Aitokissanminttu

Nepeta cataria
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)

Kissanminttu

Kattnepeta
Catmint, Catnip
Katzenminze

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Aitokissanminttu on alle metrin korkuinen monivuotinen mintulta tuoksuva harmahtavakarvainen ruoho. Kukat sijaitsevat tähkämäisinä kukintoina varren latvoissa. Niiden terälehdet ovat valkoiset teriön alahuulen punaisia täpliä lukuunottamatta. Kukinta-aikaa on heinä-elokuu. Aitokissanminttu on kotoisin Euroopassa ja Aasiassa, mistä se on kulkeutunut ihmisen mukana kaikkialle muuallekin. Luonnossa se kasvaa avoimilla paikoilla, esim. tienvierustoilla ja pientareilla, ja mielellään kalkkipitoisella kasvualustalla. Suomesta sitä voi löytää joskus viljelyjäänteenä ja -karkulaisena.

Tieteellinen sukunimi johtuu roomalaisesta Nepete-kaupungista, ja lajinimi cataria tulee latinan kielen sanasta "catus", kissa. Kollikissat pitävät erityisesti aitokissanmintusta ja makaavat mielellään kasvustossa hieroen itseään kasvin lehtiin. Myös mehiläiset ja perhoset ovat mieltyneet kissanminttuihin.

Näköislajit

Samaan sukuun kuuluva mirrinminttu (Nepeta x faassenii) on pienempi (n. 30 - 40 cm) ja tiheäkasvuisempi kuin aitokissanminttu. Kukat ovat aitokissanmintusta poiketen laventelinsiniset ja kukinta runsas, mistä syystä mirrinminttu on suosittu perenna. Edellisiin saatetaan sekoitetaan harvemmin viljelty katinminttu (Nepeta racemosa l. Nepeta mussinii), joka on kukiltaan tummansininen. Myös isokissanminttu eli kollinminttu (Nepeta grandiflora) on viljelyssä melko harvinainen. Sen siniset kukat ovat pitkissä tähkämäisissä latvakukinnoissa.

Käyttö ravintona

Aitokissanmintun lehdillä hieromalla voi maustaa lihaa.

Käyttö rohtona

Kukintavaiheessa kerättyjä aitokissanmintun versoja on käytetty rohtona mm. ilmavaivoihin, kouristuksiin, ripuliin ja hengitysteiden vaivoihin; nykyisin käyttö on kuitenkin vähäistä. Kouristuksia laukaiseva vaikutus johtuu haihtuvasta öljystä, joka sisältää mm. karvakrolia, tymolia, nepetalaktonia ja nepetahappoa. Kissanminttu vahvistaa myös vatsaa ja edistää ruuansulatusta. Ulkoisesti kasvia voi käyttää kääreinä haavojen hoitoon ja esim. hammassärkyyn.

Varoitukset

Poltettaessa aitokissanminttua se saattaa aiheuttaa lieviä harha-aistimuksia.

Muu käyttö

Aitokissanminttua poltetaan esim. Yhdysvalloissa tupakan asemesta, jolloin sillä on heikko huumaava vaikutus. Kuivatut lehdet kankaan sisään käärittynä ovat mieleinen leikkikalu kissoille, ja puutarhaan istutettu aitokissanminttu tekee perheen kollikissan onnelliseksi.

Viljelyohjeet