Tämän otsikon alle on koottu erilaisia liha-, kala- ja kasvisruokia sekä kuumia kastikkeita. Ruuat on ryhmitelty kasveittain ja lopusta löydät vielä muitakin pääruokia lisukkeineen. Nokkonen 5 dl maitoa täyte: päälle: Valmista ohukaistaikina. Vatkaa maito, jauhot, munat ja suola hyvin sekaisin. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista ohukkaiksi isolla paistinpannulla. nokkosen lehtiä suolaa siirappia valkopippuria voita Keitä sakea ohraryynipuuro. Kiehauta nokkosen lehdet ja hienonna ne Sekoita lehdet puuroon ja mausta seos. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja tiputtele pinnalle voinokareita. Paista 175:ssä asteessa 30 minuuttia. 1,5 dl linssejä 5 dl selleriä 5 dl kukkakaalia 3 tomaattia 2,5 dl nokkosen lehtiä soijakastiketta tuoretta tai kuivattua basilikaa kuminaa meiramia yrttisuolaa Kiehauta tattarit ja linssit erikseen ja kaada kiehautusvesi pois. Keitä niitä sen jälkeen 20 minuuttia. Raasta selleri ja lohko kukkakaali ja tomaatit. Ryöppää nokkosen lehdet ja silppua ne. Sekoita kaikista aineista massa ja laita se kannelliseen uunivuokaan. Paista 175 asteessa 30 minuuttia. vajaa litra nokkosen lehtiä vajaa 0,5 dl vehnäjauhoja tai soijaa 3-4 dl maitoa suolaa hiven sokeria Nokkoset kiehautetaan miedossa suolavedessä, vesi valutetaan pois ja nokkoset hakataan hienoiksi. Maito ja jauhot sekoitetaan nokkosiin. Keitetään kypsäksi ja maustetaan. uunimunakas: Munat vatkataan ja niihin sekoitetaan vatkattu kerma ja mausteet. Munakas paistetaan voidellussa uunivuoassa kauniin keltaiseksi. Munakkaan ja muhennoksen kypsyessä ruskistetaan paistinpannulla sienisilppua. Kypsän uunimunakkaan päälle valutetaan nokkosmuhennos, ja kypsä sieni silppu lisätään varovasti muhennoksen pinnalle. 500g juuriselleriä Perunat ja sellerit kuoritaan ja leikataan hyvin ohuiksi viipaleiksi. Saksitut nokkoset ryöpätään. Keitinvesi kaadetaan pois tai annetaan huonekasveille. Uunivuoka voidellaan, perunat, sellerit ja nokkoset ladotaan vuokaan kerroksittain. Kerrosten väliin voi ripotella halutessaan hieman suolaa. Kerma vaahdotetaan ja maito lisätään vaahtoon. Seos valutetaan kasvisten pinnalle. Vuokaa paistetaan noin 40 min 200°:ssa. noin 700 g kesäkurpitsaa Kesäkurpitsat pilkotaan sormenkokoisiksi paloiksi. Paloja keitetään 2-3 min vedessä ilman suolaa. Sipulit silputaan ja kiehautetaan öljyssä, johon karri on lisätty. Nokkoset kiehautetaan ja silutaan, keitinvesi kaadetaan pois. Riisi, sipuli, nokkoset ja suola sekoitetaan. Munat vispataan kevyesti kermamaidon joukkoon, seokseen lisätään raejuusto. Riisiseos ja kurpitsa sekoitetaan ja kaadetaan voideltuun paistinvuokaan. Muna-raejuusto seos kaadetaan joukkoon. Paistosta kypsennetään 200°:ssa asteessa noin 40 minuuttia. 7-8 dl tuoreita nokkosia Ryöppää nokkosia vedessä pari minuuttia. Valuta hyvin lävikössä käsin painellen. Leikkele vähän pienemmiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää joukkoon valkosipulimurska, auringonkukansiemenet ja nokkoset. Anna muhia kannen alla viisi minuuttia. Lisää tarpeen mukaan vettä, jos seos näyttää kuivuvan. Lisää lopuksi kerma. Mausta juuri ennen ruokilua suolalla, mustapippurilla ja vihreillä tuoreilla yrteillä maun mukaan. Tarjoa kierremakaronien kanssa. 