Keltakatkero

Gentiana lutea
Gentianaceae -heimo (Katkerokasvit)

Keltainen teräsyrtti

Yellow Gentian
Enzian

Valokuva

Yleiskuvaus

Keltakatkero on komea monivuotinen rohtokasvi, joka kukkiessaan voi olla jopa 1,5 metrin korkuinen. Luontaisilla kasvualueillaan Keski- ja Etelä-Euroopan alppiniityillä se on vähentynyt voimakkaan keräilyn vuoksi, mistä syystä se onkin rauhoitettu monissa maissa. Pohjoismaissa se kasvaa ainoastaan viljeltynä. Kasvin kukintarytmi on hidas, ja kukinta tapahtuu vain joka 4. - 8. vuosi. Keltaiset kukat ovat tiheinä sarjoina ylimpien lehtien tyvellä. Heteiden ponnet ovat kukissa punaiset. Paksu sisäosiltaan keltainen juurakko voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi. Juurakon tuoksu on voimakkaan pistävä.

Näköislajit

Myrkyllinen valkopärskäjuuri (Veratrum album) on erehdyttävästi keltakatkeron näköinen. Varsinkin nuorina kasvit voi helposti sekoittaa keskenään. Erottavana tuntomerkkeinä ovat pärskäjuuren vuorottain sijaitsevat lehdet, jotka ovat alapuoleltaan karvaiset. Keltakatkerolla lehdet ovat varsissa vastakkain. Kukat pärskäjuurella ovat valkoiset tai kellanvihreät. Valkopärskäjuurta tavataan Ranskan ja Saksan vuoristoista sekä myös Norjan ja Suomen Lapista; Suomesta tosin vain yhdeltä ainoalta kasvupaikalta.

Käyttö ravintona

Keltakatkeron juurta käytetään mausteena monissa aperitiiveissa ja likööreissä.

Käyttö rohtona

Keltakatkeron juuret kerätään kasveista, jotka ovat vähintään neljän vuoden ikäisiä. Juurten kitkerä maku johtuu sekoiridoidi-yhdisteistä, mm. gentiopikriinistä ja amarogentiinistä. Kuivattaessa juuri tummenee ja sen aromi voimistuu, mikä johtuu gentianoosi-sokerin hajoamisesta käymisen avulla gentiobioosiksi. Juuren sisältämät karvasaineet parantavat ruokahalua ja edistävät ruuansulatusta lisäämällä syljen, mahanesteiden ja sapen eritystä sekä mahan limakalvojen verimäärää. Lisäksi rohdos tuhoaa alkueläimiä ja sieniä. Keltakatkeroa käytetään ruokahaluttomuuden lisäksi ruuansulatushäiriöiden ja suolistovaivojen hoitoon. Juuret valmistetaan rohdoksi tekemällä niistä keitettä tai liottamalla niitä muutamia tunteja kylmässä vedessä. Ihokääreen voi tehdä jäähtyneeseen keitteeseen kastetusta liinasta. Ulkoisesti käytettynä keltakatkerolla on verenvuotoja tyrehdyttävä vaikutus; sillä hoidetaan mm. vaikeasti paraneviin haavoja ja ihottumia.

Varoitukset

Keltakatkeron yliannostus voi aiheuttaa suolistoärsytystä. Koska kasvi on suuresti myrkyllisen pärskäjuuren näköinen, sen keruuta omin päin ei voi suositella.

Viljelyohjeet