Leonurus cardiaca
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)
Sydämenvahvistusyrtti, ulkomaanviholainen
Hjärtstilla
Motherwort
Piirroskuva suurempana
Valokuva
Nukula on monivuotinen karvainen ruoho, joka kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa. Suomesta sitä voi tavata maan etelä- ja keskiosista harvinaisena viljelyjäänteenä etupäässä vanhan asutuksen piiristä. Kasvia levitettiin Suomeen 1700-luvulla, ja vielä 1900-luvun alkupuolella sitä kasvoi melko runsaasti erilaisilla kulttuurikasvupaikoilla.
Runsasravinteisessa maassa nukulalle voi venyä mittaa jopa kaksi metriä. Kasvilla on nelisärmäiset, pehmeäkarvaiset varret; lehdet ovat varsissa vastakkain. Alimmissa lehdissä on 5 liuskaa ja ylemmissä 3 . Vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat ovat ryhmittyneet varren yläosaan 6 - 12 kukan erillisiksi lehtihankaisiksi kiehkuroiksi. Kukkien ylähuuli on päältä valkokarvainen, alahuuli on kolmiliuskainen ja punapisteinen. Kukinta-aikaa on heinä-elokuu. Suomessa nukulasta on olemassa kaksi eri rotua, joista tiheä- ja harmahtavakarvaisempi itäinen rotu on uudempi tulokas.
Suvun nimi Leonurus tulee latinan sanasta "leo", leijona, ja kreikan sanasta "oura", häntä. Kasvin pitkän latvakukinnon on katsottu muistuttavan leijonan häntää. Lajinimi cardiaca tulee puolestaan kreikan kielen sydäntä tarkoittavasta sanasta ja viittaa kasvin käyttöön sydänrohtona. Englanninkielinen nimi Motherwort johtuu kasvin käytöstä rauhoittavana rohtona raskauden aikana.
Rohdoksi käytetään kukinta-aikaan kerättyjä kuivattuja kukkalatvoja, joista voi tehdä esim. teetä. Kansanlääkinnässä nukulaa on alunperin käytetty sydän- ja verisuonitautien hoitoon, ja vasta myöhemmin on huomattu kasvin rauhoittavat ominaisuudet. Nukula muistuttaa vaikutukseltaan pääpiirteittäin rohtovirmajuurta, mutta sen rauhoittava vaikutus on vielä voimakkaampi. Se alentaa verenpainetta ja tehoaa sekä hermostollisiin että toiminnallisiin sydänvaivoihin. Sitä on käytetty myös kouristuksia laukaisevana ja kuukautisia edistävänä rohtona sekä vaidevuosirohtona. Lisäksi sillä on merkitystä kilpirauhasen liikatoiminnan hoidossa. Vaikuttavia aineita ovat mm. karvas- ja parkkiaineet, stakydriini-alkaloidi ja leonuriini. Kerta-annoksena rohtoa voi nauttia 1,5 g. Kasvin kemiallinen koostumus ja vaikutusmekanismit ovat puutteellisesti tunnetut, ja mielipiteet sen tehosta vaihtelevat. Nukula kuuluu lääkeluettelon kasveihin, ja rohdosten valmistus myyntiin on mahdollista ainoastaan lääketehtaissa.
Eri puolilla maailmaa kasvavia nukulalajeja on kaikkia käytetty samaan tapaan hermostoa ja sydäntä rauhoittavina rohtoina.