Keittokirja

Pääruuat

Tämän otsikon alle on koottu erilaisia liha-, kala- ja kasvisruokia sekä kuumia kastikkeita. Ruuat on ryhmitelty kasveittain ja lopusta löydät vielä muitakin pääruokia lisukkeineen.

Nokkonen
Maitohorsma
Persilja
Salvia
Tilli
Valkosipuli
Voikukka
Vuohenputki
Muut kasvisruuat

NOKKONEN

Nokkosnyytit

5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 tl suolaa

täyte:
3 dl kiehautettua nokkosta
2 rkl öljyä
2 tlk raejuustoa
1 muna
2 dl juustoraastetta (emmentalia, parmesania)
muskottipähkinää, hieman sokeria

päälle:
juustoraastetta

Valmista ohukaistaikina. Vatkaa maito, jauhot, munat ja suola hyvin sekaisin. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista ohukkaiksi isolla paistinpannulla.
Hienonna nokkoset ja hauduta hetki öljyssä. Lisää joukkoon raejuusto, muna ja juustoraaste. Mausta raastetulla muskotilla ja ripauksella sokeria. Tarkista suola. Täytä ohukkaat, taita nyyteiksi ja pane voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Nokkoslaatikko

ohraryynejä
nokkosen lehtiä
suolaa
siirappia
valkopippuria
voita

Keitä sakea ohraryynipuuro. Kiehauta nokkosen lehdet ja hienonna ne Sekoita lehdet puuroon ja mausta seos. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja tiputtele pinnalle voinokareita. Paista 175:ssä asteessa 30 minuuttia.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Nokkos-tattarivuoka

5 dl kokonaisia tattarisuurimoita
1,5 dl linssejä
5 dl selleriä
5 dl kukkakaalia
3 tomaattia
2,5 dl nokkosen lehtiä
soijakastiketta
tuoretta tai kuivattua basilikaa
kuminaa
meiramia
yrttisuolaa

Kiehauta tattarit ja linssit erikseen ja kaada kiehautusvesi pois. Keitä niitä sen jälkeen 20 minuuttia. Raasta selleri ja lohko kukkakaali ja tomaatit. Ryöppää nokkosen lehdet ja silppua ne. Sekoita kaikista aineista massa ja laita se kannelliseen uunivuokaan. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Nokkos-sienimunakas

muhennos:
vajaa litra nokkosen lehtiä
vajaa 0,5 dl vehnäjauhoja tai soijaa
3-4 dl maitoa
suolaa hiven sokeria

Nokkoset kiehautetaan miedossa suolavedessä, vesi valutetaan pois ja nokkoset hakataan hienoiksi. Maito ja jauhot sekoitetaan nokkosiin. Keitetään kypsäksi ja maustetaan.

uunimunakas:
4 munaa
1 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria

Munat vatkataan ja niihin sekoitetaan vatkattu kerma ja mausteet. Munakas paistetaan voidellussa uunivuoassa kauniin keltaiseksi. Munakkaan ja muhennoksen kypsyessä ruskistetaan paistinpannulla sienisilppua. Kypsän uunimunakkaan päälle valutetaan nokkosmuhennos, ja kypsä sieni silppu lisätään varovasti muhennoksen pinnalle.
Ulla Lehtonen, Herkkuja luonnosta ja puutarhasta.

Nokkos-juurespaistos

500g juuriselleriä
500 g perunoita
6 dl nokkosia
2 rkl voita
2 dl vispikermaa + 1dl maitoa

Perunat ja sellerit kuoritaan ja leikataan hyvin ohuiksi viipaleiksi. Saksitut nokkoset ryöpätään. Keitinvesi kaadetaan pois tai annetaan huonekasveille. Uunivuoka voidellaan, perunat, sellerit ja nokkoset ladotaan vuokaan kerroksittain. Kerrosten väliin voi ripotella halutessaan hieman suolaa. Kerma vaahdotetaan ja maito lisätään vaahtoon. Seos valutetaan kasvisten pinnalle. Vuokaa paistetaan noin 40 min 200°:ssa.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Elokuun paistos

noin 700 g kesäkurpitsaa
2 keltasipulia + 2rkl öljyä
½-1 tl karria
1 tl mineraalisuolaa
5 dl keitettyä luonnonriisiä
noin 50 g nuoria nokkosia
1 dl maitoa
1dl kermaa
2 kananmunaa
200 g raejuustoa

Kesäkurpitsat pilkotaan sormenkokoisiksi paloiksi. Paloja keitetään 2-3 min vedessä ilman suolaa. Sipulit silputaan ja kiehautetaan öljyssä, johon karri on lisätty. Nokkoset kiehautetaan ja silutaan, keitinvesi kaadetaan pois. Riisi, sipuli, nokkoset ja suola sekoitetaan. Munat vispataan kevyesti kermamaidon joukkoon, seokseen lisätään raejuusto. Riisiseos ja kurpitsa sekoitetaan ja kaadetaan voideltuun paistinvuokaan. Muna-raejuusto seos kaadetaan joukkoon. Paistosta kypsennetään 200°:ssa asteessa noin 40 minuuttia.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Keken keväinen pastakastike

7-8 dl tuoreita nokkosia
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
vettä
1/2 dl kuohukermaa
1/2 suolaa
mustapippuria
ruohosipulia
persiljaa

Ryöppää nokkosia vedessä pari minuuttia. Valuta hyvin lävikössä käsin painellen. Leikkele vähän pienemmiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää joukkoon valkosipulimurska, auringonkukansiemenet ja nokkoset. Anna muhia kannen alla viisi minuuttia. Lisää tarpeen mukaan vettä, jos seos näyttää kuivuvan. Lisää lopuksi kerma. Mausta juuri ennen ruokilua suolalla, mustapippurilla ja vihreillä tuoreilla yrteillä maun mukaan. Tarjoa kierremakaronien kanssa.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Sieni-nokkospannu

2-3 rkl öljyä
2 hienoksi hakattua keltasipulia
5-7 dl pilkottuja tatteja, haperoita tai kanttarelleja
1 pieni pehmeäkuorinen kesäkurpitsa
1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä tai smetanaa
1 dl silputtua tilliä tai persiljaa
1 l ( n. 55 g ) nokkosia
mineraalisuolaa

