Aaprotti

Artemisia abrotanum
Asteraceae -heimo (Asterikasvit)

Aaprottimaruna
Saksalainen kataja, saksankataja

Åbrodd
Southernwood
Eberraute

Valokuva

Yleiskuvaus

Aaprotti on monivuotinen alle metrin korkuiseksi kasvava puolipensas, jolla on siron liuskamaiset harmaanvihreät lehdet. Lehdet tuoksuvat voimakkaasti, mistä syystä aaprottia on käytetty monipuolisena tuoksukasvina. Sitä on käytetty myös koiden karkottamiseen koiruohon tavoin. Vaatimattoman pienet kellanvalkoiset mykerökukat ilmestyvät versojen latvoihin myöhään loppukesällä. Kotimainen vanha kanta ehtii harvoin kukkimaan, ja siemeniä se ehtii tuottamaan vain kaikkein lämpimimpinä kesinä. Ulkomaiset kasvutavaltaan korkeammat ja lehdiltään himmeämmät kannat sen sijaan kukkivat runsaasti. Aaprottia on viljelty lähes koko Euroopassa lääke-, koriste-, mauste- ja tuoksukasvina. Suomessakin se on ollut vanha puutarhakasvi, ja sitä voi joskus löytää viljelyjäänteenä pihoilta, tienvieriltä ja joutomailta. Tämä vanha aaprottikanta sopii hyvin koristeeksi aurinkoisten paikkojen perennaryhmiin. Alaosistaan kasvi helposti ränsistyy, joten sitä on leikattava keväällä tai kesällä tuuheuden säilyttämiseksi. Tosin jäniksetkin hoitavat mielellään leikkaamisen, sillä kasvi on niiden herkkua. Latvaversot paleltuvat helposti talvella.

Näköislajit

Monet Aasiasta ja Keski-Euroopasta kotoisin olevat marunalajit muistuttavat ulkonäöltään aaprottia. Näitä meillä uudehkoja koristekasveja ovat mm. ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana), tonavanmaruna (Artemisia austriaca), silkkimaruna (Artemisia pontiaca) ja hiekkamaruna (Artemisia stelleriana).

Käyttö ravintona

Vaikka aaprottia voi käyttää mausteena rasvaisissa liharuuissa, se ei ole kovin suositeltava kasvi ruokapöydässä karvaan makunsa ja sisältämiensä haitallisten yhdisteiden vuoksi. Myös viinan mausteena aaprottia on käytetty.

Käyttö rohtona

Aaprotilla on sapen virtausta ja ruuansulatusta edistävä vaikutus. Rohdoksi käytetään versojen latvoja. Ulkoisesti kasvia voidaan käyttää antiseptisen vaikutuksensa vuoksi haavojen hoitoon.

Varoitukset

Koska aaprotti sisältää myrkyllisiä aineita, mm. tujonia, sen käytössä on oltava varovainen.

Muu käyttö

Aaprotti on tehokas kasvi puutarhan tuholaisten torjunnassa. Sen lehtiä ja oksia voi ripotella viljelykasvien juurelle, tai oksista voi valmistaa ruiskutetta panemalla pari kourallista oksia litraan kiehuvaa vettä ja seisottamalla tätä seosta vähintään 15 minuuttia tai mieluummin pidempään. Siivilöity ruiskutetta levitetään kasvien päälle viitenä päivänä. Vaikutusta voi vielä tehostaa lisäämällä mukaan mäntysuopaa. Aaprotin varsista saa kasvivärjäykseen keltaista väriä.

Kansanperinne