Koivu, reseptit

Koivun lehtiä teesekoituksissa

Seuraavat teejuomat ovat mietoja. Voimakkuutta voidaan lisätä vaikkapa suuremmalla koivun lehtien määrällä. Miedot teet ovat tärkeä osa kasvissyöjän ruokavaliota.

Luonnontee I:

1,5 l vettä
8 koivun lehteä
3 pihlajan lehteä
10 mustaherukan lehteä
4 ruusunkukan terälehteä

Luonnontee II:

1,5 l vettä
6 koivun lehteä
10-15 valkoapilan kukkaa
20 sitruunamelissan lehtiä

Luonnontee III:

1,5 l vettä
10 koivun lehteä
10 omenapuun lehteä
3:n ruusun terälehdet

Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas..

Koivujuoma

1 l vettä
2½ dl pieniä koivunlehtiä
hunajaa
sitruunamehua

Keitä lehtiä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi lehdet ja sekoita joukkoon hiukan hunajaa ja sitruunamehua. Tarjoa kylmänä. Juoma antaa kauniin värin juomasekoituksiin.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

 

Vihertahna

1 dl silputtuja voikukan lehtiä
½ dl silputtuja koivunlehtiä
½ dl silputtuja poimulehtiä
1 haarukalla hienonnettu avokado
1 pieni sipuli pienenä silppuna
¾ dl kermaviiliä

Kaikki aineet sekoitetaan tahnaksi.
Yrttisilppua voidaan vaihdella; mustaherukka antaa tahnaan miellyttävän maun. Kokeile tahnaa leipien, sämpylöiden ja keksien päälysteenä. Unohda voi ja suolakin. Ohjeen on kehittänyt Marja Siiropää.
Lähde: Lehtonen, Ullan yrtit - Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas.

Hiirenkorvasalaatti

raakana raastettua punajuurta
raakana raastettua porkkanaa
raakana raastettua mukulaselleriä
salaatin tai voikukan lehtiä
ranskalaista öljykastiketta
basilikaa
koivun hiirenkorvia

Raasteet asetetaan kauniisti salaatin tai voikukan lehdillä vuoratulle vadille. Raasteet valellaan basilikalla maustetulla kastikkeella ja innalle sirotellaan runsaasti koivun hiirenkorvia.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.

Keltaista ja vihreää

nuoria koivunlehtiä
varhaiskaalia
selleriä
porkkanaa

Käytä aineksia suurin piirtein yhtä paljon. Hakkaa koivunlehdet hienoiksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta juurekset. Sekoita ainekset. Käytä kastikkeena omenatuoremehua tai laimennettua sitruunamehua.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.

Mahlapannari

3 munaa
1 l mahlaa
2 dl maitojauhetta
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 l juuresraastetta (porkkanaa, selleriä, perunaa, purjoa) tai noin 2 dl kiehautettua hienonnettua nokkosta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita munien rakenne rikki. Lisää joukkoon muut aineet. Anna taikinan turvota hetki. Kaada taikina voidellulle uunipannulle ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.
Lähde: Kanankaalista karpaloon.