Nokkoset huuhdotaan, kiehautetaan ja saksitaan pieneksi. Keitinvettä ei käytetä. Sipulit kuullotetaan öljyssä. Sienet ruskistetaan erikseen. Kesäkurpitsa leikataan pieniksi kuutioiksi. Sienet ja kurpitsa lisätään sipulin joukkoon kypsymään noin 5 minuutiksi. Nokkonen neste ja mausteet lisätään ja ruokaa kypsennetään vielä muutama minuutti.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

MAITOHORSMA

Vihreä munakas

4 munaa
vajaa 1 dl nuoria maitohorsman lehtiä
4 rkl vettä
3 rkl juustoraastetta

Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon silputut maitohorsman lehdet, vesi ja juustoraaste. Ruskista rasva paistinpannulla ja kaada munakasseos siihen. Sekoita hyytyvää massaa haarukalla rauhallisin vedoin. Ravistele pannua välillä. Valuta valmiin munakkaan toinen puoli tarjoiluvadille ja kupoa toinen puoli päälle niin, että kaunis ruskistunut pinta jää päälle.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Kaalilaatikko

500 g karkeaksi raastettua kaalia
100 g karkeaksi raastettua palsternakkaa
3 dl vettä
2-3 dl maitohorsmasilppua
100 g purjosilppua
2 rkl oliiviöljyä
2dl puuroutumatonta riisiä
2dl vettä
100 g Koskenlaskijajuustoa
2 rkl soijajauhoja
½ tl maustesuolaa
2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä

Kaali ja palsternakka kiehautetaan vedessä. Purjo kuullotetaan öljyssä, riisi lisätään ja hetken kuluttua vesi ja myöhemmin maito. Seosta keitetään, kunnes riisi hiukan turpoaa. Suola, juusto ja soijajauho lisätään, sitten palsternakka-kaaliseos ja maitohorsma. Seos kaadetaan voideltuun paistovuokaan. Ja pinta peitetään seesaminsiemenillä. Lisätään muutama voi nokare pinnalle ja ruoka paistetaan 200°:ssa 1 tunti.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Horsma-porkkanamuhennos

3 porkkanaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
n. 1 1/2 silputtuja nuoria maitohorsman versoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
4 dl maitoa
1 tl rakuunaa
yrttisuolaa
ruohosipulia

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipuli. Hauduta niitä hetki tilkassa öljyä. Lisää joukkoon silputut maitohorsman versot. Ripottele päälle jauhot. Kaada hetken kuluttua pikkuhiljaa vesi ja maito koko ajan sekoittaen. Anna muhennoksen hautua noin 20 minuuttia. Mausta. Sopii tarjottavaksi esim. uunikalan kanssa.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Maitohorsma-sienikastike

1-2- rkl öljyä tai voita
1 silputtu sipuli
noin 100 g maitohorsman lehtiä tai aivan nuorta kasvustoa pienittynä
1 purkki (n.200 g) herkkusieniä, valutetaan
1 rkl vehnäjauhoja
1-2 dl kermamaitoa + sienien neste
suolaa, pippuria ja muskottia

Sipuli, sienet ja maitohorsman lehdet kaadetaan paistinpannuun öljyn joukkoon ja seosta haudutetaan muutama minuutti kuumassa rasvassa. Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon, kiehautetaan ja joukkoon lisätään neste. Kastiketta keitetään n. 10 minuuttia ja maustetaan joko yllä mainitulla tavalla tai kuivatulla persiljalla, kirvelillä ja jauhetulla korianterilla.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Maitohorsmaa parsan tavoin

Keitä nuoria maitohorsman versoja tilkassa vettä, joka on maustettu suolalla. Tarjoaparsan tapaan lämpimänä maustevoin kera.
Keitetyt voikukan nuput sopivat maitohorsman tavoin maustevoin kanssa nautittavaksi.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

PERSILJA

Paistettuja perunoita ja sipulia

8-10 pientä perunaa keitettynä ja kuorittuna
4 suurta sipulia kuorittuna ja ohuina viipaleina
1-2 rkl öljyä
1,5 rkl vähäsuolaista Tamari-soijakastiketta
2 rkl vettä
1-2 dl persiljasilppua

Öljy kaadetaan paistinpannulle, sipulit lisätään. Haudutetaan muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Sipulit eivät saa ruskistua. Perunat lohkotaan 2-4 palaan ja lisätään sipulin joukkoon. Sekoitetaan ja annetaan kuumentua. Tamari-soija ja vesi lisätään, hämmennetään ja keitetään muutama minuutti. Persilja sirotellaan pinnalle, kun ruoka kaadetaan tarjoiluastiaan.

Saman ohjeen mukaan voi tarjota myös pelkkää sipulia, 8 sipulia on hyvä annos neljälle hengelle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

SALVIA

Petti di pollo alla salvia

Mukaeltu Patricia Wellsin reseptistä (trattoria)

4 luutonta ja nahatonta kanan rintapalaa
3 rkl sitruunanmehua
5 rkl oliiviöljyä, josta 3 marinadiin ja 2 paistamiseen
28 tuoretta salvianlehteä
45 g suolatonta voita
hienoa merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2 sitruunaa, jotka puolitetaan koristeeksi

Asettele kanan rintapalat lasiseen uunivuokaan. Sekoita joukkoon sitruunanmehu, oliiviöljy ja tuoreet salvianlehdet. Kääntele rintapaloja, jotta marinadi levittyy niille tasaisesti. Peitä astia, laita syrjään ja anna rintapalojen marinoitua huoneenlämmössä 1/2-2 tuntia.
Ota rintapalat marinadista ja kuivaa ne talouspaperilla. Siivilöi marinadi pieneen astiaan ja poimi salvianlehdet siivilästä. Sulata voi 2 rkl:een oliiviöljyä isossa paistinpannussa. Tee tämä niin kuumalla pannulla, että voi-öljyseos alkaa tiristen kuplia. Laita rintapalat pannulle sileä puoli alaspäin. Paista rintapaloja pannua kevyesti välillä heilauttaen n. 5 minuuttia, kunnes palat ovat tasaisen kullanruskeita. Käännä palat ja mausta paistettu puoli suolalla ja pippurilla. Peitä rintapalat salvianlehdillä ja jatka paistamista 5-10 minuuttia, kunnes liha on valkoista mutta vielä mehukasta. Älä anna salvianlehtien kärventyä. Nosta paistetut rintapalat pannulta leikkuualustalle ja mausta vastapaistettu puoli suolalla ja pippurilla. Leikkaa palat pitkittäissuuntaisesti paksuhkoiksi siivuiksi ja asettele paistinvadille tai sopivalle lautaselle. Laita loput salvianlehdet palojen päälle ja peitä paistinvati foliolla. Kaada rasva paistinpannulta. Laita pannu takaisin liedelle ja anna kuumeta. Lisää jäljelle jäänyt marinadi pannulle ja sekoita puisella paistinlastalla, näin irroitat lihamehut pannulta alle minuutissa. Anna nesteen kiehahtaa kokoon, kunnes se on kauniin ruskeata ja kirkasta. Valuta neste kanasiivujen päälle ja ja koristele sitruunanpuolikkailla. Tarjoile heti risoton tai paistettujen perunoiden ja rapean salaatin kanssa.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Syysruukku

