Rosmariini, viljelyohjeet
Käyttö ja markkinat
Rosmariini on monivuotinen talvenarka mausteyrtti, jota viljellään Suomessa kotipuutarhoissa yksivuotisena. Kaupallinen viljely ei meillä kannata. Rosmariini on erityisesti liharuokien mauste ja kosmetiikan raaka-aine.
Viljelyedellytykset
Rosmariini tyytyy niukkaravinteiseen maahan eikä välttämättä tarvitse lisälannoitusta voimaa vaativien kasvien jälkeen viljeltynä. Kalium on rosmariinille tärkeä ravinne eteerisen öljyn muodostumisen kannalta. Kesällä rosmariini viihtyy ulkonakin lämpimällä ja aurinkoisella paikalla, mutta sisäkasvatus tai kasvatus kasvihuoneessa voi olla parempi vaihtoehto. Vaikka rosmariini kestää muutamia asteita pakkastakin, talvella se aina paleltuu. Märkyyttä kasvi ei kestä ollenkaan. Viimeistään talveksi rosmariini täytyy siirtää ruukussa sisälle viileään ja valoisaan paikkaan. Lepokautena sitä saa kastella vain niukasti.
Lisäys
Rosmariinia lisätään siemenistä, taivukkaista tai pistokkaista. Siemenet kylvetään maaliskuussa esim. turveruukkuihin. Ne itävät yleensä heikosti ja hitaasti, eikä itävyys säily monia vuosia. Paras idätyslämpö on +18 oC. Sekä kylvö- että kasvumullassa pitää olla hiekkaa ja kalkkia tai tuhkaa. Sisällä talvehtineista kasveista voidaan leikata pistokkaita kevättalvella; juurtuminen kestää useita viikkoja. Jos rosmariini istutetaan ulos, sopiva istutusetäisyys on 30-40 cm.
Hoito
Koska rosmariinin juuret vaurioituvat herkästi, sitä pitää käsitellä varoen ja välttäen juuripaakun rikkomista. Kuitenkin se tarvitsee joka vuosi entistä suuremman ruukun. Meren tyrskyjen kastelemilta rannoilta kotoisin olevana kasvina rosmariini pitää erityisesti versojen suihkuttamisesta. Suihkutus torjuu myös rosmariinin pahinta tuholaista kehrääjäpunkkia.
Sadonkorjuu ja käsittely
Luontaisilla kasvupaikoilla etelässä rosmariinin sadonkorjuu tapahtuu kukinta-aikaan. Täällä Suomessa rosmariinista voi leikata käyttöön tarpeen mukaan noin kymmensenttisiä oksia. Leikkaus tuuheuttaa kasvia, mutta voimakasta leikkausta se ei siedä. Syyskuun alussa leikkaaminen on syytä lopettaa. Kuivattunakin rosmariini säilyttää hyvin arominsa.
Satoisuus
Keski-Euroopassa rosmariinista voi saada satoa 30 kg aarilta. Suomessa viljely on vähäistä kotitarveviljelyä.
Lähteet:
Seija Hälvä: Mausteita omasta maasta. Rauma 1986.