MÄNTY, reseptit

Männynneulasmehu

Aineosat

2,5 dl männynneulasia pannaan kattilaan ja päälle mitataan 2 litraa vettä. Seosta keitetään puoli tuntia, jonka jälkeen keitos siivilöidään hyvin. Keitokseen lisätään yhden sitruunan mehu ja 4 dl sokeria yhtä nestelitraa kohti. Mehua keitetään vielä toiset puoli tuntia, jonka jälkeen se pullotetaan. Säilytetään kylmässä ja nautitaan vedellä laimennettuna.

(Ulla Lehtonen)

Kerkkämarmeladi

2 dl vettä tai koivunmahlaa

2 palsternakkaa

1,5 dl fariinisokeria

0,5 - 1 dl männynkerkkiä parin sentin pituisina

2 rkl mustaherukanlehtisilppua

Palsternakat raastetaan karkeaksi raasteeksi kiehuvaan nesteeseen. Muut aineet lisätään ja seosta keitetään, kunnes se sakenee. Marmeladia voi kokeilla myös kuusenkerkistä. Leikkaa neulaset saksilla silpuksi.

Lehtonen, Ullan yrtit.

Männynkerkkäsalaatti

puolikas kurkkua suikaleina

3 dl kaaliraastetta

2 dl maissinjyviä

6 - 10 kpl pieneksi silputtuja männynkerkkiä

1 dl nuorta saksankirvelisilppua tai persiljaa

Kastike:

1 rkl öljyä

1 rkl vettä

1 tl viinietikkaa

1 valkosipulin kynsi

ripaus mineraalisuolaa

Kastike sekoitetaan ja kaadetaan salaattiaineiden joukkoon.

Lehtonen, Ullan yrtit.