1/2 kg porkkanoita
1/2 kg lanttua
200 g selleriä
2 sipulia
2 dl kevytkermaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippurirouhetta
200 g juustoraastetta

Leikkaa kuoritut kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kerma ja jauhot keskenään ja kuumenna kattilassa koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon mausteet ja juustoraaste. Sekoita niin kauan, että juusto on sulanut. Lado kasvikset kerroksittain voideltuun vuokaan, kaada juustokastiketta kerrosten väliin ja päälle. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä 175 asteessa noin 2 ½ tuntia. Poista folio kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta pinta saa väriä.
Marttaliiton julkaisu: Vähemmän suolaa enemmän yrttejä.

Salvia-sipulitäyte paistettavalle linnulle

2 suurta keltasipulia
10 tuoretta salvian lehteä tai 2 rkl kuivattua
2 rkl voisulaa
3 dl korppujauhelmaa
2 tl suolaa
½ tl pippuria

Sipulit kuoritaan ja niitä keitetään vedessä 5 minuuttia. Tuoreita salvian lehtiä pidetään silmänräpäys kiehuvassa vedessä. Näin niistä saadaan pois kaikkein voimakkain maku. Sipulit ja salvia hakataan ja sekoitetaan voin, maisteiden ja korpppujauhojen kanssa. Ankka, kalkkuna tai muu lintu täytetään seoksella ja kypsennetään halutulla tavalla.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Saltimbocca

4 vasikanlihapihviä
8 siivua prosciutto-kinkkua
16 tuoretta salvianlehteä
2 rkl oliiviöljyä
loraus valkoviiniä
suolaa ja pippuria
hammastikkuja

Suolaa ja pippuroi vasikanlihapihvit (ja jauhota jos haluat). Kierrä kinkkusiivu pihvin ympärille ja kiinnitä siihen salvianlehdet hammastikulla. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista pihvit öljyssä molemmin puoli pienellä paistinpannulla kahdessa erässä. Lisää valkoviini ja ravistele pannua, jotta lihamehu irtoaa hyvin pohjasta. Pane kansi päälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä vielä hetki. Lisää vähän vettä tai viiniä jos näyttää liian kuivalta. Nosta pihvit lämmitetyille lautasille ja valuta paistinlientä päälle. Tarjoa esimerkiksi paprikasalaatin kanssa. Pöydässä saa mielellään olla vielä rapeita salaatinlehtiä.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Siankyljyksiä ja sipulia

6 kyljystä
suolaa ja pippuria maun mukaan
2 rkl öljyä
purkillinen herkkusieniä
6 pientä sipulia
12 oliivia
1 valkosiulin kynsi
6 salvian lehteä tai 1 tl kuivattua
2 dl tomaattipureeta

Kyljykset maustetaan ja paistetaan molemmin puolin ruskeiksi oljyssä. Sipuli kuoritaan ja niitä keiteään 5 minuuttia sienten kanssa. Lisätään tilkka vettä, jos sienten liemi ei riitä nesteeksi. Sipulit ja sienet hakataan, keitinliemi lisätään, samoin viipaloidut oliivit, pieneksi silputtu valkosipuli ja hienonnettu salvia. Lisätään tomaattipuree, seos kiehautetaan ja kaadetaan kuumana kyljysten päälle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

TILLI

Soijapapua ja tilliä

1 kg soijapapuja

Pavut pestään hyvin, liotetaan 10-12 tuntia ja keitetään kypsiksi. Jäähdytetään.

Ruokaisa papusalaatti

5 dl keitettyjä papuja
2 pienehköä omenaa ohuina viipaleina
1 purjo ohuina renkaina
2 rkl öljyä
1 rkl tomaattikastiketta
1-2 valkosipulin kynttä pieninä murusina
runsaasti silputtua tilliä

Kaikki aineet sekoitetaan. Haluttaessa joukkoon voi lorauttaan hiukan punaviinietikkaa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Paistetut soijapavut

2-4 silputtua sipulia
keitettyjä soijapapuja
1-2 rkl öljyä
tillisilppua

Sipuli kuullotetaan, mutta sitä ei ruskisteta. Soija pavut lisätään kuumenemaan. Maustetaan tuoreella tai pakastetulla tillillä. Soijapapuaterioilla ei syödä lihaa, kalaa eikä makkaroita. Soija itsessään on täydellistä ravintoa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kala-härkäpapuvuoka

6-8 hengelle

2 pakettia pakastekalaa
hiukan suolaa
1 l pakastettuja härkäpavun siemeniä tai taitepapuja 2-3 osaan leikattuna
2 dl vaahdotettua kermaa
2 dl tomaattimurskaa
1 dl tillisilppua
2 rkl tomaattisosetta

Pakastekala viipaloidaan uunivuokaan ja hiukan suolaa ripistellään kalojen pinnalle. Vuoka pannaan uuniin kypsymään noin 15 minuutiksi. Vaahdotettu kerma ja tomaatti sekitetaan, tilli ja tomaattisose lisätään. Kalavuoka otetaan uunista, jäiset tai tuoreet pavut kaadetaan kalapalojen ympärille ja ruoka valellaan kerma-tomaattiseoksella. Kalapaistetaan kypsäksi ja tarjotaan uuniperunoiden kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tillisilakat

600 g silakkafilettä
1 dl tillisilppua
1 dl persiljasilppua
0,5 dl ruohosipulisilppua
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
suolaa

Silakkafileet huuhdotaan ja kuivataan. Yrttisilput yhdistetään ja silakat täytetään seoksella ja taitetaan kalan muotoon. Jauhot ja voi sekoitetaan tahnaksi. Silakat ladotaan matalaan kattilaan ja jauho-voiseos pannaan nokareina kalojen väliin. Suolaa lisätään haluttaessa. Vesi kaadetaan ruuan joukkoon ja kaloja kypsennetään 6-8 minuuttia. Kattilaa ravistellaan silloin tällöin, että suurus tasoittuisi. Ruoka koristellaan yrttisilpulla ja tarjotaan perunan kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

