Rosmariini, reseptit
Porkkanasalaatti
noin 500 g porkkanoita
1 vihersipuli tai hiukan ruohosipulia tai sipulin naatteja
jotain vihreää vihannesta, esim. kurkkua tai vihreää paprikaa
2 rkl tuoretta tillisilppua
2 rkl tuoretta kiinalaista ruohosipulia tai saksankirvelisilppua
2 rkl persiljasilppua
voikukan- tai salaatin- ja voikukanlehtiä
Kastike:
4 rkl öljyä
1 rkl viinietikkaa
suolaa, sokeria, rosmariinia, (pippuria)
Porkkanat pestään ja viipaloidaan lanteiksi, keitetään pari minuuttia ja jäähdytetään. Kurkku tai paprika leikataan kuutioiksi. Sipuli pienitään. Voikukan lehdistä poistetaan keskiruoti, lehdet leikataan suikaleiksi. Salaattikulho vuorataan voikukalla tai salaatinlehdillä ja porkkana sekä vihreät lisukkeet pannaan keoksi lehtien päälle. Kastike sekoitetaan hyvin ja salaatti valellaan kastikkeella. Salaatti valmistetaan hyvissä ajoin ennen ateriointia, jotta maut ehtivät tasaantua. Tämä salaatti voidaan tehdä myös keitetyistä perunoista. Rosmariini sopii erittäin hyvin tähän salaattiin.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Rosmariiniperunapaistos
noin 900 g perunoita kuorittuna ja viipaloituna
450 g keltasipulia kuorittuna, ohuina viipaleina
0,20 dl tuoretta rosmariinia
0,90 dl voita
2,35 dl maitoa
(pippuria)
Perunat, sipulit, rosmariini ja voita nokareina kerrostetaan tulenkestävään vuokaan. Maito kaadetaan päälle. Paistetaan 1,5 tuntia vajaassa 200 asteessa. Ensimmäinen tunti vuokaa paistetaan peitettynä, viimeinen puoli tuntia vuoka avoinna.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Rosmariinin makuiset uuniperunat
suuria perunoita
mausteseos:
yrttisuolaa
sesamöljyä
kurkumaa
rosmariinia
Pese ja harjaa perunat ja puolita ne. Voitele ne sitten mausteseoksella ja paista noin puoli tuntia 200 C° lämmössä.
Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja.
Unkarilaiset rosmariiniperunat
1 kg perunoita
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulin kynsi
3 rkl öljyä
suolaa
1 tuore rosmariinin verso tai 1 rkl kuivattua
Perunat kuoritaan ja leikataan pieniksi kuutioiksi. Öljy lämmitetään korkeareunaisessa pannussa, perunat, silputtu keltasipuli, valkosipulin kynsi kokonaisena ja rosmariini lisätään. Sekoitetaan hyvin ja maustetaan ripauksella suolaa.
Paistetaan kovalla lämmöllä 2-3 minuuttia, sekoitetaan koko ajan. Valkosipuli poistetaan. Perunat paistetaan kypsiksi kannella peitettynä, hämmenetään silloin tällöin. Rosmariinin oksa poistetaan valmiista ruuasta.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Unkarilainen kesäkurpitsa
1 kg kesäkurpitsa
1 dl öljyä
2 valkosipulin kynttä
½ tl kuivattua rosmariinia tai yksi tuore oksa
suolaa, pippuria
Kesäkurpitsat kuoritaan niin ohuelti kuin mahdollista, sillä vitamiinit ovat aivan kuoren alla. Ainakaan puoleen kiloon saakka painavia ei tarvitse kuoria. Siemenet poistetaan, js ne ovat häiritsevän suuria. Hedelmäliha leikataan kuutioiksi.
Valkosipuli kuullotetaan öljyssä vaalean ruskeaksi ja poistetaan. Kesäkurpitsakuutiot kaadetaan pannulla ja maustetaan suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Kypsennetään kannella peitettynä pehmeiksi, noin 15 minuuttia.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Villiriistapata
1,2-1,5 kg villiriistan ( hirven, jäniksen, poron yms.) lihaa luineen
3 rkl voita
3 pientä sipulia
2 kookasta porkkanaa
250 g tuoreita tai pakastettuja sieniä tai herkkusieniä
1 hapan omena
6 kuivattua kivetöntä luumua
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ pulloa punaviiniä
2 tl rosmariinia
Liha paloitellaan ja ruskistetaan voissa pannulla. Lihat siirretään kookkaaseen pataan. Sipulit, sienet ja paloitellut porkkanat ruskistetaan kevyesti pannulla. Lisätään omena paloina, luumut, suola, pippuri ja viini. Keitetään miedolla lämmöllä lähes kypsäksi. 15 minuuttia ennen ruoan valmistumista lisätään rosmariini.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Jauhelihamureke
600 g jauhelihaa
2 tl valkosipulisuolaa tai 1 tl suolaa ja 1-2 valkosipulin kynttä hyvin pieninä paloina
2 kananmunaa
1 tl survottua kuivattua rosmariinia tai 2 tl tuoretta
2 dl korppujauhelmaa
2 rkl hienoksi silputtua sipulia
2 rkl silputtua persiljaa
2-3 dl kuorineen jauhettua tuoretta tai pakastettua tomaattia
Mausteet, korppujauho, munat, sipuli ja viimeksi tomaatti sekoitetaan jauhelihaan. Taikina saa olla löysähköä. Mureketta paistetaan noin tunti 200 asteessa. Paistamisen puolivälissä murekkeen ympärille nostetaan tomaatinpuolikkaita, jotka on sivelty öljyllä ja maustettu rosmariinin, timjamin ja suolan seoksella.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.
Eksoottinen kastike
2,5 dl hyvää punaviiniä
1 dl öljyä
2 pientä sipulia hakattuna pieneksi
1 tl rosmariinia
1 valkosipulin kynsi
1 dl viinietikkaa
1/8 ti chilijauhetta
¼ tl suolaa
Kaikki aineet sekoitetaan hyvin ja kastikkeen annetaan tasoittua. Säilytetään 24 tuntia kylmässä kannella peitettynä. Valkosipuli poistetaan. Kastiketta tarjotaan kylmän lihan kanssa. Myös lihaa ja villiriistaa voidaan marinoida siinä ennen paistamista ja keittämistä.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.