Dracocephalum moldavica
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)
Ampiaisyrtti
Turkkilainen melissa
Drakblomma
Dragonhead, Moldavian balm
Türkischer Drachenkopf
Valokuva
Tuoksuampiaisyrtti on pystykasvuinen yksivuotinen noin puolimetriseksi kasvava yrtti, joka nimensä mukaisesti tuoksuu miellyttävältä ja on hyvä mesikasvi. Se on kotoisin Himalajan ja Etelä-Siperian alueelta, ja sitä on viljelty jo 1500-luvulta lähtien rohto- ja hunajakasvina. Suvun nimi Dracocephalum tulee kreikan kielen sanoista drakon (lohikäärme) ja kefale (pää). Kukan huulimaisen teriön on nähty muistuttavan lohikäärmeen kitaa. Väriltään kukat ovat sinipunaiset tai siniset ja sijaitsevat tähkämäisissä kukinnoissa ylempien lehtien lehtihangoissa. Kukinta-aikaa on heinä-elokuu.
Suomen yrttivalikoimassa tuoksuampiaisyrtti on melko uusi kasvi. Sitä kannattaisi kasvattaa puutarhassa monestakin syystä: se on kaunis, hyväntuoksuinen ja -makuinen, nopeakasvuinen ja viljelyvarma viileinäkin kesinä. Se sopii myös viljeltäväksi koristekasvina sekä ulkona että sisällä ruukussa. Toista samaan sukuun kuuluvaa lajia, isoampiaisyrttiä (Dracocephalum ruyschiana), on viljelty myös koristekasvina Suomessa, ja sitä voi tavata joskus viljelyjäänteenäkin. Ketoampiaisyrtti (Dracocephalum triflorum) kasvaa Suomessa harvinaisena luonnonvaraisena tulokkaana kuivilla avoimilla paikoilla, mutta jo Tanskassa ja Ruotsissa se on vakiintunut lajistoon.
Käyttö rohtona
Tuoksuampiaisyrtin sisältämä haihtuva öljy on antiseptista. Kasvilla on ruuansulatusta edistävä sekä ilmavaivoja ja kouristuksia lievittävä vaikutus. Se vaikuttaa myös rauhoittavasti. Koska tuoksuampiaisyrtti muistuttaa kemialliselta koostumukseltaan sitruunamelissaa, sitä on käytetty lääketeollisuudessa sitruunamelissan korvikkeena