VALKOSIPULI

Valkosipulilla täytettyjä kyljyksiä

8 ohutta siivua sianlihaa tai kyljystä, joista on poistettu luut.
1 kookas nippu persiljaa
2 valkosipulin kynttä
4 rkl jauhoja
suolaa, pippuria
2 rkl voita
1 dl olutta tai vettä

Persilja silputaan ja valkosipuli murskataan, seos kaadetaan neljälle lihapalalle ja loput neljä palaa niiden päälle. Lihat jauhotetaan, maustetaan ja paistetaan nopeasti kullanruskeiksi. Neste lisätään ja lihoja paistetaan miedolla lämmöllä kannellisessa padassa 30-45 minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Lammaspata

700-800 g lammasta
4 rkl jauhoja
suolaa
pippuria
1 rkl öljyä
1 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
1 tl rosmariinia
5 tomaattia
1 dl lihalientä tai valkoviiniä

Lampaanliha leikataanpaloiksi, käännellään suola-pippuri-jauhoseoksessa ja paistetaan voi-öljyseoksessa. Valkosipuli pienitään ja lisätään pataan tomaatin ja rosmariinin kanssa. Neste lisätään ja ruokaa kypsennetään tiiviskantisessa padassa miedolla lämmöllä tunnin verran tai kunnes liha on kypsää.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Kesäkurpitsaa provencelaiseen tapaan

500 g pientä kesäkurpitsaa
suolaa
2-3 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli silputtuna
1-3 valkosipulin kynttä
3 keskikokoista tomaattia kuorittuna ja lohkottuna( tomaattimurskaa tai jauhettuna pakastettua tomaattia)
1 rkl persiljasilppua
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
¼ tl rosmariinia
2 rkl kuivaa valkoviinia tai vettä
suolaa ja vasta jauhettua pippuria

Kesäkurpitsat pestään, kanta poistetaan ja leikataan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripsottele kurpitsanviipaleille suolaa ja anna niiden olla jääkaapissa puoli tuntia. Huuhdo suola kylmällä vedellä ja kuivaa viipaleet paperilla. Tätä suolakäsittelyä suositaan eteläisessä ruuanvalmistuksessa, jotta "kitkeryys" häviäisi ja palat pysyisivät rapeina. Toimenpide on turha ja lisää vain suolan kulutusta. Kokeile kuitenkin kerran!
Puolet öljystä kuumennetaa paistinpannulla ja kurpitsaviipaleet ruskistetaan kevyesti ja siirretään syrjään. Öljy kaadetaan pois ja uutta öljyä otetaan tilalle. Sipuli kuullotetaan pehmeäksi, valkosipuli lisätään. Hämmennetään minuutin verran, tomaatit, yrtit, viini ja kesäkurpitsa lisätään. Keitetään vielä 10 minuuttia ja maustetaan pippurilla ja suolalla. Kesäkuroitsan tulee olla "purtavaa". Tähän ruokaan voidaan kypsentää muitakin vihanneksi kesäkurpitsan lisäksi. Mukaan käyvät vihreä ja punainen paprika, kurkku, porkkana, myös sipulin määrää voi lisätä.
Tämä on mainio pakasteruoka ja sopii hyvin "kastikkeeksi" perunalle, lihapullille, pihveille ja kalalle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

VOIKUKKA

Syyspaistos

voikukan juuria
mustajuuria

kuorrutuskastike:
3 rkl voita
5 rkl = 0,75 dl vehnäjauhoja
3,5 dl mustajuurten keitinlientä
1 dl kermaa
2 munankeltuaista
sitruunamehua
muskottipähkinää tai korianteria
hiven mineraalisuolaa
mantelilastuja tai -rouhetta

Voikukan juuret raaputetaan varovasti puhtaiksi ja keitetään 5-10 minuuttia väljässä vedessä. Vesi kaadetaan pois ja juuret keitetään uudessa vedessä kypsiksi. Mustajuuret kuoritaan ja keitetään kypsiksi. Kypsät juuret pätkitään ja ladotaan tulenkestävälle, laakealle vadille. Kuorrutusta varten voi sulatetaan, jauhot lisätään ja seos kiehautetaan. Lisätään joukkoon mustajuurien keitinliemi ja annetaan kiehua pari minuuttia. Kastike otetaan pois liedeltä, lisätään kerma, samoin mausteet ja sitruunamehu. Kevyesti vatkatut munankeltuaiset lisätään kastikkeeseen ja paistos peitetään seoksella. Mantelilastut ripotellaan pinnalle ja ruoka saa paistua kauniin väriseksi noin 250°:ssa.

Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Provencelainen kasvis-voikukanlehtihöystö

3 suurta keltasipulia
2-3 punaista paprikaa
4-5 kypsää tomaattia
1 pieni kesäkurpitsa tai tavallinen kurkku
2 valkosipulin kynttä
10 kokonaista korianteria
mineraalisuolaa
1-2 rkl valko- tai punaviiniä tai sitruunamehua
½ tl timjamia
noin 2 rkl oliiviöljyä
8-10 vokukanlehteä ja runsaasti vettä keittämiseen

Sipulit hakataan hyvin pieniksi ja kuullotetaan öljyssä paksupohjaisessa kannellisessa astiassa. Paprikat ja tomaatit leikataan kuutioiksi ja kesäkurpitsa tai kurkku puolikuiksi. Kasvikset pannaan pataan, samoin mausteet ja halutessa vielä hiukan laakerinlehtiä ja mustapippuria. Seosta keitetään kannen alla kymmenisen minuuttia.
Voikukanlehdistä irroitetaan keskiruodit ja lehdet leikataan sentin suikaleiksi. Niitä keitetään viitisen minuuttia väljässä vedessä, vesi valutetaan pois. Lehtisuikaleet lisätään kasvishöystöön ja ruokaa keitetään noin 15 minuuttia ilman kantta. Suola, viini tai sitruunamehu lisätään. Kasvishöystöä voi tarjota kuumana tai kylmänä.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Voikukka-perunalaatikko

800 g perunoita
2 keltasipulia
2-3 rkl öljyä tai voita
100 g voikukanlehtiä
2 dl juustoraastetta
2 tl suolaa, pippuria, raastettua muskottipähkinää
1 dl kermaa + 1 dl maitoa