2-3 rkl öljyä Nokkoset huuhdotaan, kiehautetaan ja saksitaan pieneksi. Keitinvettä ei käytetä. Sipulit kuullotetaan öljyssä. Sienet ruskistetaan erikseen. Kesäkurpitsa leikataan pieniksi kuutioiksi. Sienet ja kurpitsa lisätään sipulin joukkoon kypsymään noin 5 minuutiksi. Nokkonen neste ja mausteet lisätään ja ruokaa kypsennetään vielä muutama minuutti. 4 munaa Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon silputut maitohorsman lehdet, vesi ja juustoraaste. Ruskista rasva paistinpannulla ja kaada munakasseos siihen. Sekoita hyytyvää massaa haarukalla rauhallisin vedoin. Ravistele pannua välillä. Valuta valmiin munakkaan toinen puoli tarjoiluvadille ja kupoa toinen puoli päälle niin, että kaunis ruskistunut pinta jää päälle. 500 g karkeaksi raastettua kaalia Kaali ja palsternakka kiehautetaan vedessä. Purjo kuullotetaan öljyssä, riisi lisätään ja hetken kuluttua vesi ja myöhemmin maito. Seosta keitetään, kunnes riisi hiukan turpoaa. Suola, juusto ja soijajauho lisätään, sitten palsternakka-kaaliseos ja maitohorsma. Seos kaadetaan voideltuun paistovuokaan. Ja pinta peitetään seesaminsiemenillä. Lisätään muutama voi nokare pinnalle ja ruoka paistetaan 200°:ssa 1 tunti. 3 porkkanaa Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipuli. Hauduta niitä hetki tilkassa öljyä. Lisää joukkoon silputut maitohorsman versot. Ripottele päälle jauhot. Kaada hetken kuluttua pikkuhiljaa vesi ja maito koko ajan sekoittaen. Anna muhennoksen hautua noin 20 minuuttia. Mausta. Sopii tarjottavaksi esim. uunikalan kanssa. 1-2- rkl öljyä tai voita Sipuli, sienet ja maitohorsman lehdet kaadetaan paistinpannuun öljyn joukkoon ja seosta haudutetaan muutama minuutti kuumassa rasvassa. Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, kiehautetaan ja joukkoon lisätään neste. Kastiketta keitetään n. 10 minuuttia ja maustetaan joko yllä mainitulla tavalla tai kuivatulla persiljalla, kirvelillä ja jauhetulla korianterilla. Keitä nuoria maitohorsman versoja tilkassa vettä, joka on maustettu suolalla. Tarjoaparsan tapaan lämpimänä maustevoin kera. Paistettuja perunoita ja sipulia 8-10 pientä perunaa keitettynä ja kuorittuna Öljy kaadetaan paistinpannulle, sipulit lisätään. Haudutetaan muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Sipulit eivät saa ruskistua. Perunat lohkotaan 2-4 palaan ja lisätään sipulin joukkoon. Sekoitetaan ja annetaan kuumentua. Tamari-soija ja vesi lisätään, hämmennetään ja keitetään muutama minuutti. Persilja sirotellaan pinnalle, kun ruoka kaadetaan tarjoiluastiaan. Saman ohjeen mukaan voi tarjota myös pelkkää sipulia, 8 sipulia on hyvä annos neljälle hengelle. Mukaeltu Patricia Wellsin reseptistä (trattoria) 4 luutonta ja nahatonta kanan rintapalaa Asettele kanan rintapalat lasiseen uunivuokaan. Sekoita joukkoon sitruunanmehu, oliiviöljy ja tuoreet salvianlehdet. Kääntele rintapaloja, jotta marinadi levittyy niille tasaisesti. Peitä astia, laita syrjään ja anna rintapalojen marinoitua huoneenlämmössä 1/2-2 tuntia. 