Keittokirja

Keitot

Saint Germain -keitto
eli ihana salvia-timjamihernekeitto

kuudelle

7 dl perattuja herneitä omasta maasta
tai 750 g uuden sadon pakasteherneitä
100 g: n pala savupekonia
2 porkkanaa
(suuri sipuli silputtuna)
kourallinen eli 30 tuoretta salvian lehteä
5 suurta timjamin oksaa
6-8 dl vettä
7-10 dl lihalientä
4 rkl kuivaa sherryä
2 dl kermaa

Pane kaikki kattilaan herneet, pekonipala, yrtit ja paloitellut porkkana, (Älä suotta kuori porkkanoita, kuori antaa keitolle oman hyvän makunsa. Kaada kattilaan vettä, niin että ainekset ovat juuri ja juuri veden peitossa. Anna keitoksen aluksi kiehua reippaasti noin puolisen tuntia ja vähennä lämpö miedoksi ja hauduta kunnes kaikki ainekset soseutuvat. Tähän kuluu ainakin kolme tuntia. Vettä täytyy lisätä monta kertaa, sillä herneet imevät itseensä paljon nestettä.
Aluksi kaikki tuoksuu pelottavan voimakkaasti timjamille ja salvialle. Ensikertalainen on taatusti epäileväinen. Mutta sitten vahva ryydin tuoksu onkin tipotiessään ja houkutteleva, jännittävä tuoksu täyttää koko talon.
Ota kattila pois liedeltä ja poista pekonipala, se sopii vaikkapa leivän päällysteeksi. Soseuta keitto. Kaada seos takaisin kattilaan. Lisää lämpöä ja kaada keitoon kuumaa lihalientä tai kuumaa vettä. Kiehauta kunnolla. Keiton pitää olla melko paksua. Mausta sherryllä, anna kiehahtaa ja lisää kerma.
Herrasväki on hyvä, ruoka on valmista.

Borssikeitto

3 palaa häränhäntää
1,5 l vettä
2 oksaa lipstikkaa
4 oksaa timjamia
2 oksaa basilikaa
1/2 kg kaalia
3 punajuurta
1/4 selleriä
1 sipuli
1 dl smetanaa
suolaa
1 rkl silputtua basilikaa

Keitä häränhäntä kypsäksi suolalla ja yrtinoksilla maustetussa vedessä. Siivilöi liemi. Suikaloi kaali, kuoritut punajuuret - jätä puolikas punajuurta syrjään ja raasta se - selleri ja sipuli, lisää ne liemeen ja keitä kypsäksi. Irrota häränhäntäpaloista liha, silppua se ja lisää keittoon. Hauduta keittoa hetki, lisää raastettu punajuuri ja silputtu basilika äläkä keitä enää. Tarkista suola. Tarjoa smetanan kanssa.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Keväinen ahvenkeitto

1kg pikkuahvenia
2 l vettä
5-8 mustapippuria
1 porkkana
1 sipuli
2-3 liperinlehteä
suolaa, rosmariinia,
ruohosipulia, tilliä
3 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta

saostamiseen:
50 g voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja

Perkaa ahvenet poistamalla niistä sisälmykset ja kidukset. Laita kattilaan vesi, kalat, kuorittu ja lohkottu porkkana ja sipuli sekä mausteet ja keitä noin 30 minuuttia. Siivilöi keitos. Sulata kattilassa rasva, lisää siihen jauhot ja kiehauta. Sekoita joukkoon kalaliemi ja nokkoshakkelus. Kuumenna kiehuvaksi. Ripottele pinnalle hienonnettua tilliä. Valmiin keiton joukkoon voi lisätä savukalasuikaleita.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Jokamiehen kalakeitto

onkikaloja, mieluiten pieniä ahvenia, vettä suolaa, pippuria, sipulia, laakerinlehtiä ja tillinvarsia.

Kaloista poistetaan sisälmykset ja mahdollisesti päätkin, mutta niitä ei suomusteta. Kalat huuhdotaan ja keitetään kypsiksi mausteliemessä. Liemi siivilöidään ja kaloista perataan talteen mehevät selkälihat.

noin 1 l kalalientä
1 kookas sipuli
2-3 rkl voita
6 dl pieniä perunakuutioita
noin 2 dl suikaloituja voikukanlehtiä
noin 20 kukkanuppua
kokonaisia pippureita tai katajanmarjoja
1 dl kermaa (ei välttämätön)

Sipuli pienitään ja kiehautetaan voissa. Kalaliemi, perunat ja voikukat lisätään. Keitto keitetään kypsäksi, kalapalat lisätään ja maku tarkistetaan. Kerma lisätään viimeiseksi. Retkiruokana tämä keitto ei välttämättä kaipaa perunoita. Voikukkaa voi silloin käyttää vähän reilummin.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas

Savikkakeitto

1 l jauhosavikan lehtiä
vettä
1-2 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja

1 l kasvislientä
1 dl kermaa
kirveliä

Huuhdo savikanlehdet hyvin ja keitä runsaassa vedessä muutama minuutti. Kaada vesi pois ja valuta lehdet hyvin. Silppua lehdet hienoksi ja hienonna ne tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
Kiehauta vehnäjauhot ja rasva kasarissa. Lisää kasvisliemi hyvin sekoittaen. Sekoita joukoon silputut savikanlehdet. Anna keiton kiehua noin 5 minuuttia. Lisää kerma ja mausta kirvelillä.
Kanankaalista karpaloon.

