yrttitutkimus

Eri iisoppilajien agronomiset ja fytokemialliset ominaisuudet


Taustaa

Iisoppi oli yksi niistä 40 kasvista, joita tutkittiin 1984-88 Helsingin Yliopiston Puumala-projektissa. Tällöin todettiin iisopin olevan sekä kylmänkestävä että omaavan korkean kuiva-aineen ja haihtuvan öljyn pitoisuuden. Iisopin kukkivia versonlatvoja käytetään mausteena, kosmetiikassa sekä rohtona. Iisoppi on myös kaunis koristekasvina ja tehokas kasvi houkuttelemaan mehiläisiä. Kaupallisessa myynnissä on lukuisia iisoppityyppejä, jotka eroavat toisistaan kukkien värin ja koon, kukkimisajan sekä lehtien muodon perusteella. Siemenet ovat usein sekoituksia ja niistä on melko vaikeaa saada tasalaatuisia kasvustoja tiettyihin tarkoituksiin kuten koristekasveiksi, mehiläisten ravinnoksi tai eteerisen öljyn raaka-aineeksi.

Tässä tutkimuksessa testattiin Maatalouden tutkimuskeskuksella Mikkelissä tutkittiin 13 erilaista alkuperää olevaa iisoppilajia vuosina 1990 - 1992. Siemeniä saatiin Unkarista, Romaniasta, Sveitsistä, Englannista (3) ja Suomesta (7). Iisoppilajeista tutkittiin yksi-, kaksi-, ja kolmivuotiaiden kasvien tuore- ja kuivasatoa, siementuotantoa sekä kukkien väriä. Vertaileva tutkimus tehtiin Skotlannissa.

Tulokset

Kasvien korkeus ja satoisuus vaihtelivat iästä ja lajikkeesta riippuen. Matalin (42 - 47 cm) ja heikkosatoisin (0,5 kg/m²) oli romanialainen punavärinen lajike. Korkeimpia ja satoisimpia olivat Englannista saadut valkoinen ja vaaleanpunainen lajike sekä sveitsiläinen alalaji "aristatus". Niiden korkeus täyskukinnassa oli 65 - 75 cm ja tuoresato 3,0 - 3,2 kg/m². Tuoresadon kuiva-ainepitoisuus oli 22 - 26% ja lehti-varsi -suhde 1:1. Tuoresadosta saatiin 10 - 14% kuivaa myyntikelpoista lehtisatoa. Kaikki lajikkeet tuottivat hyvälaatuista siementä, ja siementen itävyys oli kolmen vuoden keskiarvona 87%.

Edellä mainituista ja Skotlannissa kolmen vuonna kasvatetuista ranskalaisista lajikkeista selvitettiin myös haihtuvan öljyn määrä, koostumus ja antibakteerinen vaikutus. Suomalainen ja skotlantilainen iisoppiöljy olivat hyvälaatuisia. Haihtuvan öljyn määrä vaihteli 0,4 - 1,4% kuiva-ainesadosta. Skotlannissa lajikkeiden välillä oli melko suurta vaihtelua. Suomessa siniset ja sekaväriset iisopit sisälsivät öljyä 0,7 - 1,35 ja punaiset ja valkoiset 0,6 - 0,8%.

Iisoppiöljyn vaikutukset 25 bakteeria vastaan olivat vaihtelevia, ja lisätutkimuksia tarvitaan antibakteeristen vaikutusten selvittämiseksi. Iisoppi osoittautui kokeissa talvenkestäväksi kasviksi, joka monivuotisenakin tuottaa hyvälaatuista öljyä Skotlannissa ja Suomessa.