Perunaa kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi, huuhdotaan kylmässä vedessä ja valutetaan huolella. Sipulit kuoritaan ja viipaloidaan. Sipulit kuullotetaan kevyesti öljyssä, perunaviipaleet lisätään ja sekoitusta paistetaan muutama minuutti. Voikukanlehdet huuhdotaan, keskiruodit poistetaan, niitä ei käytetä. Lehtiä keitetään väljässä vedessä 3-5 minuuttia. Vesi valutetaan pois ja lehdet leikataan palasiksi, ei kuitenkaan pieneksi silpuksi.
Tulenkestävä vuoka voidellaan ja pohjalle pannaan kerros sipuli-perunaseosta. Maustetaan suolalla, pippurilla ja muskotilla. Seuraavaksi lisätään kerros voikukanlehtiä ja niiden päälle juustoraastetta. Näin jatketaan, päällimmäiseksi kerros sipuli-perunaseosta. Vuoka peitetään kannella tai alumiinifoliolla ja pannaan 225-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Sitten lisätään kermamaito ja paistamista jatketaan ilman kantta kunnes perunat ovat pehmeitä, n. 20-30 minuuttia.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Kesäkurpitsa-voikukkapata

2 tl oliiviöljyä
2 tl voita
noin 500 g kesäkurpitsaviipaleita
15-20 voikukanlehteä ilman keskiruoteja
3 kookasta keltasipulia silputtuna
5 sellerinvartta ohuina viipaleina
1 rkl persiljasilppua
1 rkl basilikasilppua
1 tl rakuunasilppua
1 kookas valkosipulinkynsi pienenä silppuna
mineraalisuolaa
2 dl juustoraastetta

Kesäkurpitsaviipaleet paistetaan rasvassa molemmin puolin ja siirretään odottamaan lämpimään paikkaan. Sipuli kuullotetaan, sellerinvarret, tomaatit ja valkosipuli lisätään. Seosta kypsennetään puolisen tuntia, kunnes selleri on kypsää. Kesäkurpitsaviipaleet nostetaan seoksen päälle ja juustoraaste lisätään pinnalle. Annetaan paistua kannen peittämänä viitisen minuuttia.
Voikukanlehdet voi lisätä ruokaan joko raakoina tai kiehautettuina. Raa’at lehdet lisätään saman aikaisesti sellerinvarsien kanssa. Keitetyt lehdet lisätään juuri ennen kesäkurpitsaviipaleiden lisäämistä. Voikukan nuput sopivat mainiosti tähän ruokaan. Nekin voidaan lisätä ruokaan joko raakoina tai nopeasti kiehautettuina.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Voikukanlehtikääryleet

suuria voikukanlehtiä
mitä tahansa viljapuuroa tai laatikkoa
porkkanaa tai punajuurta
selleriä tai palsternakkaa
mäkimeiramia
pähkinärouhetta
omenaraastetta tai taatelia

Valitse sopiva juures ja raasta se. Pese voikukanlehdet huolella. Yhdistä täytteen aineet massaksi ja mausta. Tee massasta ja lehdistä kääryleitä. Paista kääryleet paistinpannulla.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

VUOHENPUTKI

Vuohenputkea venäläiseen tapaan

eli Vuohenputki-perunamuhennos

100 g tuoretta vuohenputkea
100 g perunaa
15 g keltasipulia
15 g tomaattisosetta
tilliä
100 g smetanaa
suolaa maun mukaan
Nuoret vuohenputken lehdet ja varret pienitään ja keitetään miedossa suolavedessä lähes kypsiksi. Valutetaan. Peruna ja sipuli viipaloidaan ja kuullotetaan kevyesti rasvatilkassa kattilassa. Lisätään hiukan vettä, samoin vuohenputki ja smetana. Haudutetaan kypsäksi ja maustetaan tomaattisoseella ja tillillä.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Vuohenputkimuhennos

tuoreita, supullaan olevia vuohenputken lehtiä
maissi- tai kokojyvävehnäjauhoa
soijakastiketta
vettä
(maitoa)
Kasta lehdet kuumaan veteen ja silppua ne joko tehosekoittimella tai veitsellä. Suurusta vesi jauhoilla. Sekoita lehdet suurustettuun veteen. Lisää soijakastike. (tai suola). Lisää pieni voisilmä. Muhennos ei tarvitse muita mausteita.

Muhennosta voit käyttää myös lasagnen täytteenä. Lisämällä vettä muhennoksesta saadaan keittoa. Samalla tavalla voi tehdä muhennoksen myös jauhosavikasta, mutta sen kanssa kannattaa käyttää hieman runsaammin soijakastiketta.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Vuohenputki-kaalipata

2 rkl öljyä
150 g sipulia hienoksi silputtuna
2 maustemitallista karria
noin 300 g kaalia ohuna suikaleina
noin 300 g pinaattikiinankaalin lehtiruoteja pieninä paloina ja hiukan myös lehtiä
2 dl nuoria vuohenputken lehtiä karkeana silppuna
3 dl A-piimää
(1 tl mineraalisuolaa)

Sipulit kuullotettaan öljy-karriseoksessa, kaali sekä pinaattikiinankaali ja vuohenputki lisätään joukkoon. Seosta kypsennetään ahkerasti käännellen viitisen minuuttia. Piimä lisätään joukkoon ja haluttaessa myös hiukan suolaa. Kasviksia kypsennetään kannen alla, kunnes kaali on kypsää. Pinaattikiinankaalin voi korvata kiinankaalilla tai tavallisella kaalilla.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Vuohenputki-sipulipaistos

500 g sipulia
2-3 dl vuohenputken nuoria lehtiä ja versoja
valkokastiketta kuorrutukseen
2 dl juustoa

Sipulit halkaistaan ja keitetään vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Sipulinpuolikkaat nostetaan paistinvadille ja peitetään kastikkeella, joka on tehty puoliksi maidosta ja puoliksi sipulin keitinvedestä ja maustettu juustolla ja vuohenputkisilpulla. Paistetaan uunissa kunnes kastike kuorruttuu kauniinväriseksi. Paistoksen voi valmistaa myös halkaistuista, kiehautetuista purjoista.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Vuohenputkipaistos

5 dl keitettyjä riisi- tai ohrasuurimoita
2-3 dl vuohenputken nuoria lehtiä
150 g sulatejuustoa
2 sipulia
2 munaa
1 dl maitoa
1/2-1 tl suolaa

Hienonna vuohenputken lehdet ja sipulit. Leikkaa sulatejuusto kuutioiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa tunnin verran.
Pirjo Kytövuori - Arja Hopsu-Neuvonen, Kanankaalista karpaloon.