Porkkana-omenakeitto

300 g porkkanoita
200 g omenoita
1 sipuli
8,5 dl kasvislientä
1 dl smetanaa
rakunaa
yrttisuolaa

Porkkanat, sipulit ja omenat, joista siemenkota on poistettu, lohkotaan kattilaan. Keitetään kypsiksi kasvisliemessä. Soseutetaan ja smetana lisätään. Maustetaan. Tarjotaan paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kreikkalainen porkkanakeitto

1 kg porkkanoita
4 suurta perunaa
2 sipulia
1 l kasvislientä
kermaa
persiljaa

Perunat kuoritaan ja viipaloidaan, samoin porkkanat ja sipulit keitetään kypsiksi kasvisliemessä ja sitten survotaan. Keitto maustetaan. Kerma ja persiljasilppu lisätään viimeiseksi. Tämä keitto voidaan syödä kylmänä tai kuumana. Pinnalle voi halutessa lisätä paahdettuja leipäkuutioita.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kukkakaalisosekeitto

1 iso kukkakaali
½ mukula selleriä
1 iso sipuli
12, 5 dl kasvislientä
2 dl maitoa tai kermamaitoa
3 rkl vehnäjauhoja

Kasvikset paloitellaan ja keitetään kasvisliemessä pehmeiksi. Soseutetaan liemineen. Maito-vehnäjauhoseos lisätään ja keiton annetaan kypsyä vielä 10 minuuttia. Maustetaan lopuksi yrteillä tai joukkoon lisätään hiukan korianterinsiemeniä.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kurpitsakeitto

500 g kesäkurpitsaa
5 isoa perunaa
3 keltasipulia
2 l vettä
1-1,5 dl kermaa tai maitoa
suolaa
pippuria
kirveliä

Kasvikset kuoritaan, paloitellaan ja keitetään pehmeiksi vedessä. Soseutetaan liemineen, kerma lisätään ja keitto kiehautetaan. Maustetaan ja tarjotaan paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Skånelainen perunakeitto

½ l raakoja viipaloituja perunoita
1-2 purjoa renkaina
1 omena karkeana raasteena
1 l vettä
½ tl suolaa
½ dl tilliä
2 rkl voita

Kasviksia keitetään parikymmentä minuuttia, suola, tilli ja voi lisätään. Keitto syödään juustolla ja omenanviipaleilla päällystettyjen voileipien kera.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Nokkoskeitto

1 1/2 l maitoa
4 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Lisää kiehuvaan maitoon hienonnettu nokkonen sekä vesitilkkaan sekoitetut jauhot. Anna kypsyä muutama minuutti. Mausta keitto. Tarjoa keitettyjen munalohkojen kera. Nokkosmuhennoksen voit valmistaa samoin kuin keiton, mutta käytä maitoa vain 5 dl.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Perunainen nokkoskeitto

6 perunaa
1 pieni purjo vihreine osineen
3 dl vettä
4 dl maitoa
1 dl kermaa
1 l ( noin 50-60 g) tuoreita nokkosia kiehautettuna
(suolaa)
muskottipähkinää tai korianteria

Perunat ja purjo keitetään vedessä pehmeiksi, nokkoset lisätään ja seos soseutetaan. Maito, kerma ja mausteet lisätään ja keiton annetaan kiehahtaa. Kuuma keitto höystetään persiljasilpulla ja auringonkukan siemenillä.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Hirssi-nokkoskeitto

1 dl hirssiä
tuoreita tai kuivattuja nokkosia
2-3 tomaattia tai 2 rkl tomaattiketsuppia
kasvisliemikuutio
kookas sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl leseitä
persiljasilppua

Hirssi pestään ja sitä keitetään kasvisliemessä kymmenisen minuuttia; muut aineet lisätään. Höystetään haluttaessa kermalla.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Nokkoskeitto 1800-luvun malliin

3 l vettä
500-700 g savustettuja sianluita
vajaa litra tuoretta, silputtua nokkosta
4 rkl kokonaisia ohraryynejä
suolaa

Sianluut pannaan kiehumaan kylmään veteen, mahdollisesti muodostuva vaahto kuoritaan pois. Suola ja ohraryynit lisätään ja keiton annetaan kiehua tunnin verran. Nokkoset lisätään ja keittoa keitetään vielä kymmenisen minuuttia.
Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.