1/2 kg porkkanoita Leikkaa kuoritut kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kerma ja jauhot keskenään ja kuumenna kattilassa koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon mausteet ja juustoraaste. Sekoita niin kauan, että juusto on sulanut. Lado kasvikset kerroksittain voideltuun vuokaan, kaada juustokastiketta kerrosten väliin ja päälle. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä 175 asteessa noin 2 ½ tuntia. Poista folio kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta pinta saa väriä. Salvia-sipulitäyte paistettavalle linnulle 2 suurta keltasipulia Sipulit kuoritaan ja niitä keitetään vedessä 5 minuuttia. Tuoreita salvian lehtiä pidetään silmänräpäys kiehuvassa vedessä. Näin niistä saadaan pois kaikkein voimakkain maku. Sipulit ja salvia hakataan ja sekoitetaan voin, maisteiden ja korpppujauhojen kanssa. Ankka, kalkkuna tai muu lintu täytetään seoksella ja kypsennetään halutulla tavalla. 4 vasikanlihapihviä Suolaa ja pippuroi vasikanlihapihvit (ja jauhota jos haluat). Kierrä kinkkusiivu pihvin ympärille ja kiinnitä siihen salvianlehdet hammastikulla. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista pihvit öljyssä molemmin puoli pienellä paistinpannulla kahdessa erässä. Lisää valkoviini ja ravistele pannua, jotta lihamehu irtoaa hyvin pohjasta. Pane kansi päälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä vielä hetki. Lisää vähän vettä tai viiniä jos näyttää liian kuivalta. Nosta pihvit lämmitetyille lautasille ja valuta paistinlientä päälle. Tarjoa esimerkiksi paprikasalaatin kanssa. Pöydässä saa mielellään olla vielä rapeita salaatinlehtiä. 6 kyljystä Kyljykset maustetaan ja paistetaan molemmin puolin ruskeiksi oljyssä. Sipuli kuoritaan ja niitä keiteään 5 minuuttia sienten kanssa. Lisätään tilkka vettä, jos sienten liemi ei riitä nesteeksi. Sipulit ja sienet hakataan, keitinliemi lisätään, samoin viipaloidut oliivit, pieneksi silputtu valkosipuli ja hienonnettu salvia. Lisätään tomaattipuree, seos kiehautetaan ja kaadetaan kuumana kyljysten päälle. 1 kg soijapapuja Pavut pestään hyvin, liotetaan 10-12 tuntia ja keitetään kypsiksi. Jäähdytetään. 5 dl keitettyjä papuja Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi lorauttaan hiukan punaviinietikkaa. 2-4 silputtua sipulia Sipuli kuullotetaan, mutta sitä ei ruskisteta. Soija pavut lisätään kuumenemaan. Maustetaan tuoreella tai pakastetulla tillillä. Soijapapuaterioilla ei syödä lihaa, kalaa eikä makkaroita. Soija itsessään on täydellistä ravintoa. 6-8 hengelle 2 pakettia pakastekalaa Pakastekala viipaloidaan uunivuokaan ja hiukan suolaa ripistellään kalojen pinnalle. Vuoka pannaan uuniin kypsymään noin 15 minuutiksi. Vaahdotettu kerma ja tomaatti sekitetaan, tilli ja tomaattisose lisätään. Kalavuoka otetaan uunista, jäiset tai tuoreet pavut kaadetaan kalapalojen ympärille ja ruoka valellaan kerma-tomaattiseoksella. Kalapaistetaan kypsäksi ja tarjotaan uuniperunoiden kanssa. 