Vuohenputkella höystetty kasvispata

4-5 kookasta porkkanaa
2 keltasipulia
1 hapahko omena
25 g voita
1 tl karria
noin ½ dl vettä
2 dl hyvin nuoria vuohenputken lehtiä
(hiukan maustesuolaa)

Porkkanat kuoritaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Sipulit kuoritaan, halkaistaan ja leikataan ohuiksi viipaleiksi. Karri ja voi kiehautetaan, porkkanat ja sipuli lisätään joukkoon. Hämmennetään hetkinen. Omena lisätään joukkoon viipaleina tai raasteena, vuohenputki silputtuna, viimeiseksi lisätään vesi. Kasviksia keitetään kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausteeksi haluttaessa hiukan suolaa ja persiljaa.
Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

MUITA PÄÄRUOKIA JA NIIDEN LISUKKEITA

Reneen pastakastike munakoisosta

2 keskikokoista munakoisoa
6 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
4 kypsää tomaattia
suolaa ja mustapippuria
pieni nippu lehtikorianteria,vaihtoehdoksi käy viherminttu

Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja ripottele leikkauspinnoille suolaa. Käännä suolatut pinnat alaspäin ja jätä puoleksi tunniksi rauhaan niin munakoison kitkerä neste valuu pois. Kuivaa keittiöpaperiin ja laita 180-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi. Leikkaa munakoisot vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi ja paista siivut kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Nosta ne lautaselle. Paista silputtu sipuli ja paloitellut tomaatit. Yhdistä kaikki ainekset, rouhi päälle pippuria ja mausta suolalla. Lisää hienonnettu korianteri ja tarjoile sekoitus pastan kanssa. Jos haluat, voit tarjoilla ruuan kanssa parmesan-lastuja tai -raastetta. Myös paahdetut ruisleivänsiivut sopivat pöytään.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Maailman yksinkertaisin pastakastike

75 g suolatonta voita
3-4 rkl kesäkynteliä
hienoa merisuolaa
500 g tagliatellea tai fettuccinia
raastettua parmesaani-juustoa

Ota sopiva keittoastia, josta voit myös tarjoilla pastan. Laita miedolle lämmölle ja lisää voi ja silputtu kynteli. Ota keittoastia liedeltä heti kun voi on sulanut. Laita 6 l vettä kiehumaan toiseen kattilaan ja lisää veteen loraus oliiviöljyä. Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää suola ja pasta. Sekoittele muutaman kerran, ettei pasta tartu pohjaan tai liimaudu toisiinsa kiinni. Keitä al dente ja valuta. Jätä pohjalle tilkka vettä, jotta yrttivoi sekoittuu paremmin. Kaada pasta ja kuuma vesitilkka yrttivoin joukkoon ja kääntele ilmavasti. Tarjoile yrttivoipasta soppalautasilta ja ripottele annosten päälle vastaraastettua parmesaania. Aterialla voitte kaikki todeta, että yksinkertaiset asiat voivat olla maailman parhaita.
Saman pastan voit tehdä myös muista yrteistä, esimerkiksi rosmariinista ja salviasta.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Spagettikastike

tofukuutioita
varsiselleriä
2 porkkanaa
puoli omenaa
2 kuorittua ja murskattua tomaattia
suolakurkkua
tuoretta basilikaa
tuoretta mäkimeiramia
jalapeno-paprikaa
oreganoa
chilipippuria
timjamia

Viipaloi varsiselleri ja raasta porkkanat ja omena. Kuutioi suolakurkku. Ruskista tofukuutioita erikseen hetki. Lisää vihannekset pannulle ja freesaa. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna hautua pehmeäksi.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Yrteillä marinoitua lihaa

2 tl salviaa
1 tl basilikaa
1 tl timjamia
½ tl kynteliä
1 tl kirveliä
1 tl rakunaa
1 laakerinlehti
4 dl öljyä
6-8 siivua riiputettua lihaa

Marinadi sekoitetaan ja lihaa seisotetaan liemessä vuorokausi. Käännellään välillä. Liha otetaan pois liemestä, kuivataan ja paistetaan kypsäksi. Suolataan ja pippuroidaan lopuksi ja pidetään kuumana. Marinadi keitetään hiukan kokoon, siivilöidään ja kaadetaan lihojen päälle ruokaa tarjoiltaessa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Tyrnisilakat

400 g silakkafileitä
½ tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
½ dl tillisilppua
1 sipuli
½ dl kermaa
½ dl vettä
1 dl tyrnimehua

Poista fileistä selkäevät. Hienonna sipuli. Levitä fileet työpöydälle nahkapuoli alaspäin ja ripottele niille mausteet sekä tilli- ja sipulisilppu. Kääri fileet rullalle ja pane kattilaan. Kaada kerma-vesi-tyrnimehuseos päälle. Kypsennä hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Ruoan voi kypsentää myös uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai mikroaaltouunissa täydellä teholla 9-10 minuuttia.
Kanankaalista karpaloon.

Basilikasuolattu kirjolohi

n 1 kg kirjolohifileetä
2-2 1/2 rkl karkeaa suolaa
2 tl hunajaa (+2 tl kuumaa vettä, jos hunaja on kovaa)
5-10 oksaa tai 4 rkl karkeaksi silputtua basilikaa
(1 rkl vodkaa)

Pane suolausastian pohjalle 1/2 rkl suolaa ja 1-3 oksaa basilikaa. Aseta kalafilee astiaan nahkapuoli alaspäin, ripota päälle tasaisesti karkea suola, sulata hunaja juoksevaksi kuumassa vesitilkassa (tai mikroaaltouunissa) ja tiputa 1 tl hunajapisaroita kalan pintaan - halutessasi lisäaromia tiputtele kalan pintaan myös 1/2 rkl vodkaa, peitä kalan pinta basilikanoksilla tai silputulla basilikalla. Käsittele toinen kalafilee samoin ja aseta se nahkapuoli ylöspäin ensimmäisen päälle. Ripota vielä kalojen päälle suolaa ja basilikaa. Pane päälle paino ja anna seistä viileässä n 1 vrk.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Basilikanlehtikääryleet

Mammuttibasilikan lehtiä
200 g keitettyä lohta
100 g kuorittuja katkarapuja silputtuna
1 kananmuna
1 rkl kerma-vesiseoksessa liotettua, haarukalla hienonnettua valkeaa leipää
2 tl tilliä silputtuna
(2 murskattua valkosipulinkynttä)

