Rohdot ja kosmetiikka

KASVOT

Kasvovedet

Ihovoiteet

Naamiot

Kuorinta

Kasvovedet:

Yrttikasvoveden perusohje

1-2 rkl kuivattua yrttiä
1 dl vettä

Käytä apteekista saatavaa tislattua vettä tai puhdasta sadevettä. Kasvovesi tehdään samalla tavalla kuin tee. Kaada kiehuva vesi yrteille ja anna hautua vähintään 15-30 minuuttia. Siivilöi jäähtynyt uute sideharson, suodatinpussin tai tiheän siivilän läpi ja pullota. Voit lisätä kasvoveteen pari tippaa kasviöljyä, esim. manteliöljy on erinomaista ihoa hoitavien ominaisuuksiensa vuoksi. Kasviöljy pehmittää ihoa, ja tuoksuöljyllä voit tehostaa yrttien omaa tuoksua. Älä kuitenkaan lisää tuoksuöljyä, jos olet taipuvainen yliherkkyyteen. Omenaviinietikka lisää yrttien supistamiskykyä iholla ja jättää sille oikean happamuuden.

Kasvovesi tulisi säilyttää käyttökertojen välillä jääkaapissa, koska siihen ei ole lisätty säilöntäaineita. Se pysyy raikkaana yhtä kauan kuin mikä tahansa tuoretuote eli noin viikon verran.

Kukkaiskasvovesi

1 tl kehäkukkaa
1 tl kamomillaa
puna-apilan kukkia
1 dl tislattua vettä
5 tippaa manteliöljyä

Tee kuten perusohjeessa. Sopii kaikille ihotyypeille.

Ruusuinen kasvovesi

2 tl ruusun terälehtiä
1 tl orvokkia
1 dl tislattua vettä tai sadevettä
5 tippaa manteliöljyä
(3 tippaa ruusuöljyä)

Valmista perusohjeen mukaan. Sopii kaikille ihotyypeille.

Supistava kasvovesi

1 tl laventelia
1 tl minttua
1 tl poimulehteä
1 dl tislattua vettä tai sadevettä
5 tippaa manteliöljyä
(2 tippaa piparminttuöljyä)

Kaada kiehuva vesi yrteille ja anna hautua n. 1/2 t. Suodata seos, lisää manteliöljy ja, halutessasi raikasta tuoksua, myös piparminttuöljyä. Kasvovesi sopii suurihuokoiselle ja epäpuhtaalle iholle.

Unkarilainen vesi

2 dl valkoviiniä
4 rkl kuivattua rosmariinia
tippa appelsiiniöljyä
2 tippa sitruunaöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna niiden seistä viikon verran, ravistele seosta silloin tällöin perusteellisesti. Suodata ja pullota. Tuoksu on ihana, mutta jos se tuntuu liian voimakkaalta, lisää hieman appelsiininkukkavettä. Unkarin muinaisen kuningattaren Elisabethin kerrotaan hoitaneen tällä vedellä kauneuttaan, parantuneen halvauksesta ja menneen naimisiin vielä 72 vuoden iässä.

Ihovoiteet

Ihovoiteen perusohje:

Lämmitä vaha, rasva ja öljy, siis ohjeen mukaiset rasvaiset ainekset, vesihauteessa koko ajan hämmentäen, kunnes keitos on kokonaan sulanut. Ota se liedeltä ja lisää yrttiuute pisaroittain koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää sitten mahdollinen säilöntäaine ja tuoksuöljy ja vatkaa, kunnes voide on paksua ja kylmää. Purkita. Voidetta on hyvä säilyttää käyttökertojen välillä jääkaapissa. Tuoksuöljyä voidaan käyttää poistamaan yrttien usein voimakasta lääkkeenomaista tuoksua. Voit käyttää mitä tahansa luonnon parfyymiöljyä, kuten ruusua, jasmiinia tai laventelia. Mikäli olet allerginen, älä kuitenkaan lisää tuoksua.

