Koivu, reseptit
Koivun lehtiä teesekoituksissa
Seuraavat teejuomat ovat mietoja. Voimakkuutta voidaan lisätä vaikkapa suuremmalla koivun lehtien määrällä. Miedot teet ovat tärkeä osa kasvissyöjän ruokavaliota.Luonnontee I:
1,5 l vettä
8 koivun lehteä
3 pihlajan lehteä
10 mustaherukan lehteä
4 ruusunkukan terälehteä
Luonnontee II:
1,5 l vettä
6 koivun lehteä
10-15 valkoapilan kukkaa
20 sitruunamelissan lehtiä
Luonnontee III:
1,5 l vettä
10 koivun lehteä
10 omenapuun lehteä
3:n ruusun terälehdet
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..
Koivujuoma
1 l vettä
2½ dl pieniä koivunlehtiä
hunajaa
sitruunamehua
Keitä lehtiä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi lehdet ja sekoita joukkoon hiukan hunajaa ja sitruunamehua. Tarjoa kylmänä. Juoma antaa kauniin värin juomasekoituksiin.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.
Vihertahna
1 dl silputtuja voikukan lehtiä
½ dl silputtuja koivunlehtiä
½ dl silputtuja poimulehtiä
1 haarukalla hienonnettu avokado
1 pieni sipuli pienenä silppuna
¾ dl kermaviiliä
Kaikki aineet sekoitetaan tahnaksi.
Yrttisilppua voidaan vaihdella; mustaherukka antaa tahnaan miellyttävän maun. Kokeile tahnaa leipien, sämpylöiden ja keksien päälysteenä. Unohda voi ja suolakin. Ohjeen on kehittänyt Marja Siiropää.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.
Hiirenkorvasalaatti
raakana raastettua punajuurta
raakana raastettua porkkanaa
raakana raastettua mukulaselleriä
salaatin tai voikukan lehtiä
ranskalaista öljykastiketta
basilikaa
koivun hiirenkorvia
Raasteet asetetaan kauniisti salaatin tai voikukan lehdillä vuoratulle vadille. Raasteet valellaan basilikalla maustetulla kastikkeella ja innalle sirotellaan runsaasti koivun hiirenkorvia.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.
Keltaista ja vihreää
nuoria koivunlehtiä
varhaiskaalia
selleriä
porkkanaa
Käytä aineksia suurin piirtein yhtä paljon. Hakkaa koivunlehdet hienoiksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta juurekset. Sekoita ainekset. Käytä kastikkeena omenatuoremehua tai laimennettua sitruunamehua.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.
Mahlapannari
3 munaa
1 l mahlaa
2 dl maitojauhetta
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 l juuresraastetta (porkkanaa, selleriä, perunaa, purjoa) tai noin 2 dl kiehautettua hienonnettua nokkosta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota hetki. Kaada taikina voidellulle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.