Rohdot ja kosmetiikka

Fytoterapia eli yrttilääkintä käsittää sekä varsinaisen rohtokasveilla lääkitsemisen että yrttien käytön ravintona ja mausteena. Terveellinen ruokavalio on oleellinen osa yrttilääkintää.

Yrttihoidoilla pyritään sairauden hoidon lisäksi vahvistamaan elimistöä ja ennaltaehkäisemään sairauksia nostamalla elimistön vastustuskykyä. Yrteillä on yleensä munuaisia vahvistava ja nestettä poistava vaikutus. Yrtit tehostavat erityselinten toimintaa ja edesauttavat siten elimistön puhdistumista kuona-aineista.

Kosmeettiset tuotteet on mahdollista valmistaa itsekin; säästät rahaa, vältyt lisäaineilta ja tiedät mitä ihollesi laitat. Tiesitkö esimerkiksi, että voit hoitaa suuhygieniaa mustaherukan lehtiuutteella, ja että nokkosvesi pitää kädet vaaleina ja kauniina. Selluliittiin taas voi auttaa juolavehnän tuoreista juurista puristettu mehu.

Kokeilepa esimerkiksi näitä:

  • Vesiheinää väsähtäneille (Marika Burtonin mukaan):
    Jos olo tuntuu raihnaiselta ja silmät turvonneilta, on aika ottaa vesiheinäkäsittely. Kerätään kulhollinen vesiheinää, huuhdellaan ja silputaan se. Osasta tehdään herkullinen salaatti: vesiheinää, tomaatteja, kurkkuja, purjoa yms. ja salaatinkastiketta. Loput vesiheinistä hierotaan kasvoille ja taputellaan silmäluomille. Annetaan olla hetki, huuhdellaan pois raikkaalla vedellä. Olo on virkeämpi.

  • Kamomilla on hyvä kasvi lastenhoidossa. Jos vatsaa nipistää, mietoa kamomillateetä voi tarjota pienille tuttipullosta. Ja jos vauva kärsii vaippaihottumasta tai on muuten vain itkuinen, rauhoittava kamomillakylpy tekee hyvää. Tosin on huomioitava mahdollinen allergisuus kamomillalle.


Vakavat sairaudet vaativat aina lääkärinhoitoa. Omin päin ei pidä ryhtyä itseään lääkitsemään. On myös noudatettava lääkärin hoitoohjeita. Lääkärin määräämien lääkkeiden annostusta ei tule vähentää tai lopettaa ilman hoitavan lääkärin suostumusta

Lähdemateriaalina rohto-ohjeisiin olemme käyttäneet mm. Frantsilan Yrttitilan kurssimonisteita. Kosmetiikkaosio taas perustuu Anu Rannan ja Kristiina Ounapuun teoksiin. Kiitoksemme heille yhteistyöstä.