Kamomillavoide

1 1/2 rkl keltaista mehiläisvahaa
1 rkl valkoista mehiläisvahaa
1 rkl lanoliinia
6 rkl manteliöljyä (avokadoöljyä)
2 rkl tislattua vettä
1/2 tl booraksia
2 rkl kamomillauutetta
3 tippaa bentsoetinktuuraa

Noudata perusohjetta. Lämmitä erillisessä kattilassa tislattu vesi ja booraksi, kunnes booraksi on täysin liuennut. Lisää se kamomillauutteen jälkeen, lisää sitten bentsoetinktuura. Sopii kuivalle, herkälle ja vanhenevalle iholle.

Herkkäihoisen voide

3 rkl kaakaovoita
3 rkl manteliöljyä
3 rkl avokadoöljyä
2 rkl rohtoraunioyrttiuutetta

Rohtoraunioyrttiuute keitetään apteekin "mustajuuresta" suhteella 2 tl yrttiä ja 1 dl vettä. Tee muuten perusohjeen mukaan.

Piparminttuvoide

2 rkl kookosöljyä
1 rkl manteliöljyä
2 tippaa omenaviinietikkaa
tippa piparminttuöljyä

Tee perusohjeen mukaan. Tuoksuu raikkaalta ja virkistää ihoa. Sopii kaikille ihotyypeille.

Naamiot

Yrttijauheesta valmistetun naamion perusohje:

1/2 rkl yrttijauhetta
1 rkl kaoliinisavea tai arrowjuurijauhetta tai maissijauhoja tai kaurajauhoja
n. 1 rkl jogurttia, kermaa tms. nestettä
(1 tl hunajaa tai 2 tippaa manteliöljyä)

Sekoita aineista paksu valumaton velli, jonka levität puhtaille kasvoillesi (silmänympärysihoa lukuunottamatta) 10-20 minuutiksi eli kunnes se on kuivunut. Huuhdo naamio pois haalealla vedellä ja vielä lopuksi ihollesi sopivalla yrttikasvovedellä.

Kasvimehusta valmistetun naamion perusohje:

1 rkl kaoliinisavea tai arrowjuurijauhetta tai maissijauhoja tai kaurajauhoja
n. 1 rkl kasvimehua
(1 tl hunajaa tai 2 tippaa manteliöljyä)

Valmista kuten edellinen.

Nokkosnaamio

1/2 rkl nokkosjauhetta
1 rkl maissijauhoa
n. 1 rkl kermaa
1 tl hunajaa tai 1 rkl maissijauhoja
1 rkl nokkosmehua
1 tl hunajaa

Tee perusohjeen mukaan. Naamio jää kosteaksi. Ihosi tuntuu ihanan pehmeältä käsittelyn jälkeen. Sopii kuivalle ja herkälle iholle.

Leskenlehti-kanerva-naamio

1 tl jauhettua leskenlehteä
1 tl jauhettua kanervaa
n. 1 rkl kermaa
2 tippaa oliiviöljyä

Tee perusohjeen mukaan. Sopii kuivalle ja herkälle iholle. Ruusuinen naamio

1/2 ruusunterälehtijauhetta
1 rkl maissijauhoja
n. 1 rkl ruusuvettä
2 tippaa manteliöljyä

Tee perusohjeen mukaan. Pyyhi lopuksi kasvosi ruusuvedellä. sopii normaalille iholle.

Orvokkinaamio

1/2 rkl jauhettua pelto-orvokkia 1 rkl arrowjuurijauhetta n. 1 rkl kermaa (1 tl hunajaa)

Tee perusohjeen mukaan. Sopii normaalille iholle.

Vihreä naamio

1 rkl kaoliinisavea
n. 1 rkl minttumehua tai 1 rkl kaoliinisavea
n. 1/2 rkl jauhettua minttua
n. 1 rkl jogurttia

Noudata perusohjetta. Sopii rasvaiselle iholle.

Peltokorte-siankärsämö -naamio

1 rkl kaoliinisavea
1 tl jauhettua peltokortetta
1 tl jauhettua siankärsämöä
n. 1 rkl munanvalkuaista
2 tippaa manteliöljyä

Noudata perusohjetta. Sopii rasvaiselle iholle.

