Salvia, reseptit

Salviajuusto

5 dl A-piimää tai A-piimää ja kermaviiliä
1,5 rkl tuoreita salvianlehtiä suikaloituna
1 valkosipulin kynsi
haluttaesssa ripaus suolaa

A-piimä kaadetaan valumaan puoleksi vuorokaudeksi paperisella suodatinpussilla vuorattuun kahvinsuodattimeen. Juustomassa maustetaan haluttessaa suolan ripauksella ja salvian lehdet sekoitettan joukkoon. Pieni pyöreä pohjainen kulho pyyhkäistän valkosipulin kynnellä ja juustomassa painellaan kulhoon. Valkosipulin voi myös pusertaa tai silputa juuston joukkoon. Juuston annetaan maustua kylmässä muutama tunti ja kaadetaan sitten tarjoiluvadille ja koristellaan salvian lehdillä. Juusto tarjotaan leivän päällysteenä tai juustotarjottimella hedelmien kanssa. Valmistuksessa syntynyt hera voidaan käyttää leivonnaisten nesteeksi tai itämaiseen tapaan riisin keitinliemenä.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Saint Germain -keitto

eli ihana salvia-timjamihernekeitto

kuudelle

7 dl perattuja herneitä omasta maasta
tai 750 g uuden sadon pakasteherneitä
100 g: n pala savupekonia
2 porkkanaa
( suuri sipuli silputtuna)
kourallinen eli 30 tuoretta salvian lehteä
5 suurta timjamin oksaa
6-8 dl vettä
7-10 dl lihalientä
4 rkl kuivaa sherryä
2 dl kermaa

Pane kaikki kattilaan herneet, pekonipala, yrtit ja paloitellut porkkana, (Älä suotta kuori porkkanoita, kuori antaa keitolle oman hyvän makunsa). Kaada kattilaan vettä, niin että ainekset ovat juuri ja juuri veden peitossa. Anna keitoksen aluksi kiehua reippaasti noin puolisen tuntia ja vähennä lämpö miedoksi ja hauduta kunnes kaikki ainekset soseutuvat. Tähän kuluu ainakin kolme tuntia. Vettä täytyy lisätä monta kertaa, sillä herneet keräävät itseensä paljon nestettä.
Aluksi kaikki tuoksuu pelottavan voimakkaasti timjamille ja salvialle. Ensikertalainen on taatusti epäileväinen. Mutta sitten vahva ryydin tuoksu onkin tipotiessään ja houkutteleva, jännittävä tuoksu täyttää koko talon.
Ota kattila pois liedeltä ja poista pekonipala, se sopii vaikkapa leivän päälysteeksi. Soseuta keitto. Kaada seos takaisin kattilaan. Lisää lämpöä ja kaada keitoonn kuumaa lihalientä tai kuumaa vettä. Kiehauta kunnolla. Keiton pitää olla melko paksua. Mausta sherryllä, anna kiehahtaa ja lisää kerma. Herrasväki on hyvä, ruoka on valmista.

Petti di pollo alla salvia

Mukaeltu Patricia Wellsin reseptistä (trattoria)

4 luutonta ja nahatonta kanan rintapalaa
3 rkl sitruunanmehua
5 rkl oliiviöljyä, josta 3 marinadiin ja 2 paistamiseen
28 tuoretta salvianlehteä
45 g suolatonta voita
hienoa merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2 sitruunaa, jotka puolitetaan koristeeksi

Asettele kanan rintapalat lasiseen uunivuokaan. Sekoita joukkoon sitruunanmehu, oliiviöljy ja tuoreet salvianlehdet. Kääntele rintapaloja, jotta marinadi levittyy niille tasaisesti. Peitä astia, laita syrjään ja anna rintapalojen marinoitua huoneenlämmössä 1/2-2 tuntia. Ota rintapalat marinadista ja kuivaa ne talouspaperilla. Siivilöi marinadi pieneen astiaan ja poimi salvianlehdet siivilästä. Sulata voi 2 rkl:een oliiviöljyä isossa paistinpannussa. Tee tämä niin kuumalla pannulla, että voi-öljyseos alkaa tiristen kuplia.

Laita rintapalat pannulle sileä puoli alaspäin. Paista rintapaloja pannua kevyesti välillä heilauttaen n. 5 minuuttia, kunnes palat ovat tasaisen kullanruskeita. Käännä palat ja mausta paistettu puoli suolalla ja pippurilla. Peitä rintapalat salvianlehdillä ja jatka paistamista 5-10 minuuttia, kunnes liha on valkoista mutta vielä mehukasta. Älä anna salvianlehtien kärventyä. Nosta paistetut rintapalat pannulta leikkuualustalle ja mausta

vastapaistettu puoli suolalla ja pippurilla. Leikkaa palat pitkittäissuuntaisesti paksuhkoiksi siivuiksi ja asettele paistinvadille tai sopivalle lautaselle. Laita loput salvianlehdet palojen päälle ja peitä paistinvati foliolla. Kaada rasva paistinpannulta. Laita pannu takaisin liedelle ja anna kuumeta. Lisää jäljelle jäänyt marinadi pannulle ja sekoita puisella paistinlastalla, näin irroitat lihamehut pannulta alle minuutissa. Anna nesteen kiehahtaa kokoon, kunnes se on kauniin ruskeata ja kirkasta. Valuta neste kanasiivujen päälle ja ja koristele sitruunanpuolikkailla. Tarjoile heti risoton tai paistettujen perunoiden ja rapean salaatin kanssa.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Syysruukku

1/2 kg porkkanoita
1/2 kg lanttua
200 g selleriä
2 sipulia
2 dl kevytkermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippurirouhetta
200 g juustoraastetta

Leikkaa kuoritut kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kerma ja jauhot keskenään ja kuumenna kattilassa koko ajan sekoittaen. lisää joukkoon mausteet ja juustoraaste. Sekoita niin kauan, että juusto on sulanut. Lado kasvikset kerroksittain voideltuun vuokaan, kaada juustokastiketta kerrosten väliin ja päälle. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä 175 asteessa noin 2 ½ tuntia. Poista folio kypsennyksen loppuvaiheessa, jotta pinta saa väriä.
Marttaliiton julkaisu: Vähemmän suolaa enemmän yrttejä.