Kastike:
kuivaa valkoviiniä
kermaa

Kasta basilikanlehdet kiehuvaan veteen. Täytä ne lohi-katkarapumassalla. Lado kääryleet uunivuokaan, pane kastikkeeksi hiukan kiehuvaa vettä, valkoviiniä ja kermaa. Kypsennä 200 asteessa uunissa 10-15 minuttia valellen niitä välillä kastikkeella. Mikroaaltouunissa 2-3 minuttia täydellä teholla. Basilikakääryleet sopivat tarjottavaksi lämpimänä alkuruokana tai kylmänä esimerkiksi cocktailpalana (jätä silloin kerma pois kastikkeesta).
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Krassinlehtikääryleet

24-30 krassinlehteä
1 tl huuhdottuja, silputtuja kapriksia
1 tl hienonnettua maustekurkkua
1 tl persiljaa ja 1 tl kirveliä
keitettyä riisiä
2 rasiaa anjovisfileitä
vajaa 1 dl valkoviiniä
1 tl yrttiviinaetikkaa
oksa timjamia
1 laakerinlehti
2 tl oliiviöljyä

Leikkaa varret krassinlehdistä. Sekoita mausteet riisiin. Huuhdo ja valuta anjovikset, leikkaa ne kapeiksi suikaleiksi, yksi kutakin lehteä kohti. Pane teelusikallinen yrttiriisiä jokaisen lehden keskelle ja peitä anjovissuikaleella. Käännä lehden reunat sisäänpäin, pyöritä sitten kuin savuketta ja jätä sauma alle. Järjestä kääryleet matalaan vuokaan ja kaada päälle viini sekä etikka. Lisää timjami ja laakerinlehti ja pane uuniin hautumaan alhaiseen lämpöön tai 300 asteeseen 15 minuutiksi. Siirrä kääryleet tarjoiluastiaan. Keitä uuniastialle jäänyt viini kokoon kovalla lämmöllä kunnes jäljelle jää noin 2 tl. Sekoita tämä tilkanen oliiviöljyyn ja kaada kastike käärylöille. Jäähdytä ja tarjoile.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Sipulipaistos uusista sipuleista

2 - 3 nippua uusia sipuleita
vettä
(suolaa)
kermaa tai munamaitoa
1 dl tomaattikastiketta tai täysin kypsiä tomaatteja
1 tl meiramia, kirveliä tai persiljaa
juustoviipaleita

Sipulit kuoritaan, kiehautetan ja ladotaan voideltuun uunivuokaan. Kerma ja tomaattisose tai pehmeät, lohkotut tomaatit sekoitetaan. Maustetaan suolalla ja pippurilla sekä maustevihanneksilla ja kaadetaan vuokaan sipuleiden päälle. Peitetään juustoviipaleilla ja paistetaan 225 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja paistos on kauniin ruskea.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Soijapapumureke
3 dl kypsäksi keitettyä soijapapuja
4 pientä, raakaa perunaa
2 sipulia
1 dl pehmeiksi liotettuja luumuja
1 dl rusinoita
2 dl keitettyjä ohraryynejä tai riisiä
1 dl paahdettuja maapähkinöitä
yrttejä: kynteliä, oreganoa, basilikaa
(suolaa)

Kaikki ainekset jauhetaan tai hienonnetaan ja mureke vaivataan huolellisesti. Pitkänomainen vuoka voidellaan ja korppujauhotetaan hyvin. Mureke paistetaan kauniin ruskeaksi, 30 - 40 minuuttia 250 asteessa. Kumotaan kypsänä tarjoiluvadille. Voidaan pakastaa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Elokuun herkku

nokare voita
1 sipuli
2- 3 dl paloiteltuja tatteja
1 pieni kukkakaali
1 pieni parsakaali
kirveliä
tilliä ja tillinsiemeniä
1 - 2 dl kermaa tai kasvislientä
suolaa

Sipuli hienonnetaan ja kuullotetaan voissa. Paloitellut tatit lisätään ja paistetaan kevyesti. Kaalit paloitellaan ja lisätään pannuun. Kypsytetään hiukan. Kerma tai kasvisliemi lisätään. Seosta haudutetaan miedolla lämmöllä kannen alla 10 - 15 minuuttia. Kaalit saavat jäädä kovan kypsiksi. Maustetaan.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Kaalismetanavuoka

1 kg valkokaalia
2 dl tomaattimurskaa
3 dl hapankaalia
2,5 dl smetanaa
3 dl keitettyä riisiä tai ohraa
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
suolaa tai pilkottuja suolakurkkuja
2-3 rkl öljyä

Suikaloi kaali ja hauduta suikaleita hetki öljyssä. Lisää kattilaan noin puoli desilitraa vettä ja jatka hauduttamista kunnes kaali on puolikypsää. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa vettä, koska riisi imee sitä itseensä. Laita seos voideltuun vuokaan. Kypsennä 200:ssa asteessa noin tunti.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Hirssi-kasvislaatikko

hirssiä
kasvisöljyä
porkkanaa
palsternakkaa
selleriä
punaisia linssejä
soijajauhoa
kermamaitoa
soijakastiketta
Frantsilan yrttisuolaa
mustapippuria
liperiä
juustoraastetta
sesaminsiemeniä

Keitä hirssi ja valuta hyvin. Keitä linssit. Raasta kasvikset ja freesaa niitä paistinpannulla. Yhdistä kaikki aineet paitsi juusto ja sesaminsiemenet massaksi ja mausta. Laita massa voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta ja seesaminsiemeniä. Paista 175 asteessa 45 minuuttia.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Jauhosavikkapaistos

8 kypsää perunaa
1-2 sipulia
1 l jauhosavikanlehtiä
2-3 rkl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 tl kirveliä
ripaus suolaa
1 tlk kermaviiliä
3 dl juustoraastetta

Kiehauta savikanlehdet vähässä vedessä, valuta ja hienonna. Kuullota hienonnettuja sipuleita hetki öljyssä. Lisää joukkoon savikkasilppu. Anna hautua hetki. Mausta. Viipaloi perunat ja levitä ne voidellun uunivuoan pohjalle. Kaada päälle ensin savikkamuhennos, sitten kermaviili. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kuorruta 200 asteessa, kunnes pinta saa väriä.
Kanankaalista karpaloon.