Nopea herne-voikukkakeitto

1,5 rkl voita
1 sipuli
noin 50 g voikukanlehtiä, lehtiruoti poistettu
1 rkl karria
250 g pakastettuja herneitä
1 dl silputtua persiljaa
1 l kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio
0,75 dl kermaa
3 viipaletta sekaleipää

Sipuli halkaistaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi sekä kuullotetaan voissa. Voikukat lisätään, samoin karri ja seosta hämmennellään muutama minuutti. Kiehuva vesi ja liemikuutio lisätään, keitetään noin 5 minuuttia. Herneet ja persilja lisätään, kiehautetaan. Valmis keitto muhennetaan tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla. Kevyesti vispattu kerma lisätään. Keittolautaselle lisätään pieniä paistettuja leipäkuutioita.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas

Maitohorsma-porkkanakeitto

½ dl öljyä
200 g karkeaa porkkanaraastetta
1 sipuli kuutioina
200 g maitohorsmaa kiehautettuna tai pakastettuna, hienoksi silputtuna
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
8 dl maitoa
1 tl sokeria
1 tl paprikajauhetta
2 tl mineraali- tai yrttisuolaa

Öljy, porkkanat ja sipuli sekoitetaan kattilassa, kypsennetään hetken ja lisätään maitohorsma. Vehnäjauho ripotellaan muhennoksen pinnalle, mutta ei ruskisteta. Vesi lisätään pienissä erissä kokoajan hämmentäen. Keitosta kypsennetään noin vartti. Lisätään maito ja mausteet. Keitto keitetään kypsäksi ja maustetaan ruohosipulilla. Ohje on Marja Siiropään kehittämä.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas

Venäläinen maitohorsmakeitto

100 g tuoretta maitohorsmaa
100 g nokkosia
100 g niittysuolaheinää
200 g perunaa
100 g porkkanaa
40 g sipulia
20 g voita
2 keitettyä kananmunaa
20 g smetanaa
8-10 dl vettä tai lihalientä
suolaa ja mausteita maun mukaan

Maitohorsmaa liotetaan pari minuuttia kylmässä vedessä, valutetaan ja pienitään. Maitohorsma, pienitty sipuli ja porkkana kuullotetaan rasvassa. Nokkonen ja niittysuolaheinä ryöpätään ja silputaan. Kuorittu, lohkottu peruna pannaan kiehumaan kuumaan veteen tai lihaliemeen, maitohorsma-porkkana-sipuliseos sekä nokkonen ja suolaheinä lisätään kattilaan. Keitetään kypsäksi ja maustetaan. Munaa ja smetanaa lisätään aterialla keittolautaselle.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas

Suolaheinäkeitto

200 g suolaheinää
200 g salaattia
200 g perunoita
1 l kana- tai kalalientä
100 g voita
merisuolaa ja mustapippuria maustamiseen
(4 rkl smetanaa)
2 kananmunaa

Huuhtele suolaheinät ja ota niistä lehtiruoti pois. Ryöppää suolaheinät ja salaatti miedosti suolatussa vedessä. Nosta lehdet reikäkauhalla lävikköön. Keitä kananmunat koviksi. Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kana- tai kalaliemessä soseeksi. Soseuta tehosekoittimessa suolaheinä ja salaatti ja yhdistä seos perunaliemeen. Lisää keittoon voinokare, rouhi mukaan mustapippuri ja tarkista suolaisuus. Lisää lopuksi smetanaa jos haluat.
Annostele keitto lautasille ja laita kovaksi keitetyn kananmunan puolikas jokaisen lautasen keskelle. Koristele kananmunanpuolikas rakuunalla. Tarjoile.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta

Vuohenputki-palsternakkakeitto

1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 sipulia
1 palsternakka
3/4 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 1/2 dl kiehautettua, hienonnettua vuohenputkea
1 tl sitruunapippuria
1-2 tl rakuunaa
valkopippuria
1 dl kevytkermaa
ruohosipulia

Hienonna sipulit ja suikaloi palsternakka. Keitä niitä ja ohrasuurimoita kasvisliemessä noin 1/2 tuntia. Lisää joukkoon vuohenputkihakkelus, mausteet sekä lopuksi kerma ja hienonnettua ruohosipulia.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Kotipuutarhurin syyskeitto

1 purjo tai 2-3 keltasipulia viipaleina
1 juuriselleri kuutioina
3 porkkanaa kuutioina
1-2 juuripersiljaa tai 1 palsternakka kuutioina
1 pala lanttua kuutiona
4-5 perunaa lohkoina
2 dl pätkittyä spagettia
1 l vettä
(1 kasvisliemi kuutio)
1,5 dl persiljasilppua
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kermamaitoa tai vettä

Purjoa, selleriä, lanttua, porkkanaa ja juuripersiljaa keitetään vesitilkassa 5 minuuttia. Loput vedestä ja liemikuutio, peruna ja spagetti lisätään. Keitto keitetään melkein kypsäksi. Persilja, jauhot ja kermamaito sekoitetaan hyvin ja lisätään keiton joukkoon. Kiehautetaan. Vettä lisätään tarvittaessa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.