Korianteri, reseptit
Purjo-omenasalaatti
1 purjo
1 omena
¾ dl maitorahkaa ja hiukan maitoa
1 survottu banaani
valkopippuria
sinappia
yrttejä esim. korianteria
Maitorahka, maito ja banaani sekoitetaan. Purjo silputaan, omena pienitään. Kaikki ainekset sekoitetaan salaatiksi.
Ulla Lehtonen, Onnellinen kasvissyöjä - Hyvän olon keittokirja.
Leipää ilman suolaa
25 g hiivaa
3 dl haaleaa maitoa
3 dl haaleaa vettä
1 rkl venkolia
1 rkl kuminoita
1 tl korianteria
6 dl karkeita ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja, hiukan lisää leivontaan
Hiiva liotetaan nesteisiin. Ruisjauhot lisätään, samoin mausteet rouhittuina sekä vehnäjauhot. Taikina alustetaan ja jätetään tunniksi nousemaan.
Taikina jaetaan leivinalustalla neljään osaan. Taikina on löysähköä! Jokainen pala muotoillaan jauhojen avulla pyöreäksi, matalaksi ja sileäksi kakuksi. Palat nostetaan pellille leivinpaperin päälle kaksi leipää pellilleen. Kohotetaan 20-25 minuuttia. Paistetaan 225 asteessa 20-30 minuuttia. Jäähdytetään leivinliinan sisällä.
Vielä maukkaampaa leivästä saadaan, kun taikinaan lisätään vielä kuivattua nokkosta.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Omenakakku
5 dl vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g voita
1,5 dl sokeria
Täyte:
6-12 hapanta omenaa
sitruunamehua
2 dl hyvää kermaa
2 munankeltuista
1-2 tl korianterin siemeniä vastajauhettuna
Vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola sekoitetaan, sokeri lisätään joukkoon. Voi sekoitetaan kuiviin aineksiin veitsellä hakaten niin, että seos muuttuu ryynimäiseksi ja muistuttaa lähinnä kaurahiutaleita. Seos kaadataan pyöreään paistosvuokaan ja taputellaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja nousee hiukan reunoille.
Omenat kuoritaan, viipaloidaan ja asetellaan kakkuseoksen pinnalle vuokaan. Haluttaessa valellaan sitruunamehulla tummumisen estämiseksi. Kakku pannaan 15 minuutiksi uuniin 225 asteessa. Kerma vatkataan kovaksi vaahdoksi, keltuiset lisätään, samoin korianteri mausteeksi. Seos kaadetaan puoleksi paistuneen kakun pinnalle ja paistamista jatketaan vielä 25-30 minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Intialainen nokkosriisi
2 dl tummaa riisiä
3,75 dl vettä tai heraa
6 dl tuoreita nokkosia tai vastaavasti pakastettuna
1 dl paahdettuja maaphkinöitä
2 rkl voita
1 tl rouhittua kuminaa
1,5 tl jauhettua korianteria
1,5 tl masalaa
(varovasti suolaa)
Riisi keitetään vedessä tai herassa kypsäksi. Tuoreet nokkoset pestään saksitaan pieniksi ja haudutetaan voissa pehmeiksi. Riisit ja nokkoset yhdistetään. Maapähkinät paahdetaan uunissa 200 asteen lämmössä, 20-30 minuuttia. Pähkinät eivät saa palaa. Pähkinät kuoritaan ja rouhitaan ja sekoitetaan riisi-nokkosseoksen joukkoon. Mausta nokkos-riisi-pähkinäseos lopuksi masalalla, kuminalla ja korianterilla. Suolaa ei tarvita lainkaan!
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Itämainen mausteseos riisiruokien maustamiseen
1 tl neilikkaa hienoksi jauhettuna
2 tl kanelia hienoksi jauhettuna
1 tl korianterin siemeniä hienoksi jauhettuna
1 tl inkivääriä hienoksi jauhettuna
1 tl muskottipähkinää hienoksi jauhettuna
2 tl kuminan siemeniä hienoksi jauhettuna
1 tl mustapippuria hienoksi jauhettuna
Mausteet sekoitetaan keskenään. Masala sopiimausteeksi myös lämpimiin kasvisruokiin, keitettyyn viljaan ja lihapulliin.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Porkkana-papukeitto eli ruotsalainen talonpojan papuvelli
4 dl vettä
6 dl riivittyjä härkäpapuja, siis siemeniä, tuoreita tai pakastettuja
4 dl lanteiksi leikattuja porkkanaviipaleita
2 tl vähäsuolaista kasvisliemitiivistettä tai kasvisliemikuutio
6 dl maitoa
1 dl hyvää kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
½ dl persiljasilppua
1 tl tai maun mukaan jauhettua korianteria
Porkkanoita ja papuja keitetään noin 15 minuuttia kasvistiivistellä maustetussa vedessä. Maito, kerma ja jauhot sekoitetaan ja yhdistetään keittoaineksiin. Persilja ja korianteri lisätään ja keittoa keitetään vielä viitisen minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Marokkolainen porkkanasalaatti
500 g puhtaaksi raaputettuja porkkanoita, jotka on leikattu ½ sentin paksuisiksi pyöreiksi paloiksi
1,5 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
2 kookasta valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
vajaa ½tl rouhittua kuminaa, kanelia ja paprikajauhetta
ripaus cayennenpippuria
1 tl sokeria
3 rkl hienoksi silputtua persiljaa
2 rkl hienoksi silputtuja tuoreita korianterin lehtiä
1 rkl hienoksi silputtua minttua
koristeeksi minun lehtiä ja sitruunanviipaleita
Kiehautetaan 3 litraa vettä jonka joukossa on 1 rkl öljyä ja 1 tl suolaa. Porkkanat lisätään, keitetään4-5 minuuttia. Vesi kaadetaan pois, ja porkkanat huuhdellaan kylmiksi, jotta kypsyminen pysähtyy.
Öljy, sitruunamehu, puristettu valkosipuli, suola, kumina ja kaneli, paprika, cayennenpippuri ja sokeri sekoitetaan hyvin. Kastike kaadetaan porkkanan joukkoon, sekoitetaan hyvin. Maustetaan vielä korianterilla, persiljalla ja mintulla. Salaatti siirretään kylmään vähittäin 4 tunniksi taikka koko yöksi.
Ennen tarjoamista salaattia pidetään huoneenlämmössä 20 minuuttia. Tarjotaan mintulla ja korianterilla sekä sitruunan viipaleilla koristettuna. Syödään vaalean pehmeän leivän kanssa, ilman voita.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.