Liperi, reseptit

Hirssi-kasvislaatikko

hirssiä
kasvisöljyä
porkkanaa
palsternakkaa
selleriä
punaisia linssejä
soijajauhoa
kermamaitoa
soijakastiketta
Frantsilan yrttisuolaa
mustapippuria
liperiä
juustoraastetta
sesaminsiemeniä

Keitä hirssi ja valuta hyvin. Keitä linssit. Raasta kasvikset ja freesaa niitä paistinpannulla. Yhdistä kaikki aineet paitsi juusto ja sesaminsiemenet massaksi ja mausta. Laita massa voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraastetta ja sesaminsiemeniä. Paista 175 asteessa 45 minuuttia.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.

Hapanimelä leipä

1 l piimää tai ½ l piimää ja ½ l juuston heraa
1 dl tummaa siirappia
1 tl suolaa
50 g hiivaa
1/2 kg ruisjauhoja
1/2 kg grahamjauhoja
n. 1 kg vehnäjauhoja
4 rkl silputtua lipstikkaa
(1/2 dl rusinoita)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää murennettu hiiva ja vatkaa sekaisin. Lisää siirappi ja mausteet, grahamjauhot, ruisjauhot ja lopuksi vehnäjauhot, joilla teet taikinan sopivan paksuksi. Taikinan pitää olla tiivistä muttei kovaa. Alusta taikina. Anna taikinan nousta lämpimässä. Leivo neljäksi leiväksi, nostata vielä hyvin, pistele varovasti haarukalla ennen uuniin panoa ja paista 35-45 minuuttia noin 200 asteen lämmössä. Jos haluat leipiin kauniin pinnan, sivele niitä paistumisen aikana lämpimällä siirappivedellä.
Ursula Pelttari, Tuoreet mausteyrtit.

 

Liperikeitto

50 g voita
350 g porkkanoita, kuorittuina, viipaleina
350 g maa-artisokkia, kuorittuina, viipaleina
7,5 dl kasvis- tai kanalientä
(suolaa, mustapippuria)
2 rkl tuoretta suikaloitua liperiä tai 2 tl kuivattua
0,65 dl kermaa
koristeeksi liperin lehtiä

Voi sulatetaan kattilassa, porkkanant lisätään. Kypsennetään miedolla lämmöllä viiitisen minuuttia, hämmennellään. Maa-artisokat lisätään, kypsennetään samalla tavalla vielä viitisen minuuttia. Liemi lisätään ja maustetaan tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Keitetään puolisen tuntia. Kypsät vihannekset soseutetaan liemineen. Kerma lisätään ja haluttaessa koristeeksi tuoretta liperiä.

Herne-pähkinähöystö

800 g tuoreita tai pakastettuja herneitä
100 g kuorittuja manteleita
100 g voita
2 dl silputtua persiljaa
1 rkl tuoretta liperisilppua
suolaa, ripaus sokeria

Herneet kuumennetaan kiehuvassa vesitilkassa ja maustetaan ripauksella suolaa ja sokeria. Mantelit paistetaan kevyesti voissa ja lisätään herneiden joukkoon. Persilja ja liperi lisätään, tarjotaan kiehuvan kuumana.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.