Salvia-sipulitäyte paistettavalle linnulle

2 suurta keltasipulia
10 tuoretta salvian lehteä tai 2 rkl kuivattua
2 rkl voisulaa
3 dl korppujauhelmaa
2 tl suolaa
½ tl pippuria

Sipulit kuoritaan ja niitä keitetään vedessä 5 minuuttia. Tuoreita salvian lehtiä pidetään silmänräpäys kiehuvassa vedessä. Näin niistä saadaan pois kaikkein voimakkain maku. Sipulit ja salvia hakataan ja sekoitetaan voin, maisteiden ja korpppujauhojen kanssa. Ankka, kalkkuna tai muu lintu täytetään seoksella ja kypsennetään halutulla tavalla.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Saltimbocca

4 vasikanlihapihviä
8 siivua prosciutto-kinkkua
16 tuoretta salvianlehteä
2 rkl oliiviöljyä
loraus valkoviiniä
suolaa ja pippuria
hammastikkuja

Suolaa ja pippuroi vasikanlihapihvit (ja jauhota jos haluat). Kierrä kinkkusiivu pihvin ympärille ja kiinnitä siihen salvianlehdet hammastikulla. Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista pihvit öljyssä molemmin puoli pienellä paistinpannulla kahdessa erässä. Lisää valkoviini ja ravistele pannua, jotta lihamehu irtoaa hyvin pohjasta. Pane kansi päälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä vielä hetki. Lisää vähän vettä tai viiniä jos näyttää liian kuivalta. Nosta pihvit lämmitetyille lautasille ja valuta paistinlientä päälle.
Tarjoa esimerkiksi paprikasalaatin kanssa. Pöydässä saa mielellään olla vielä rapeita salaatinlehtiä.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.

Purjomuhennos kahdelle hengelle

noin 100 g purjoa (1-2 kpl) parin millimetrin viipaleina
10-15 g voita
½ tl currya
½ tl salviaa
haluttaessa ripaus suolaa
1 dl maitoa
1 dl kermaa

Voi sulatetaan kattilassa, curry ja purjo lisätään. Hämmennetään miedollä lämmöllä 3-5 minuuttia. Ei saa ruskettua! Maito ja kerma lisätään, keitetään, kunnes purjo on kypsää. Salvia lisätään. Muhennos on valmista kun nestettä on niukasti. Jos lientä on runsaasti on ripsiteltävä joukkoon jauhoja ennen purjon kypsentymistä. Muhennoksesta saa todellista juhlaruokaa, kun lisää siihen kypsennyksen loppuvaiheessa muutaman ruokalusikallisen homejuustoa. Suolaa ei saa silloin lisätä.
Kasvissyöjälle tämä muhennos on perunan kastiketta, muut nauttivat sitä keitetyn kalan tai pihvien kanssa.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Siankyljyksiä ja sipulia

6 kyljystä
suolaa ja pippuria maun mukaan
2 rkl öljyä
purkillinen herkkusieniä
6 pientä sipulia
12 oliivia
1 valkosiulin kynsi
6 salvian lehteä tai 1 tl kuivattua
2 dl tomaattipureeta

Kyljykset maustetaan ja paistetaan molemmin puolin ruskeiksi oljyssä. Sipuli kuoritaan ja niitä keiteään 5 minuuttia sienten kanssa. Lisätään tilkka vettä, jos sienten liemi ei riitä nesteeksi. Sipulit ja sienet hakataan, keitinliemi lisätään, samoin viipaloidut oliivit, pieneksi silputtu valkosipuli ja hienonnettu salvia. Lisätään tomaattipuree, seos kiehautetaan ja kaadetaan kuumana kyljysten päälle.
Lehtonen, Ullan maustekasvimaa.

Friteeratut salvianlehdet

kolme tusinaa tuoreita salvianlehtiä
1 rkl voita
1,25 dl vettä
1,25 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
0,6 dl maitoa
kasvisöljyä paistamiseen
1 ison kananmunan valkuainen
Pese salvianlehdet varovasti ja kuivaa ne huolella. Sulata voi pannussa kuumassa vedessä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Sekoita joukkoon hitaasti voi-vasiseos ja maito, jatka sekoittamista kunnes taikina on tasainen. Peitä ja anna vetäytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Kuumenna 2,5 cm öljyä kasarissa. Öljy on sopivan kuumaa, kun pieni pala taikinaa ruskistuu nopeasti mutta ei pala. Vatkaa kananmunan valkuainen kulhossa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä hellävaroen valkuaisvaahto taikinaan. Dippaa muutama salvianlehti taikinaan ja pudota ne yksitellen öljyyn kypsymään. Friteeraa lehdet kullanruskeiksi molemmilta puolilta. Älä friteeraa liian monta lehteä kerrallaan. Nosta friteeratut lehdet reikäkauhalla talouspaperille ja siitä lämpimään uuniin kunnes kaikki lehdet ovat valmiita. Tarjoile välittömästi drinkkien tai keiton seuralaisena.
Mirja von Knorring, Herkkuja kartanon yrttitarhasta.