Kehäkukka-kamomillanaamio

1 rkl kehäkukkaa
1 dl vettä
1 rkl tuoretta porkkanaa
1 rkl lesitiinirakeita
1 tl vehnänalkioöljyä
muutama tippa manteliöljyä

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada kulhossa oleville yrteille. Peitä pyyhkeellä. Silppua porkkana esim. sosemyllyllä oikein hienoksi, lisää vehnänalkioöljy porkkanasoseeseen ja sekoita hyvin. Siivilöi yrttivesi ja sekoita sekin porkkanasoseeseen. Sekoita voimakkaasti ja lisää vielä lesitiinirakeet. Jos sinulla on tehosekoitin, käytä sitä saadaksesi tasaista hienoa massaa. Lisää muutama tippa manteliöljyä; sitä enemmän mitä kuivempi iho sinulla on. Käytä samoin kuin muitakin naamioita. Sopii kaikille ihotyypeille.

Pellavansiemennaamio

3 rkl pellavansiemeniä
1 rkl kamomillateetä
¼ dl vettä

Jauha pellavansiemenet ja kamomillatee tehosekoittimessa. Kaada seos kasariin ja lisää vesi koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Pane finnien tai ihonalaisten paukamien päälle hauteeksi. Anna vaikuttaa 10 - 15 minuuttia. Pese iho sitten haalealla vedellä ja lopuksi kylmällä vedellä.

Pellavansiemenhaude

2 rkl pellavansiemeniä
n. ½ dl kiehuvaa vettä

Pane pieneen kasariin tai 2 dl:n teräsmittaan pellavansiemenet ja sekoita kiehuva vesi joukkoon. Kiehauta seos vielä nopeasti niin, että siitä tulee paksu ja hyytelömäinen. Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Jos seos on liian löysää, lisää vähän pellavansiemeniä. Levitä seos mahdollisimman lämpimänä paksuna kerroksena puhtaalle iholle. Pane päälle tuorekelmua, johon olet repäissyt teiät silmien, nenän ja suun kohdalle. Kelmun voi vielä peittää lämmitetyllä froteepyyhkeellä. Asetu makuulle ja anna hautua n. 20 minuuttia eli kunnes haude on jäähtynyt. Haudetta voi pitää iholla myös saunassa, missä höyry edistää vaikutusta. Huuhtele lopuksi pellavansiemenet pois haalealla vedellä. Jos ihosi on paksu, rasvainen ja ihomatoinen, tee kuorinta tämän tehohauteen jälkeen. Jos sinulla on paikallisia finnejä ja ärtymiä, tee haude vain niiden peitoksi, kiinnitä laastarilla ja jätä koko yöksi. Tehokkain haude on, jos teet sen joka ilta 1-3 viikon ajan.

Pellavansiemenhauteen vaikutus on hämmästyttävä: kuiva ja karkea iho muuttuu pehmeän hohtavaksi ja vaikeatkin syvät finnit paranevat pehmeästi. Myös paiseet, ärtymät ja haavat paranevat. Tämä moninainen teho perustuu siementen sisältämiin lima-aineisiin. Pellavansiementen ei ole havaittu ärsyttävän arintakaan ihoa.

Kuorinta

Kuorinta-aineina voit käyttää keskikarkeiksi jauhettuja auringonkukansiemeniä, kauranjyviä, seljankukkia, siankärsämöä, vehnänalkioita, mantelijauhetta, leseitä tai valkosavea. Näistä aineista voi tehdä erilaisia yhdistelmiä tai lisätä joukkoon ihotyypin mukaista kuivattua yrttimursketta. Seokset säilyvät pitkään, joten niitä voi tehdä suuremmankin erän kerralla. Kuorintaseos laimennetaan haalealla vedellä ja sitä hierotaan kostutetuille kasvoille (erityisesti ihomatoisille ja epäpuhtaille kohdille). Lopuksi huuhdellaan viileällä vedellä.

Kuorintanaamio I

4 rkl hunajaa
1 rkl vehnäjauhoja
½ rkl mantelijauhetta
½ rkl valkosavea

Lämmitä hunaja haaleaksi ja sekoita siihen muut aineet. Levitä kasvoille.

Kuorintanaamio II

1 rkl keskikarkeaa kauraa
1 rkl jauhettua kuivattua appelsiininkuorta
1 rkl mantelijauhetta
maustamatonta jogurttia

Sekoita kuivat aineet. Ota 1 rkl seosta ja lisää siihen jogurttia niin, että saat naamioon sopivan seoksen. Levitä kasvoille em. ohjeen mukaan. Säilytä ylimääräinen kuiva seos purkissa seuraavia kertoja varten.