600 g silakkafilettä Silakkafileet huuhdotaan ja kuivataan. Yrttisilput yhdistetään ja silakat täytetään seoksella ja taitetaan kalan muotoon. Jauhot ja voi sekoitetaan tahnaksi. Silakat ladotaan matalaan kattilaan ja jauho-voiseos pannaan nokareina kalojen väliin. Suolaa lisätään haluttaessa. Vesi kaadetaan ruuan joukkoon ja kaloja kypsennetään 6-8 minuuttia. Kattilaa ravistellaan silloin tällöin, että suurus tasoittuisi. Ruoka koristellaan yrttisilpulla ja tarjotaan perunan kanssa. Valkosipulilla täytettyjä kyljyksiä 8 ohutta siivua sianlihaa tai kyljystä, joista on poistettu luut. Persilja silputaan ja valkosipuli murskataan, seos kaadetaan neljälle lihapalalle ja loput neljä palaa niiden päälle. Lihat jauhotetaan, maustetaan ja paistetaan nopeasti kullanruskeiksi. Neste lisätään ja lihoja paistetaan miedolla lämmöllä kannellisessa padassa 30-45 minuuttia. 700-800 g lammasta Lampaanliha leikataanpaloiksi, käännellään suola-pippuri-jauhoseoksessa ja paistetaan voi-öljyseoksessa. Valkosipuli pienitään ja lisätään pataan tomaatin ja rosmariinin kanssa. Neste lisätään ja ruokaa kypsennetään tiiviskantisessa padassa miedolla lämmöllä tunnin verran tai kunnes liha on kypsää. Kesäkurpitsaa provencelaiseen tapaan 500 g pientä kesäkurpitsaa Kesäkurpitsat pestään, kanta poistetaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripsottele kurpitsanviipaleille suolaa ja anna niiden olla jääkaapissa puoli tuntia. Huuhdo suola kylmällä vedellä ja kuivaa viipaleet paperilla. Tätä suolakäsittelyä suositaan eteläisessä ruuanvalmistuksessa, jotta "kitkeryys" häviäisi ja palat pysyisivät rapeina. Toimenpide on turha ja lisää vain suolan kulutusta. Kokeile kuitenkin kerran! voikukan juuria kuorrutuskastike: Voikukan juuret raaputetaan varovasti puhtaiksi ja keitetään 5-10 minuuttia väljässä vedessä. Vesi kaadetaan pois ja juuret keitetään uudessa vedessä kypsiksi. Mustajuuret kuoritaan ja keitetään kypsiksi. Kypsät juuret pätkitään ja ladotaan tulenkestävälle, laakealle vadille. Kuorrutusta varten voi sulatetaan, jauhot lisätään ja seos kiehautetaan. Lisätään joukkoon mustajuurien keitinliemi ja annetaan kiehua pari minuuttia. Kastike otetaan pois liedeltä, lisätään kerma, samoin mausteet ja sitruunamehu. Kevyesti vatkatut munankeltuaiset lisätään kastikkeeseen ja paistos peitetään seoksella. Mantelilastut ripotellaan pinnalle ja ruoka saa paistua kauniin väriseksi noin 250°:ssa. Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas. Provencelainen kasvis-voikukanlehtihöystö 3 suurta keltasipulia Sipulit hakataan hyvin pieniksi ja kuullotetaan öljyssä paksupohjaisessa kannellisessa astiassa. Paprikat ja tomaatit leikataan kuutioiksi ja kesäkurpitsa tai kurkku puolikuiksi. Kasvikset pannaan pataan, samoin mausteet ja halutessa vielä hiukan laakerinlehtiä ja mustapippuria. Seosta keitetään kannen alla kymmenisen minuuttia. 800 g perunoita Perunaa kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi, huuhdotaan kylmässä vedessä ja valutetaan huolella. Sipulit kuoritaan ja viipaloidaan. Sipulit kuullotetaan kevyesti öljyssä, perunaviipaleet lisätään ja sekoitusta paistetaan muutama minuutti. Voikukanlehdet huuhdotaan, keskiruodit poistetaan, niitä ei käytetä. Lehtiä keitetään väljässä vedessä 3-5 minuuttia. Vesi valutetaan pois ja lehdet leikataan palasiksi, ei kuitenkaan pieneksi silpuksi. 