Virpin mausteikas vihannespata

gluteiinia tai tofukuutioita
porkkanaa
vihreitä papuja
kukkakaalia
kesäkurpitsaa
tomaattia
soijakastiketta
hunajaa
öljyä
rosmariinia
timjamia
basilikaa
kuminaa
currya
tuoretta tai kuivattua inkivääriä
chilipippuria

Raasta porkkana ja paloittele muut vihannekset. Laita kasarin pohjalle tilkka öljyä ja kuumenna yrttimausteita öljyssä. Lisää tofukuutiot tai gluteiini ja paista niitä hetki. Lisää raasteet ja vihanneskuutiot ja freesaa. Lisää teelusikallinen soijakastiketta ja veitsenkärjellinen hunajaa. Lisää vähän vettä. Laita pata 125-asteiseen uuniin muhimaan noin 20 minuutiksi.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Mirjamin punajuuripihvit

punajuuria
maissijauhoa tai muita jauhoja
yrttisuolaa
kasviöljyä
maitoa
rakuunaa
basilikaa
ranskankermaa

Keitä punajuuret ja kuori ne. Leikkaa ne noin yhden sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sekoita jauhot ja yrttisuola tasaiseksi seokseksi. Kierittele punajuurisiivut jauhoseoksessa. Paista jauhotetut siivut paistinpannulla öljyn ja voin sekoituksessa. Kaada päälle maitoa ja anna hautua hetki. Mausta pihvit yrteillä ja ranskankermalla. Samalla tavoin voit tehdä pihvit kesäkurpitsasta. Sitä ei kuitenkaan pidä keittää.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Rosmariinin makuiset uuniperunat

suuria perunoita

mausteseos:
yrttisuolaa
sesamöljyä
kurkumaa
rosmariinia

Pese ja harjaa perunat ja puolita ne. Voitele ne sitten mausteseoksella ja paista noin puoli tuntia 200 C° lämmössä.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Banaaniriisi

1 dl öljyä
1 banaani
1 sipuli
1 dl ruskeaa riisiä
3 dl vettä
½ sitruunan mehu
rosmariinia
timjamia
yrttisuolaa
valkosipulia

Banaani ja sipuli pilkotaan. Riisiä haudutetaan öljyssä kymmenisen minuuttia, sipulit ja banaani lisätään. Kuumennetaan hetki, vesi lisätään. Keitetään, kunnes riisi on kypsää. Valkosipuli ja sitruunamenu lisätään. Seos kiehautetaan ja maustetaan.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Intialainen kukkakaali

1 kookas kukkakaali
2 tomaattia
2 sipulia
½ dl öljyä
1 tl yrttisuolaa
1 tl kurkumaa tai karria
kuminaa
meiramia

Sipulit kuoritaan ja hienonnetaan. Öljy kuumennetaan kasarissa, sipulit, tomaatit lohkoina, yrttisuola, kurkuma, kumina ja meiramilisätään. Haudutetaan pari minuuttia ja tarvittaessa lisätään tilkka vettä. Kukkakaali pestään, lohkotaan ja pannaan seokseen hautumaan kypsäksi. Syödään riisin tai perunoiden kanssa.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Mahlapannari

3 munaa
1 l mahlaa
2 dl maitojauhetta
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 l juuresraastetta (porkkanaa, selleriä, perunaa, purjoa) tai noin 2 dl kiehautettua hienonnettua nokkosta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota hetki. Kaada taikina voidellulle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Kanankaalista karpaloon.

Fenkolipata

kypsää riisiä
fenkolia
porkkanaa
tomaattimurskaa
soijakastiketta
basilikaa
yrttisuolaa
juustoraastetta

Lohko porkkanat pieniksi paloiksi ja paloittele fenkoli. Freesaa kasvikset öljyssä ja hauduta pehmeiksi. Lisää kypsä riisi ja mausta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 175 asteessa 25 minuuttia.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Yrtti-iisorösti

4 isoa perunaa
2 porkkanaa
2 rkl voita
2 tl silputtua yrtti-iisoa
1 tl suolaa

Pane hyvin pestyt perunat ja porkkanat kylmään veteen kuorineen kiehumaan. Keitä 5 minuuttia, kaada vesi pois ja anna niiden jäähtyä. Kuori perunat ja porkkanat ja raasta ne karkeaksi. Jos omistat röstiraastimen, käytä sitä. Lisää silputut yrtit ja suola ja sekoita massa.
Kuumenna voi pannussa, laita peruna-porkkanamassa siihen, painele tasaiseksi, noin parin sentin paksuiseksi kakuksi. Kun seos on paistunut, käännä paistos öljyn kannen avulla. Lisää tarvittaessa hiukan voita. Paista toinen puoli samoin. Ripottele pinnalle hiukan silputtuja yrttejä.
Tarjoa rösti liha-tai kalaruoan lisäkkeenä.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

Aniksella maustetut porkkanat

Viipaloi porkkanat ohuelti ja viistoon. Pane sopivaan kattilaan. Kiehauta toisessa kattilassa hiukan vettä, nokare voita, 1 tl sokeria, 1 tl rouhittuja aniksia sekä suolaa ja pippuria. Kaada porkkanoiden päälle, nestettä on oltava niin että porkkanant peittyvät. Kiehauta porkkanat kunnolla. Nosta sitten kattila liedeltä ja anna seisoa 10 minuuttia. Kokeile porkkanoita haarukalla. Melkein kaiken nesteen pitäisi olla imeytynyt porkkanoihin, joiden pitäisi tuntua pureskeltavilta, ei pehmeiltä.
Porkkanat sopivat lisukkeiksi kaiken paistetun kanssa.
Annemärta Borgen, Minun yrttini.

Purjomuhennos kahdelle hengelle

noin 100 g purjoa (1-2 kpl) parin millimetrin viipaleina
10-15 g voita
½ tl currya
½ tl salviaa
haluttaessa ripaus suolaa
1 dl maitoa
1 dl kermaa

Voi sulatetaan kattilassa, curry ja purjo lisätään. Hämmennetään miedollä lämmöllä 3-5 minuuttia. Ei saa ruskettua! Maito ja kerma lisätään, keitetään, kunnes purjo on kypsää. Salvia lisätään. Muhennos on valmista kun nestettä on niukasti. Jos lientä on runsaasti on ripsiteltävä joukkoon jauhoja ennen purjon kypsentymistä.

Muhennoksesta saa todellista juhlaruokaa, kun lisää siihen kypsennyksen loppuvaiheessa muutaman ruokalusikallisen homejuustoa. Suolaa ei saa silloin lisätä.

Kasvissyöjälle tämä muhennos on perunan kastiketta, muut nauttivat sitä keitetyn kalan tai pihvien kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.