei suomusteta. Kalat huuhdotaan ja keitetään kypsiksi mausteliemessä. Liemi siivilöidään ja kaloista perataan talteen mehevät selkälihat. noin 1 l kalalientä Sipuli pienitään ja kiehautetaan voissa. Kalaliemi, perunat ja voikukat lisätään. Keitto keitetään kypsäksi, kalapalat lisätään ja maku tarkistetaan. Kerma lisätään viimeiseksi. Retkiruokana tämä keitto ei välttämättä kaipaa perunoita. Voikukkaa voi silloin käyttää vähän reilummin. 1 l jauhosavikan lehtiä vettä 1-2 rkl voita tai margariinia 3 rkl vehnäjauhoja 1 l kasvislientä Huuhdo savikanlehdet hyvin ja keitä runsaassa vedessä muutama minuutti. Kaada vesi pois ja valuta lehdet hyvin. Silppua lehdet hienoksi ja hienonna ne tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. 300 g porkkanoita Porkkanat, sipulit ja omenat, joista siemenkota on poistettu, lohkotaan kattilaan. Keitetään kypsiksi kasvisliemessä. Soseutetaan ja smetana lisätään. Maustetaan. Tarjotaan paahdettujen leipäkuutioiden kanssa. 1 kg porkkanoita Perunat kuoritaan ja viipaloidaan, samoin porkkanat ja sipulit keitetään kypsiksi kasvisliemessä ja sitten survotaan. Keitto maustetaan. Kerma ja persiljasilppu lisätään viimeiseksi. Tämä keitto voidaan syödä kylmänä tai kuumana. Pinnalle voi halutessa lisätä paahdettuja leipäkuutioita. 1 iso kukkakaali Kasvikset paloitellaan ja keitetään kasvisliemessä pehmeiksi. Soseutetaan liemineen. Maito-vehnäjauhoseos lisätään ja keiton annetaan kypsyä vielä 10 minuuttia. Maustetaan lopuksi yrteillä tai joukkoon lisätään hiukan korianterinsiemeniä. 500 g kesäkurpitsaa Kasvikset kuoritaan, paloitellaan ja keitetään pehmeiksi vedessä. Soseutetaan liemineen, kerma lisätään ja keitto kiehautetaan. Maustetaan ja tarjotaan paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.
½ l raakoja viipaloituja perunoita Kasviksia keitetään parikymmentä minuuttia, suola, tilli ja voi lisätään. Keitto syödään juustolla ja omenanviipaleilla päällystettyjen voileipien kera. 1 1/2 l maitoa Lisää kiehuvaan maitoon hienonnettu nokkonen sekä vesitilkkaan sekoitetut jauhot. Anna kypsyä muutama minuutti. Mausta keitto. Tarjoa keitettyjen munalohkojen kera. Nokkosmuhennoksen voit valmistaa samoin kuin keiton, mutta käytä maitoa vain 5 dl. 6 perunaa Perunat ja purjo keitetään vedessä pehmeiksi, nokkoset lisätään ja seos soseutetaan. Maito, kerma ja mausteet lisätään ja keiton annetaan kiehahtaa. Kuuma keitto höystetään persiljasilpulla ja auringonkukan siemenillä. 1 dl hirssiä Hirssi pestään ja sitä keitetään kasvisliemessä kymmenisen minuuttia; muut aineet lisätään. Höystetään haluttaessa kermalla. Nokkoskeitto 1800-luvun malliin 3 l vettä Sianluut pannaan kiehumaan kylmään veteen, mahdollisesti muodostuva vaahto kuoritaan pois. Suola ja ohraryynit lisätään ja keiton annetaan kiehua tunnin verran. Nokkoset lisätään ja keittoa keitetään vielä kymmenisen minuuttia. 1,5 rkl voita Sipuli halkaistaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi sekä kuullotetaan voissa. Voikukat lisätään, samoin karri ja seosta hämmennellään muutama minuutti. Kiehuva vesi ja liemikuutio lisätään, keitetään noin 5 minuuttia. Herneet ja persilja lisätään, kiehautetaan. Valmis keitto muhennetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla. Kevyesti vispattu kerma lisätään. Keittolautaselle lisätään pieniä paistettuja leipäkuutioita. ½ dl öljyä Öljy, porkkanat ja sipuli sekoitetaan kattilassa, kypsennetään hetken ja lisätään maitohorsma. Vehnäjauho ripotellaan muhennoksen pinnalle, mutta ei ruskisteta. Vesi lisätään pienissä erissä kokoajan hämmentäen. Keitosta kypsennetään noin vartti. Lisätään maito ja mausteet. Keitto keitetään kypsäksi ja maustetaan ruohosipulilla. Ohje on Marja Siiropään kehittämä. 100 g tuoretta maitohorsmaa Maitohorsmaa liotetaan pari minuuttia kylmässä vedessä, valutetaan ja pienitään. Maitohorsma, pienitty sipuli ja porkkana kuullotetaan rasvassa. Nokkonen ja niittysuolaheinä ryöpätään ja silputaan. Kuorittu, lohkottu peruna pannaan kiehumaan kuumaan veteen tai lihaliemeen, maitohorsma-porkkana-sipuliseos sekä nokkonen ja suolaheinä lisätään kattilaan. Keitetään kypsäksi ja maustetaan. Munaa ja smetanaa lisätään aterialla keittolautaselle. 200 g suolaheinää Huuhtele suolaheinät ja ota niistä lehtiruoti pois. Ryöppää suolaheinät ja salaatti miedosti suolatussa vedessä. Nosta lehdet reikäkauhalla lävikköön. Keitä kananmunat koviksi. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kana- tai kalaliemessä soseeksi. Soseuta tehosekoittimessa suolaheinä ja salaatti ja yhdistä seos perunaliemeen. Lisää keittoon voinokare, rouhi mukaan mustapippuri ja tarkista suolaisuus. Lisää lopuksi smetanaa jos haluat. Vuohenputki-palsternakkakeitto 1 l vettä Hienonna sipulit ja suikaloi palsternakka. Keitä niitä ja ohrasuurimoita kasvisliemessä noin 1/2 tuntia. Lisää joukkoon vuohenputkihakkelus, mausteet sekä lopuksi kerma ja hienonnettua ruohosipulia. 1 purjo tai 2-3 keltasipulia viipaleina Purjoa, selleriä, lanttua, porkkanaa ja juuripersiljaa keitetään vesitilkassa 5 minuuttia. Loput vedestä ja liemikuutio, peruna ja spagetti lisätään. Keitto keitetään melkein kypsäksi. Persilja, jauhot ja kermamaito sekoitetaan hyvin ja lisätään keiton joukkoon. Kiehautetaan. Vettä lisätään tarvittaessa. |