2 tl oliiviöljyä Kesäkurpitsaviipaleet paistetaan rasvassa molemmin puolin ja siirretään odottamaan lämpimään paikkaan. Sipuli kuullotetaan, sellerinvarret, tomaatit ja valkosipuli lisätään. Seosta kypsennetään puolisen tuntia, kunnes selleri on kypsää. Kesäkurpitsaviipaleet nostetaan seoksen päälle ja juustoraaste lisätään pinnalle. Annetaan paistua kannen peittämänä viitisen minuuttia. suuria voikukanlehtiä Valitse sopiva juures ja raasta se. Pese voikukanlehdet huolella. Yhdistä täytteen aineet massaksi ja mausta. Tee massasta ja lehdistä kääryleitä. Paista kääryleet paistinpannulla. Vuohenputkea venäläiseen tapaan eli Vuohenputki-perunamuhennos 100 g tuoretta vuohenputkea tuoreita, supullaan olevia vuohenputken lehtiä Muhennosta voit käyttää myös lasagnen täytteenä. Lisämällä vettä muhennoksesta saadaan keittoa. Samalla tavalla voi tehdä muhennoksen myös jauhosavikasta, mutta sen kanssa kannattaa käyttää hieman runsaammin soijakastiketta. 2 rkl öljyä Sipulit kuullotettaan öljy-karriseoksessa, kaali sekä pinaattikiinankaali ja vuohenputki lisätään joukkoon. Seosta kypsennetään ahkerasti käännellen viitisen minuuttia. Piimä lisätään joukkoon ja haluttaessa myös hiukan suolaa. Kasviksia kypsennetään kannen alla, kunnes kaali on kypsää. Pinaattikiinankaalin voi korvata kiinankaalilla tai tavallisella kaalilla. 500 g sipulia Sipulit halkaistaan ja keitetään vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Sipulinpuolikkaat nostetaan paistinvadille ja peitetään kastikkeella, joka on tehty puoliksi maidosta ja puoliksi sipulin keitinvedestä ja maustettu juustolla ja vuohenputkisilpulla. Paistetaan uunissa kunnes kastike kuorruttuu kauniinväriseksi. Paistoksen voi valmistaa myös halkaistuista, kiehautetuista purjoista. 5 dl keitettyjä riisi- tai ohrasuurimoita Hienonna vuohenputken lehdet ja sipulit. Leikkaa sulatejuusto kuutioiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa tunnin verran. Vuohenputkella höystetty kasvispata 4-5 kookasta porkkanaa Porkkanat kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Sipulit kuoritaan, halkaistaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Karri ja voi kiehautetaan, porkkanat ja sipuli lisätään joukkoon. Hämmennetään hetkinen. Omena lisätään joukkoon viipaleina tai raasteena, vuohenputki silputtuna, viimeiseksi lisätään vesi. Kasviksia keitetään kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausteeksi haluttaessa hiukan suolaa ja persiljaa. MUITA PÄÄRUOKIA JA NIIDEN LISUKKEITA Reneen pastakastike munakoisosta 2 keskikokoista munakoisoa Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja ripottele leikkauspinnoille suolaa. Käännä suolatut pinnat alaspäin ja jätä puoleksi tunniksi rauhaan niin munakoison kitkerä neste valuu pois. Kuivaa keittiöpaperiin ja laita 180-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Leikkaa munakoisot vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi ja paista siivut kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Nosta ne lautaselle. Paista silputtu sipuli ja paloitellut tomaatit. Yhdistä kaikki ainekset, rouhi päälle pippuria ja mausta suolalla. Lisää