Nepeta cataria
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)
Kissanminttu
Kattnepeta
Catmint, Catnip
Katzenminze
Piirroskuva suurempana
Valokuva
Aitokissanminttu on alle metrin korkuinen monivuotinen mintulta tuoksuva harmahtavakarvainen ruoho. Kukat sijaitsevat tähkämäisinä kukintoina varren latvoissa. Niiden terälehdet ovat valkoiset teriön alahuulen punaisia täpliä lukuunottamatta. Kukinta-aikaa on heinä-elokuu. Aitokissanminttu on kotoisin Euroopassa ja Aasiassa, mistä se on kulkeutunut ihmisen mukana kaikkialle muuallekin. Luonnossa se kasvaa avoimilla paikoilla, esim. tienvierustoilla ja pientareilla, ja mielellään kalkkipitoisella kasvualustalla. Suomesta sitä voi löytää joskus viljelyjäänteenä ja -karkulaisena.
Tieteellinen sukunimi johtuu roomalaisesta Nepete-kaupungista, ja lajinimi cataria tulee latinan kielen sanasta "catus", kissa. Kollikissat pitävät erityisesti aitokissanmintusta ja makaavat mielellään kasvustossa hieroen itseään kasvin lehtiin. Myös mehiläiset ja perhoset ovat mieltyneet kissanminttuihin.
Käyttö rohtona
Kukintavaiheessa kerättyjä aitokissanmintun versoja on käytetty rohtona mm. ilmavaivoihin, kouristuksiin, ripuliin ja hengitysteiden vaivoihin; nykyisin käyttö on kuitenkin vähäistä. Kouristuksia laukaiseva vaikutus johtuu haihtuvasta öljystä, joka sisältää mm. karvakrolia, tymolia, nepetalaktonia ja nepetahappoa. Kissanminttu vahvistaa myös vatsaa ja edistää ruuansulatusta. Ulkoisesti kasvia voi käyttää kääreinä haavojen hoitoon ja esim. hammassärkyyn.