hienonnettu korianteri ja tarjoile sekoitus pastan kanssa. Jos haluat, voit tarjoilla ruuan kanssa parmesan-lastuja tai -raastetta. Myös paahdetut ruisleivänsiivut sopivat pöytään. Maailman yksinkertaisin pastakastike 75 g suolatonta voita Ota sopiva keittoastia, josta voit myös tarjoilla pastan. Laita miedolle lämmölle ja lisää voi ja silputtu kynteli. Ota keittoastia liedeltä heti kun voi on sulanut. Laita 6 l vettä kiehumaan toiseen kattilaan ja lisää veteen loraus oliiviöljyä. Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää suola ja pasta. Sekoittele muutaman kerran, ettei pasta tartu pohjaan tai liimaudu toisiinsa kiinni. Keitä al dente ja valuta. Jätä pohjalle tilkka vettä, jotta yrttivoi sekoittuu paremmin. Kaada pasta ja kuuma vesitilkka yrttivoin joukkoon ja kääntele ilmavasti. Tarjoile yrttivoipasta soppalautasilta ja ripottele annosten päälle vastaraastettua parmesaania. Aterialla voitte kaikki todeta, että yksinkertaiset asiat voivat olla maailman parhaita. tofukuutioita Viipaloi varsiselleri ja raasta porkkanat ja omena. Kuutioi suolakurkku. Ruskista tofukuutioita erikseen hetki. Lisää vihannekset pannulle ja freesaa. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna hautua pehmeäksi. 2 tl salviaa Marinadi sekoitetaan ja lihaa seisotetaan liemessä vuorokausi. Käännellään välillä. Liha otetaan pois liemestä, kuivataan ja paistetaan kypsäksi. Suolataan ja pippuroidaan lopuksi ja pidetään kuumana. Marinadi keitetään hiukan kokoon, siivilöidään ja kaadetaan lihojen päälle ruokaa tarjoiltaessa. 400 g silakkafileitä Poista fileistä selkäevät. Hienonna sipuli. Levitä fileet työpöydälle nahkapuoli alaspäin ja ripottele niille mausteet sekä tilli- ja sipulisilppu. Kääri fileet rullalle ja pane kattilaan. Kaada kerma-vesi-tyrnimehuseos päälle. Kypsennä hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Ruoan voi kypsentää myös uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai mikroaaltouunissa täydellä teholla 9-10 minuuttia. n 1 kg kirjolohifileetä Pane suolausastian pohjalle 1/2 rkl suolaa ja 1-3 oksaa basilikaa. Aseta kalafilee astiaan nahkapuoli alaspäin, ripota päälle tasaisesti karkea suola, sulata hunaja juoksevaksi kuumassa vesitilkassa (tai mikroaaltouunissa) ja tiputa 1 tl hunajapisaroita kalan pintaan - halutessasi lisäaromia tiputtele kalan pintaan myös 1/2 rkl vodkaa, peitä kalan pinta basilikanoksilla tai silputulla basilikalla. Käsittele toinen kalafilee samoin ja aseta se nahkapuoli ylöspäin ensimmäisen päälle. Ripota vielä kalojen päälle suolaa ja basilikaa. Pane päälle paino ja anna seistä viileässä n 1 vrk. Mammuttibasilikan lehtiä Kastike: Kasta basilikanlehdet kiehuvaan veteen. Täytä ne lohi-katkarapumassalla. Lado kääryleet uunivuokaan, pane kastikkeeksi hiukan kiehuvaa vettä, valkoviiniä ja kermaa. Kypsennä 200 asteessa uunissa 10-15 minuttia valellen niitä välillä kastikkeella. Mikroaaltouunissa 2-3 minuttia täydellä teholla. Basilikakääryleet sopivat tarjottavaksi lämpimänä alkuruokana tai kylmänä esimerkiksi cocktailpalana (jätä silloin kerma pois kastikkeesta). 24-30 krassinlehteä Leikkaa varret krassinlehdistä. Sekoita mausteet riisiin. Huuhdo ja valuta anjovikset, leikkaa ne kapeiksi suikaleiksi, yksi kutakin lehteä kohti. Pane teelusikallinen yrttiriisiä jokaisen lehden keskelle ja peitä anjovissuikaleella. Käännä lehden reunat sisäänpäin, pyöritä sitten kuin savuketta ja jätä sauma alle. Järjestä kääryleet matalaan vuokaan ja kaada päälle viini sekä etikka. Lisää timjami ja laakerinlehti ja pane uuniin hautumaan alhaiseen lämpöön tai 300 asteeseen 15 minuutiksi. Siirrä kääryleet tarjoiluastiaan. Keitä uuniastialle jäänyt viini kokoon kovalla lämmöllä kunnes jäljelle jää noin 2 tl. Sekoita tämä tilkanen oliiviöljyyn ja kaada kastike käärylöille. Jäähdytä ja tarjoile. Sipulipaistos uusista sipuleista 2 - 3 nippua uusia sipuleita Sipulit kuoritaan, kiehautetan ja ladotaan voideltuun uunivuokaan. Kerma ja tomaattisose tai pehmeät, lohkotut tomaatit sekoitetaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla sekä maustevihanneksilla ja kaadetaan vuokaan sipuleiden päälle. Peitetään juustoviipaleilla ja paistetaan 225 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja paistos on kauniin ruskea. Soijapapumureke Kaikki ainekset jauhetaan tai hienonnetaan ja mureke vaivataan huolellisesti. Pitkänomainen vuoka voidellaan ja korppujauhotetaan hyvin. Mureke paistetaan kauniin ruskeaksi, 30 - 40 minuuttia 250 asteessa. Kumotaan kypsänä tarjoiluvadille. Voidaan pakastaa. nokare voita Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa. Paloitellut tatit lisätään ja paistetaan kevyesti. Kaalit paloitellaan ja lisätään pannuun. Kypsytetään hiukan. Kerma tai kasvisliemi lisätään. Seosta haudutetaan miedolla lämmöllä kannen alla 10 - 15 minuuttia. Kaalit saavat jäädä kovan kypsiksi. Maustetaan. 1 kg valkokaalia Suikaloi kaali ja hauduta suikaleita hetki öljyssä. Lisää kattilaan noin puoli desilitraa vettä ja jatka hauduttamista kunnes kaali on puolikypsää. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa vettä, koska riisi imee sitä itseensä. Laita seos voideltuun vuokaan. Kypsennä 200:ssa asteessa noin tunti. hirssiä Keitä hirssi ja valuta hyvin. Keitä linssit. Raasta kasvikset ja freesaa niitä paistinpannulla. Yhdistä kaikki aineet paitsi juusto ja sesaminsiemenet massaksi ja mausta. Laita massa voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta ja seesaminsiemeniä. Paista 175 asteessa 45 minuuttia. 8 kypsää perunaa Kiehauta savikanlehdet vähässä vedessä, valuta ja hienonna. Kuullota hienonnettuja sipuleita hetki öljyssä. Lisää joukkoon savikkasilppu. Anna hautua hetki. Mausta. Viipaloi perunat ja levitä ne voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada päälle ensin savikkamuhennos, sitten kermaviili. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kuorruta 200 asteessa, kunnes pinta saa väriä. Virpin mausteikas vihannespata gluteiinia tai tofukuutioita Raasta porkkana ja paloittele muut vihannekset. Laita kasarin pohjalle tilkka öljyä ja kuumenna yrttimausteita öljyssä. Lisää tofukuutiot tai gluteiini ja paista niitä hetki. Lisää raasteet ja vihanneskuutiot ja freesaa. Lisää teelusikallinen soijakastiketta ja veitsenkärjellinen hunajaa. Lisää vähän vettä. Laita pata 125-asteiseen uuniin muhimaan noin 20 minuutiksi. punajuuria Keitä punajuuret ja kuori ne. Leikkaa ne noin yhden sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sekoita jauhot ja yrttisuola tasaiseksi seokseksi. Kierittele punajuurisiivut jauhoseoksessa. Paista jauhotetut siivut paistinpannulla öljyn ja voin sekoituksessa. Kaada päälle maitoa ja anna hautua hetki. Mausta pihvit yrteillä ja ranskankermalla. Samalla tavoin voit tehdä pihvit kesäkurpitsasta. Sitä ei kuitenkaan pidä keittää. Rosmariinin makuiset uuniperunat suuria perunoita mausteseos: Pese ja harjaa perunat ja puolita ne. Voitele ne sitten mausteseoksella ja paista noin puoli tuntia 200 C° lämmössä. 1 dl öljyä Banaani ja sipuli pilkotaan. Riisiä haudutetaan öljyssä kymmenisen minuuttia, sipulit ja banaani lisätään. Kuumennetaan hetki, vesi lisätään. Keitetään, kunnes riisi on kypsää. Valkosipuli ja sitruunamenu lisätään. Seos kiehautetaan ja maustetaan. 1 kookas kukkakaali Sipulit kuoritaan ja hienonnetaan. Öljy kuumennetaan kasarissa, sipulit, tomaatit lohkoina, yrttisuola, kurkuma, kumina ja meiramilisätään. Haudutetaan pari minuuttia ja tarvittaessa lisätään tilkka vettä. Kukkakaali pestään, lohkotaan ja pannaan seokseen hautumaan kypsäksi. Syödään riisin tai perunoiden kanssa. 3 munaa Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota hetki. Kaada taikina voidellulle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. kypsää riisiä Lohko porkkanat pieniksi paloiksi ja paloittele fenkoli. Freesaa kasvikset öljyssä ja hauduta pehmeiksi. Lisää kypsä riisi ja mausta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 175 asteessa 25 minuuttia. 4 isoa perunaa Pane hyvin pestyt perunat ja porkkanat kylmään veteen kuorineen kiehumaan. Keitä 5 minuuttia, kaada vesi pois ja anna niiden jäähtyä. Kuori perunat ja porkkanat ja raasta ne karkeaksi. Jos omistat röstiraastimen, käytä sitä. Lisää silputut yrtit ja suola ja sekoita massa. Viipaloi porkkanat ohuelti ja viistoon. Pane sopivaan kattilaan. Kiehauta toisessa kattilassa hiukan vettä, nokare voita, 1 tl sokeria, 1 tl rouhittuja aniksia sekä suolaa ja pippuria. Kaada porkkanoiden päälle, nestettä on oltava niin että porkkanant peittyvät. Kiehauta porkkanat kunnolla. Nosta sitten kattila liedeltä ja anna seisoa 10 minuuttia. Kokeile porkkanoita haarukalla. Melkein kaiken nesteen pitäisi olla imeytynyt porkkanoihin, joiden pitäisi tuntua pureskeltavilta, ei pehmeiltä. Purjomuhennos kahdelle hengelle noin 100 g purjoa (1-2 kpl) parin millimetrin viipaleina Voi sulatetaan kattilassa, curry ja purjo lisätään. Hämmennetään miedollä lämmöllä 3-5 minuuttia. Ei saa ruskettua! Maito ja kerma lisätään, keitetään, kunnes purjo on kypsää. Salvia lisätään. Muhennos on valmista kun nestettä on niukasti. Jos lientä on runsaasti on ripsiteltävä joukkoon jauhoja ennen purjon kypsentymistä. Muhennoksesta saa todellista juhlaruokaa, kun lisää siihen kypsennyksen loppuvaiheessa muutaman ruokalusikallisen homejuustoa. Suolaa ei saa silloin lisätä. Kasvissyöjälle tämä muhennos on perunan kastiketta, muut nauttivat sitä keitetyn kalan tai pihvien kanssa. |